Vad är en ögonbrynstransplantation och vilka är fördelarna?

Vad är en ögonbrynstransplantation och vilka är fördelarna?
Leidy Mora Molina

Granskad och godkänd av sjuksköterskan Leidy Mora Molina.

Senaste uppdateringen: 31 december, 2023

En ögonbrynstransplantation kan vara en definitiv lösning för dem som söker varaktiga och naturliga resultat, och något annat än man kan få med pigmentering. Detta sätt att transplantera hår i ögonbrynet lovar ökad hårtäthet och bättre estetik. Detta eftersom man implanterar hårsäckar för att skapa ett friskt ögonbryn.

Kosmetiska behandlingar, som microblading och mikropigmentering, ger bra effekter. Men i komplicerade fall när man inte har något hår alls, kan det vara ett passande alternativ att prova ett alternativ som en ögonbrynstransplantation.

Vad är en ögonbrynstransplantation?

En ögonbrynstransplantation är en permanent teknik där man återställer ögonbrynens estetik. Appliceringen görs hår för hår och varar cirka tre timmar. Under denna tid ger den certifierade specialisten inom hårkirurgi form och ton till ögonbrynen.

Man kan ta hårstrån från nacken eftersom detta område inte påverkas av genen för alopeci. Man kan också ta hårstrån från armhålorna eller pubis.

Enligt den spanska akademin för dermatologi och venerologi väljer man hårstrån av samma tjocklek. Utformningen följer den inriktning som ögonbrynen har av naturen. Metoden ökar densiteten, som kan vara orsakad av faktorer som följande:

  • Ärr
  • Ångest eller stress
  • Överdriven hårborttagning
  • Pigmenteringskorrigering
  • Efterverkningar av medicinska behandlingar

En annan vanlig orsak till tunna eller frånvaro av ögonbrynshår kallas superciliary madarosis, enligt Medical Surgical Research Center. Det har att göra med allergier, skador och autoimmuna sjukdomar.

Dermatitis seborreica en la ceja.
Autoimmuna sjukdomar som gör hårsäckarna i området sjuka kan förändra ögonbrynen.

Vi tror att du kan vara intresserad av att läsa detta också: Ta hand om dina ögonbryn baserat på din ansiktsform

Hur gör man en  ögonbrynstransplantation?

Metoden ör att implantera ögonbryn liknar hårtransplantation. I en föregående konsultation analyserar och bestämmer läkaren implantationsvinkeln, samt mängden hår per hårsäck, vilket vanligtvis är 1 eller 2. Det är olika för varje patient eftersom inte alla har samma ögonbrynsform eller samma tjocklek på brynen.

Hårstråna tar man från det utvalda donatorområdet. Ingreppet börjar med val av hårsäckar och planering av fördelningen så att linjerna ser symmetriska ut.

Patienten får lokalbedövning, så proceduren är smärtfri. Eftersom detta är en poliklinisk operation krävs ingen sjukhusvistelse för återhämtning.

Väl hemma och efter medicinska instruktioner tvättar och återfuktar patienten både givar- och mottagarområdena för att undvika infektioner. De definitiva resultaten kan förväntas komma 6 månader efter transplantationen.

Fördelarna med en ögonbrynsimplantation

Förutom att du får tjockare ögonbryn bidrar transplantatet till ett harmoniskt ansiktsuttryck. Det hjälper också till att hålla ögonen skyddade från svett, fukt och regn, eftersom funktionen för ögonbrynen är att kanalisera oönskade vätskor så att du kan se bättre.

En naturlig look

Du har sedan riktigt hår i dina bryn, vilket ger ett naturligt utseende. Om du vill sminka dig efter implantatet kan du göra detta, men du bör vänta 2 månader efter ingreppet och endast applicera naturliga produkter.

Korrektion

Alopeci eller skallighet i ögonbrynen deformerar vanligtvis utseendet på dessa. För att korrigera problemet med ett transplantat utför läkaren en behandling som inkluderar täckning av de glesa områdena, i syfte att återställa ögonbrynen till sitt normala utseende.

Enkelt underhåll

Implantatet kräver inte några regelbundna förbättringar. Det räcker med enkel skötsel, som att trimma det ympade håret då och då. Om du vaxar, tänk på att om du plockar ut hår från roten kommer det inte att växa ut igen! Gör det alltså med rätt teknik.

Efter operationen kan de första hårstråna växa ut i oordning. Du kan hjälpa dem att få sin riktning genom att smeta lite kosmetisk olja på dem.

Gillar du den här artikeln? Du kanske också vill läsa: Behandla håravfall från ögonbryn och ögonfransar

Ökad densitet

Vissa människor har helt enkelt väldigt tunna och glesa ögonbryn, medan andra är naturligt ganska tjocka. Det finns även de som är helt kala i området. Att tillgripa transplantation är att garantera en permanent ökning av hårtätheten.

Det är sant att det finns andra mindre invasiva tekniker som kan hjälpa dig att få tjocka ögonbryn. Skillnaden är att dessa alternativ är tillfälliga, och du kommer att behöva lägga ut ännu mer pengar för att omforma utseendet på ögonbrynen igen.

Laminado de cejas.
Det finns olika kosmetiska tekniker för att förbättra utseendet på ögonbrynen. Eftersom transplantation är ett kirurgiskt ingrepp är resultat mer permanent.

Finns det några risker med en ögonbrynstransplantation?

Inte alla kvalificerar sig för en ögonbrynsimplantation. Det är viktigt att en specialist utvärderar varje individuellt fall.

När orsaken till förlusten av naturliga ögonbryn är en sjukdom, är det absolut nödvändigt att ha ett läkargodkännande innan gör något ingrepp.

Andra saker du bör undvika är att inte följa den angivna vilotiden eller att utsätta dig för solen för tidigt. Likaså kan att försumma rekommenderade medel mot inflammation och infektioner få konsekvenser, såsom sårskorpor eller svullnad.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.