Allt du behöver veta om normal kroppstemperatur

Kroppstemperaturen kan påverkas av många olika anledningar. Det kan ha att göra med stress, dålig kost och även åldern eller humöret.
Allt du behöver veta om normal kroppstemperatur

Senaste uppdateringen: 30 september, 2021

Kroppstemperaturen är väldigt känslig. Anledningen till detta är att det finns tillstånd som kan modifiera eller förändra en normal kroppstemperatur.

När man mäter kroppstemperaturen så måste man känna till att en normal kroppstemperatur kan påverkas av olika faktorer, såsom:

  • Stress
  • Kost
  • Ålder
  • Kön
  • Tid på dagen

Vi oroar oss ofta över att drabbas av hög feber. Att ha en låg temperatur kan dock vara lika farligt och skadligt.

Det är därför väldigt viktigt att man känner till kroppens optimala temperatur för att undvika risker och felaktiga diagnoser.

Du kanske inte vet om det, men det finns tusentals sätt att mäta kroppstemperaturen, men det är inte alla som är effektiva. Det är viktigt att du tänker på alla dessa faktorer för att du ska kunna få rätt diagnos.

Du kanske har undrat över när du hade feber och när du var för kall. Här kommer vi ta upp vad en normal kroppstemperatur är.

Normal kroppstemperatur

Termometer och tabell.

Som vi tidigare har tagit upp så kan kroppstemperaturen variera för varje person. En normal temperatur ligger dock mellan 35 och 37,5 grader. Detta kan variera beroende på vilken del av kroppen man mäter, samt vilken tid på dygnet det rör sig om.

En bebis har feber då temperaturen ligger mellan 38 och 39 grader. Detta beror på hur temperaturen tas, var på kroppen den tas och vilken tid på dygnet det rör sig om.

När det kommer till barn så är situationen likartad den som vi ser hos vuxna. Den normala temperaturen ligger på mellan 36 och 37 grader, beroende på vilken mätmetod man använder sig av.

Det kan finnas en grads skillnad mellan underarmstemperaturen och temperaturen i anus. Det är viktigt att man är medveten om detta.

Låg temperatur

Att ha en låg temperatur beror mer på externa faktorer än något annat. Det kan dock förekomma en plötslig minskning av temperaturen. Detta kallas hypotermi.

Hypotermi uppstår då temperaturen går under 35 grader. Man bör därför inte oroa sig om ens temperatur är 36 grader.

Feber

Kvinna som tar temperaturen.

Då temperaturen är över 37,5 grader anses man ha feber. Om temperaturen överstiger 39 grader kan det vara läge att konsultera sjukvårdsupplysningen på 1177. Hög feber kan skada vävnaden och i värsta fall, dvs. beroende på eventuella andra underliggande omständigheter vara en bidragande orsak till en hjärtinfarkt.

Faktorer som påverkar temperaturen

Omgivningen har en direkt påverkan på termometern. Vi rekommenderar därför att du tänker på följande:

  • Mellan 6 på morgonen och 6 på eftermiddagen kan det skilja en halv grad.
  • Temperaturen är något högre under vintern än under sommaren.
  • Kvinnor tenderar att ha högre temperaturer än män, och det kan även variera baserat på menscykeln.
  • Om man har haft en stressig dag, inte ätit ordentligt eller om man tar temperaturen precis efter att man varit arg så kan detta höja temperaturen en halv grad.
  • Alkohol är en faktor som kan påverka temperaturen.
  • Fysisk aktivitet och träning kan öka temperaturen. Experterna rekommenderar att man inte tar temperaturen direkt efter träningen.

Vad är det bästa sättet att ta temperaturen?

Man som tar temperaturen.

Det finns fyra sätt att ta kroppstemperaturen:

  • Underarmen
  • Anus
  • Örat
  • Munnen

De vanligaste sätten är att ta temperaturen i underarmen och munnen.

Underarmsmetoden är mindre precis eftersom den påverkas av yttre faktorer och mäter inte en persons inre temperatur lika bra.

Den mest precisa metoden anses ofta vara den rektala. Detta stämmer, men även här kan temperaturen skifta.

Den orala metoden är vanligast och anses ge mer precisa resultat. Det är viktigt att man håller munnen stängd då man tar temperaturen. Låt termometern ligga i munnen under 3 till 4 minuter.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.