Din magtyp kan säga mycket intressant om dig

Din magtyp kan säga mycket intressant om dig

Senaste uppdateringen: 25 maj, 2022

Det finns olika magtyper. Vet du vilken magtyp du har?

Det finns de magar som skapats av att man äter för mycket fet mat, de som dyker upp på grund av svullnad eller vätskeretention och även sådana som bildas som ett resultat av att man fött barn.

Varje magtyp bildas av olika anledningar, och i den här artikeln ska vi berätta mer om detta.

Vad säger din magtyp om dig?

Många kvinnor drömmer om en platt mage. Vissa följer strikta dieter och andra går till gymmet.

Men det finns vissa som inte kan nå detta mål. Varför? För att de inte anammar rätt metod för att bränna fett i enlighet med deras magtyp.

När du är medveten om (och accepterar) formen som närmast stämmer överens med din mage, kommer du kunna hitta rätt väg och få bästa möjliga resultat.

Att bränna magfett handlar inte bara om att göra tusen situps om dagen och svälta sig själv. Det finns andra effektiva och mindre strikta tekniker du kan följa.

De olika magtyperna är:

1. En svullen mage

Det huvudsakliga draget för den här magtypen är att den är plattare på morgonen än på eftermiddagen.

Svullnaden ökar i takt med att timmarna går, antingen på grund av ansamling av gaser eller dålig matsmältning.

Den här magtypen kan påverka både överviktiga och smala kvinnor, och är kopplad till matintolerans, allergier eller “slöa tarmar”, som dyker upp när kosten är bristfällig.

Vilken magtyp har du?

Det betyder att om din mage är van vid att alltid få i sig samma livsmedel (om du till exempel äter samma sak flera gånger i veckan) blir det svårare för dig att inse att du har en intolerans mot dem.

De vanligaste intoleranserna är mot laktos, jäst, alkohol, vete och gluten. För att testa om du lider av någon av dessa kan du sluta äta livsmedlen i en av grupperna för att analysera vilka som orsakar svullnad.

När du har hittat vilka livsmedel som skapar problem, blir nästa steg att ta bort dem från din kost. Om du har slöa tarmar kommer du behöva lämna deras komfortzon för att få bukt med dina matintoleranser.

Det kan innebära att till exempel äta en annorlunda och mer generös frukost. Ett annat sätt är att undvika konsumera viss mat och dryck du är van vid, som koppen kaffe på morgonen.

Vi rekommenderar även att du:

  • Inte äter för sent på kvällen.
  • Dricker mycket vatten under dagen.
  • Äter nyttig probiotika för att uppmuntra tarmflorans arbete i kroppen.

3. Postpartum-mage

Om du nyligen fött barn (så långt tillbaka som två år) är det möjligt att du har en magtyp som buktar ut vid botten.

Efter en graviditet sjunker livmodern och blir tyngre. Du kan behöva minst sex veckor för att magen ska återgå till det normala, men ibland kan det ta mycket längre tid.

hjarta-pa-magen

Det betyder inte att du ska börja träna dagen efter att du fött barn. Läkare föreslår faktiskt att man väntar tre månader innan man börjar träna. Du bör heller inte regelbundet tänka på all den vikt du gått upp under graviditeten.

Allt du ska fokusera dina tankar på under denna period är din och ditt barns hälsa.

När du blivit lite mer bekväm i rollen och vill börja ta hand om din kropp rekommenderar vi att du äter fiskleverolja, vilket hjälper dig att bränna fett och som ger dig viktiga näringsämnen.

Ett annat alternativ är att äta nyttiga fettsyror, som finns i bland annat avokado, lax och chiafrön. Dessa fettsyror ger kroppen många olika näringsämnen, bekämpar trötthet och hjälper till att absorbera vitaminer.

För att din mage ska bli starkare bör du göra bäckenövningar, inte magövningar, eftersom de senare riktar in sig på muskler som redan är i god form. De mest välkända bäckenövningarna är Kegelövningar.

Efter födseln separeras bäckenmusklerna och måste få tid på sig att återhämta sig.

3. Låg magkula

Det här är en typisk magtyp för kvinnor med väldigt krävande karriärer eller mödrar som är för upptagna.

Kvinnor som går till gymmet eller följer en diet men som alltid upprepar samma övningar och äter samma rätter tenderar också att få en låg magkula.

lagre-magbula

Dåliga vanor som kan kopplas till den här typen av mage är överdrivna magmuskelrutiner eller rutiner som inte ändras, såsom att alltid ägna sig åt spinning.

Dessa övningar bränner fett från höfterna, benen och armarna, men inte magen.

Bra näringsintag är dessutom viktigt för att bränna den här lågt sittande magkulan. Det förebygger förstoppning och uppsvälldhet.

  • Ät mer gröna bladgrönsaker, fullkorn och frukter.
  • Ändra din magträning och gör armhävningar eller motståndsövningar istället.
  • Börja ägna dig åt cirkelträning med styrkeövningar och aerobiska moment. Du kan till exempel göra knäböj eller hoppa hopprep.

4. Stressmage

Att sitta vid datorn och äta snacks på kontoret i flera timmar är dåligt för hälsan på många sätt. En av de många nackdelarna är att du samlar på dig fett runt magen.

Den här magtypen karaktäriseras av en hård och utstående svullnad på magen som går från diafragman till naveln.

Den kommer inte från den onyttiga mat vi äter, utan av produktionen av ett hormon vid namn kortisol, som leder till ansamling av fett på magen.

bukfett

Om du får i dig för mycket koffein, äter mycket snabbmat och inte har ett fast schema löper du högre risk att utveckla den här magtypen.

Ett sätt att bekämpa det på är att vila mer, eftersom det hjälper din kropp att reglera sig själv och hjälper dig att äta mindre, eftersom du upplever mindre ångest.

Vidare kan du bekämpa utmattning genom att äta näringsrik mat, som till exempel nötter.

Sist men inte minst bör du minska din kaffekonsumtion till två koppar om dagen och göra fler avslappningsövningar än du tränar aerobics, såsom yoga, tai chi eller promenader i parken.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.