Vad händer om jag slutar ta p-piller?

P-piller markerade en milstolpe i kvinnors känsla av frihet att välja sin fertilitet och sexualitet. Det är dock inte den idealiska metoden för alla och vissa föredrar att sluta använda den.
Vad händer om jag slutar ta p-piller?

Senaste uppdateringen: 08 november, 2023

Sedan p-pillret kom, har kvinnor fått en större frihet för att välja den perfekta tiden för att bilda familj utan att behöva ge upp sin sexualitet. Men även om hormonella preventivmedel har utvecklats sedan de först kom ut på marknaden, är biverkningar fortfarande en vanlig orsak till att man överger metoden. Av denna anledning är det inte konstigt om du också någon gång har undrat: “vad händer om jag slutar ta p-piller?”

När du börjar med en preventivmetod måste du använda denna med kontinuitet. Av denna anledning är det viktigt att få adekvat rådgivning för att få korrekt information om de olika tillgängliga alternativen. Detta hjälper till att klargöra eventuella tvivel.

Detta hjälper dig att välja en metod som passar dig. Din läkare bör ta hänsyn till dina individuella behov och önskemål och är den första som kan hjälpa dig att svara på frågor som “vad händer om jag slutar ta p-piller?”

Orsaker till att sluta använda p-piller

Det finns många olika anledningar till varför en kvinna kan vilja sluta ta p-piller. Det är dock viktigt att inte sluta ta dem på grund av felaktig rädsla för de negativa effekterna.

Det är därför det är nödvändigt att du får bra rådgivning. Dagens läkemedel tenderar att ha bättre säkerhetsklasser jämfört med tidigare, även om de fortfarande innehåller ämnen som på lång sikt visat sig vara skadliga för kroppen. Många av de biverkningar som tidigare var vanliga vid tidigare piller har minskat.

Det är också viktigt att ge vägledning om vilka åtgärder som kan vidtas när ett problem uppstår. Detta för att du ska kunna känna dig trygg med användningen av p-piller direkt från början.

Rådgivning bör också betona att de vanligaste biverkningarna vanligtvis är övergående, och med andra ord kan minska med tiden. Dessa inkluderar följande:

  • Huvudvärk
  • Förändring av sexuell funktion
  • Förändringar i blödningsmönster
  • Förändringar i hudpigmentering (melasma)
  • Ökad ömhet i brösten under de första månaderna
  • Förändringar i kroppsvikt, även om det inte är klart att detta beror på själva preventivmedlet
En kvinna med ont i bröstet.
Ömhet i brösten är en relativt vanlig biverkning som försvinner vid fortsatt användning av preventivmedel.

Vad händer om jag slutar ta p-piller?

Risk för graviditet

Den huvudsakliga effekten när du slutar ta p-piller är möjligheten att bli gravid igen. Att avbryta intaget av läkemedlet leder till att ägglossningen återkommer, vilket återställer fertiliteten.

Faktum är att sannolikheten för att bli gravid under det första året efter att man slutat ta p-piller kan vara så hög som 96 %

Variabiliteten som visas bland kvinnor som använt p-piller i förhållande till fertilitet har dock gjort det svårt att fastställa en säkerhetsperiod. Detta beror lika mycket på den hormonella koncentrationen av metoden som på kontinuiteten och användningstiden.

Ett annat faktum är att särskilda faktorer som är specifika för varje kvinna också spelar en viktig roll. Därför är det lämpligt att använda en barriärmetod för att undvika oönskade graviditeter om du slutar ta p-piller avbryts.

Förändringar i mensen: en vanlig effekt

Ägglossningshämning är p-pillrets huvudsakliga preventivmekanism. Det finns även andra effekter, såsom minskad endometrieproliferation, som hindrar livmodern från att förbereda sig för eventuell implantation. Denna mekanism har den ytterligare fördelen att den orsakar mindre och mer regelbundna mensblödningar.

Ett plötsligt avbrott kan leda till uppkomsten av hormonella förändringar som kan utlösa oregelbundna blödningar. Därtill kan p-pillrens effekt på smärtminskning minska, vilket är något som vissa kvinnor har vid menstruationen. Detta kan utlösa olika grader av dysmenorré.

P-piller och hudproblem

En annan ytterligare fördel med kombinerade hormonella preventivmedel är den antiandrogena effekten som den ger. Detta kan hjälpa kvinnor som har problem med akne eller hirsutism. Att sluta ta p-piller kan således leda till att dessa problem återkommer.

Även om vi som regel använder orala preventivmedel som preventivmetod, används de inte enbart för detta. Därför, om de ordinerats för någon annan orsak än att vara enbart en preventiv metod mot graviditet, är det viktigt att söka råd innan du slutar ta dem.

En person med akne.
Vissa patienter ordineras p-piller för att behandla sin akne. Vid utsättning kan då hudsymptomen återkomma.

Förändringar i humör och libido

Det antas att den anti-androgena effekten orsakar en minskning av nivåerna av fritt testosteron i kroppen. Därför kan en minskad sexlust uppstå vid användning av p-piller.

Det finns dock inga tydliga bevis på detta.

Sexualitet involverar komplexa processer, ur hormonell, biokemisk och psykosocial synvinkel. Det enkla faktum att en kvinna börjar använda p-piller är en tydlig indikation på hennes önskan att upprätthålla ett aktivt sexliv.

På grund av denna komplexitet är det svårt att fastställa det verkliga förhållandet mellan preventivmedel och sexuell funktion. Beslutet att sluta med p-piller skulle dock kunna lyfta fram en känslomässig komponent som annars skulle gå obemärkt förbi.

Vad händer med mitt beteende om jag slutar ta p-piller?

Slutligen kan samma inverkan på den sexuella och känslomässiga sfären extrapoleras till kvinnans beteende. Generellt sett är p-piller ett gångbart alternativ för människor som upprätthåller ett samvetsgrant och ansvarsfullt sexliv, det vill säga en kvinna som har en exklusiv partner.

Preventivmedel skyddar enbart mot en del av riskerna med mänsklig sexualitet.

Det finns fortfarande risk för könssjukdomar. Förebyggande av sexuellt överförbara sjukdomar kräver användning av barriärmetoder, såsom kondom, vilket är ett av alternativen för kvinnor som slutar ta p-piller.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Barrera, L.; Olvera, V.; Castelo, C.; Cancelo, M.; Causas de Desapego a los Métodos Anticonceptivos; Ginecología y Obstetricia de México; Suplemento 1: S128 – S135; 2019.
  • Vásquez, D.; Ospino, A.; Anticonceptivos Orales Combinados; Revista de Ginecología y Obstetricia de México; 88 (Suplemento 1): S13 -S31; 2020.
  • Niño, C.; Vargas, L.; González, N.; Abandono, Cambio o Falla de los Anticonceptivos Hormonales en Población Universitaria; Revista de Ginecología y Obstetricia de México; 87 (8): 499 – 505; 2019.
  • Bucheli, R.; Noboa, E.; Anticoncepción Hormonal; Segunda Edición; Capítulo 28: Anticoncepción Hormonal y Sexualidad; 455 – 464; 2021.
  • Febres, F.; Febres, C.; Efectos beneficiosos no Anticonceptivo a Corto y Largo Plazo de los Anticonceptivos Orales; Celsam;
  • Figueroa, J.; Aparicio, R.; El Abandono de la Anticoncepción; Revistas UNAM; Anticoncepción: 13 – 14.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.