Symptom på orofaryngeal cancer du måste känna till

Symptom på orofaryngeal cancer kan blandas ihop med andra sjukdomar, men du borde inte ignorera dem. Att vara en icke-rökare betyder inte att du inte löper någon risk.
Symptom på orofaryngeal cancer du måste känna till

Senaste uppdateringen: 02 november, 2022

Orofaryngeal cancer (cancer i munhåla eller svalg, även kallad orofarynxcancer) associeras inte bara med tobak. Sjukdomen centraliserar sig i munnen, tungan, gommen och svalget, och är även kopplad till solljus och humant papillomvirus (HPV).

Den här typen av cancer är inte särskilt vanlig och drabbar främst personer över 50 år. Siffran ökar i takt med att den förväntade livslängden ökar, och generellt drabbar sjukdomen främst män.

Det är viktigt att upptäcka symptomen tidigt, speciellt eftersom vi kan blanda ihop dem med lindrig herpes, munsår eller en lättare oral inflammation, vilket vi alla drabbats av någon gång.

Problemet är mer komplext hos icke-rökare, och när vi talar om orofaryngeal cancer tänker de flesta på just rökare. “Om jag inte röker löper jag ingen risk att drabbas.” Men oavsett om man är rökare eller inte så löper vi alla risken att drabbas. Enligt Cancercentrum är det i Sverige vanligast att män drabbas av denna cancerkategori.

Det är därför viktigt att ha rätt information för att kunna upptäcka symptomen så tidigt som möjligt.

Symptom på orofaryngeal cancer

Det är normalt att folk med svagt immunförsvar som är vana vid orala infektioner, sår eller blödande tandkött inte märker av symptomen som associeras med sjukdomen.

Orofaryngeal  cancer ger få symptom i början och kan därför vara svår att upptäcka. Men det finns några saker du borde hålla utkik efter.

Låt oss ta en titt på de huvudsakliga symptomen.

Fysiska förändringar i munnen

sår i munnen
 • De tidigaste symptomen på orofaryngeal cancer är små sår som inte läker.
 • De är vanligtvis röda eller vita och dyker upp på tungan, tandköttet eller läpparna.
 • Var uppmärksam på ovanliga förändringar som inte förbättras på några dagar och tala med din läkare.

Lindrig smärta som förvärras över tid

Håll utkik efter smärta när du tuggar eller sväljer. Folk som använder löständer brukar direkt märka att proteserna stör dem och orsakar blödningar eller smärta.

 • Att prata blir plötsligt smärtsamt.
 • Att röra tungan eller ens nudda käken ger ihållande smärta.
 • Smärtan kan sträcka ut sig mot öronen.

Att känna en “knöl” i halsen

Svårigheter att svälja, regelbunden irritation av halsmandlarna eller till och med att hosta blod är saker vi aldrig borde ignorera.

 • Det är dock värt att notera att dessa irritationer ofta inte betyder något allvarligt och att till och med en tumör i svalget kan vara godartad.
 • Det viktigaste är en tidig diagnos, så var på din vakt.

Oförklarlig viktnedgång

plötslig viktnedgång

Viktnedgång är vanligt bland onkologiska åkommor. I fallet orofaryngeal cancer är det normalt att uppleva brist på aptit och till och med att inte kunna svälja normalt.

Immunförsvaret är försvagat, och det kommer utan några som helst tvivel leda till gradvis viktnedgång.

Kan orofaryngeal cancer förebyggas?

Som vi ofta säger på den här sidan kan ingen sjukdom förhindras till 100%. Man kan dock kontrollera faktorer som minskar risken så mycket som möjligt.

Den här typen av cancer associeras med:

 • Tobak
 • Alkohol
 • Mänskligt papillomvirus (HPV). Typen som associeras med halscancer (inklusive orofaryngeal cancer) är HPV 16.
 • Ultraviolett ljus. Läppcancer är till exempel vanligare för folk som arbetar utomhus och därmed utsätts för mer solljus.
 • Dålig kost och svagt immunförsvar.
 • Genetiska åkommor såsom Fanconis anemi.
Rådfråga din läkare

Nu när du känner till de orsakande faktorerna vore det bra om du är uppmärksam på din livsstil, utan att bli besatt.

Det är aldrig en dålig idé att sluta röka, äta en balanserad och varierad kost samt använda solskydd för huden och läpparna.

För att summera är det viktigaste att inte vara rädd. Var till exempel inte rädd för att prata med en läkare så att han eller hon kan göra en enkel undersökning.

Det är värt att vara försiktig och alltid komma ihåg att ens hälsa aldrig bör skjutas upp.

Spara

Spara


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.