Hur man använder vitlök för att behandla hypertoni

Många oroar sig för hypertoni, men har du full koll på vad det är?
Hur man använder vitlök för att behandla hypertoni
Nelton Abdon Ramos Rojas

Granskad och godkänd av läkare Nelton Abdon Ramos Rojas.

Skriven av Ángela Aragón

Senaste uppdateringen: 26 september, 2023

Hypertoni betyder högt blodtryck. Det har stor påverkan på artärerna, som i grund och botten hårdnar och förlorar sin flexibilitet. Därför kan blodet inte flöda som det ska. Det är som tur är möjligt att använda vitlök för att behandla hypertoni.

Orsakerna varierar, men de vanligaste är kopplade till högt kolesterol och fett. I dessa fall blir blodet tjockare och hjärtat måste jobba hårdare. Stress och ångest kan också öka hjärtrytmen så att blodet flödar med högre tryck än vanligt.

Du får inte ignorera det, för det höjer allvarligt risken för hjärt- och hjärninfarkt. Det är också möjligt att utveckla högt blodtryck då och då på grund av cirkulationsproblem.

Varför använda vitlök för att behandla hypertoni?

Vitlök för att behandla hypertoni

Vitlök innehåller allicin – ett användbart ämne som vi bara kan tillgodogöra oss om vitlöken är rå. Som vi nämnt i andra artiklar förlorar många livsmedel egenskaper när de tillagas. Det har att göra med temperaturförändringarna, som i sin tur förändrar den molekylära strukturen. Så även om vitlöken ser ut som vanligt ändras förmågorna efter tillagning.

Det är bäst att blanda vitlök med andra vätskedrivande livsmedel eller mat rik på antioxidanter för att göra blodet tunnare och stärka artärerna.

Vitlökspulver

I örtbutiker kan du ofta hitta kapslar eller burkar med det. Kapslarna gör det lätt att få i sig vitlök utan att behöva handskas med lukten. Många drar sig faktiskt för att äta det av just denna anledning.

Om man vänder sig till pulver kan man använda det precis som salt. Det fungerar för att krydda mat, och du kan prova det på sallader, grillad fisk eller kött. Kom bara ihåg: alltid efter att du redan har tillagat maten. Kom ihåg att salt ökar blodtrycket och främjar utsöndringen av antidiuretiska hormon.

Vitlök och olivolja

Vitlök och olivolja

Bland de många naturliga produkter som kan användas för hypertoni är den här en av de bästa. Omega-3-fettsyrorna i olivoljan gagnar artärernas flexibilitet, och hjälper därför till att sänka blodtrycket.

  • Ett väldigt praktiskt alternativ är att blötlägga några vitlöksklyftor i en skål olivolja för att marinera dem.
  • Du kan sedan hälla det över bröd. Om du tillsätter lite tomat får du en god medelhavsfrukost med fantastiska hälsofördelar.

Kalla soppor och majonnäs

Gazpacho är perfekt – en kall soppa som innehåller många naturliga produkter för att hantera hypertoni. Utöver vitlök finns det andra vätskedrivande ingredienser, som gurka och lök. Dessa ger även näring till artärväggarna och stärker hjärtat.

Vitlök finns även i många röror med majonnäs, såsom aioli. Där har vi återigen en blandning med olivolja och vitlök för att behandla hypertoni, men med en extra stjärna: ägg.

Hel vitlök

Kvinna äter hel vitlök

Det finns de som klarar av att äta rå vitlök, medan andra inte gör det. Om du tillhör den första gruppen kan du prova att ta en hel vitlöksklyfta på morgonen, som en tablett.

Om du har problem med lukten kan du spara det till helgerna och använda andra metoder resten av veckan. De som har problem med det behöver givetvis inte oroa sig; vissa klarar helt enkelt av det bättre än andra.

Det hjälper blodcirkulationen eftersom det bränner fettet som försvårar för hjärtat att pumpa runt blod i kroppen.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Liu, C., Cao, F., Tang, Q. Z., Yan, L., Dong, Y. G., Zhu, L. H., … Li, H. (2010). Allicin protects against cardiac hypertrophy and fibrosis via attenuating reactive oxygen species-dependent signaling pathways. Journal of Nutritional Biochemistry21(12), 1238–1250. https://doi.org/10.1016/j.jnutbio.2009.11.001
  • Jain, A. P., Aggarwal, K. K., & Zhang, P. Y. (2015). Omega-3 fatty acids and cardiovascular disease. European Review for Medical and Pharmacological Sciences19(3), 441–445. https://doi.org/10.1097/MCO.0b013e3280127af0
  • Banerjee, S. K., & Maulik, S. K. (2002, November 19). Effect of garlic on cardiovascular disorders: A review. Nutrition Journal. https://doi.org/10.1186/1475-2891-1-1

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.