Vilka är hälsofördelarna med att simma?
När du rör dig i vatten använder du nästan två tredjedelar av musklerna i kroppen, vilket gör simning till en komplett träningsform. I dagens artikel tar vi en titt på några av hälsofördelarna med att simma.
Eftersom simning är en träningsform som man kan anpassa på många olika sätt är den utmärkt för personer som vill gå ner i vikt, förbättra sin motståndskraft, bli starkare, rehabilitera skador eller återhämta sig från olyckor. Fortsätt läsa för att lära dig om några av fördelarna med denna träning för hela kroppen.
Hälsofördelarna med att simma
För personer som inte har några skador, och som inte är funktionshindrade, är simning väldigt bra eftersom det går att anpassa och ändra aktivitetens intensitet. På så sätt kan man minska sannolikheten för att bli trött eller att man pressar sig själv för hårt.
Vi rekommenderar att du simmar 3 gånger i veckan i ca 15-45 minuter varje gång. Låt oss titta på hälsofördelarna med att simma.
Förbättrar smidigheten och flexibiliteten
Genom att engagera de flesta av musklerna i din över- och underkropp kommer många av dina leder också att användas. Som ett resultat utvecklar du ett större rörelseomfång samtidigt som du stärker dina muskler. Detta hjälper dig att förbättra din flexibilitet samtidigt som det minskar risken för skador (främst i ryggen).
En av hälsofördelarna med att simma är att det bränner kalorier
Att simma i en timme i måttlig takt kan bränna upp till 500 kalorier. Därför är det en idealisk träningsform för personer med ett mål att gå ner i vikt.
Ökar lungkapaciteten
Simning förbättrar din andningsmekanism, vilket förbättrar din lungkapacitet. Detta hjälper dina organ i buken att fungera bättre, reglerar ditt blodtryck och förbättrar syresättningen i kroppen.
Lindrar stress: En av hälsofördelarna med att simma
Att glida ner i vattnet och fokusera all din uppmärksamhet på dina kroppsrörelser och din andning hjälper dig att känna dig mer avslappnad.
En av de största hälsofördelarna med att simma är att det bekämpar stress, depressiva störningar och ångestattacker. Dessutom frigör du endorfiner när du tränar. Endorfiner stimulerar de områden i hjärnan som främjar positiva känslor.
Hjälper till att kontrollera kroniska sjukdomar
En annan av de stora hälsofördelarna med att simma har att göra med kroniska sjukdomar, som diabetes, astma och hyperkolesterolemi. Aerob träning, som simning, ökar insulinkänsligheten, förbättrar luftvägarna och reglerar kolesterolnivåerna.
Förbättrar motoriken
Simning har en positiv effekt på vår koordination, balans och reaktionstid. Därför förbättrar det vår motorik. Detta är särskilt viktigt under tillväxt- och utvecklingsprocessen.
Läs också den här artikeln: De bästa tipsen för att lära barn att simma
Hälsofördelarna med att simma för personer med skador
Nu när du känner till de allmänna hälsofördelarna med att simma måste vi notera att det också är en av de bästa övningarna för personer med skador. Detta eftersom det är en aktivitet med minimal belastning på skelett och leder, vilket underlättar för dina leder och ben att läka och återfå styrka och rörlighet.
Vi rekommenderar att du börjar med rehabilitativa övningar under vattnet om du tränar efter frakturer, avslitna ligament eller stukningar. Sedan kan du arbeta mot att införliva olika simstilar i slutskedet av rehabiliteringen.
Vattenaktiviteter för återhämtning efter skador
Följande är några simaktiviteter och terapeutiska aktiviteter i vatten som hjälper dig att återhämta dig från en skada:
- Att gå under vattnet: Även om detta inte precis är simning i strikt bemärkelse, rekommenderar många sjukgymnaster denna aktivitet vid tendinit och återställande av rörlighet. Djupet på vattnet du går i beror på var skadan är belägen.
- Rehabilitativa övningar under vattnet: Dessa övningar är inriktade på specifika muskler för att hjälpa till med rehabilitering.
- Crawl: Eftersom det inte sätter mycket press på din ryggrad, är det bra vid ländryggssmärta och artros. Detta tränar ryggmusklerna, bröstmuskeln, axlarna, triceps och biceps.
- Bröstsim: Det kräver måttlig intensitet, så du bör endast träna detta under den sista fasen av rehabiliteringsprocessen i fall med komplexa skador. Med bröstsim tränar du främst bröst, biceps, triceps, axlar, rygg, teres major, trapezius samt rump- och lårmuskler.
Försiktighetsåtgärder
Personer som lider av fysiska skador bör vidta vissa försiktighetsåtgärder för att undvika risker. Här är några rekommendationer:
- Se till att din skada läker ordentligt innan du påbörjar någon aktivitet.
- Välj simbassänger som har ramp eller trappor med ledstänger.
- Undvik överdriven intensitetsökning vid rehabilitering.
- Bemästra rätt teknik när du simmar så att du kan undvika andra skador.
- Sluta träna om din smärta ökar.
Fortsätt läsa mer i den här artikeln: Lågintensiv kardiovaskulär träning: Övningar och rekommendationer
Slutsats om hälsofördelarna med att simma
Som du kan se finns det väldigt många hälsofördelar med att simma. Men om du har att göra med en skada, prata med en specialist innan du påbörjar denna aktivitet. De kan ge dig råd om huruvida du kan utföra aktiviteten samt berätta om riskerna.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Rebollo J. Estudio cualitativo y comparativo sobre los beneficios en salud de un programa de natación terapéutica. Fisioterapia. 2008. Disponible en: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0211563808000102.
- Geamonond L. Natación deportiva y salud mental: ¿hay una relación? Revista de Ciencias del Ejercicio y la Salud. 2020. Disponible en: DOI 10.15517/PENSARMOV.V18I2.44034.
- Rendón P, Guerrero E, Aguirre E, Noroña L, Betancourt E y Vaca M. Beneficios de la natación en el asma. Rev Cubana Invest Bioméd. 2017. Disponible en: http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0864-03002017000200022&lng=es.
- Alves de Almeida P y Marques M. Beneficios de la natación para estudiantes con lesión de la médula espinal. 2007. Disponible en: https://www.efdeportes.com/efd106/beneficios-da-natacao-para-alunos-com-lesao-medular.htm.