Vad är babyhår och hur kan man styla det till en snygg frisyr?

Babyhår kan vara din bästa vän när det gäller att styla ditt hår med stil. Så här använder du dessa små hårstrån till din fördel.
Vad är babyhår och hur kan man styla det till en snygg frisyr?

Senaste uppdateringen: 10 augusti, 2023

Vem trodde att irriterande babyhår skulle bli en av de mer framträdande hårtrenderna på senare tid? Dessa små minihårstrån är verkligen inte lätta att bemästra. Men när du väl får rätt teknik för att styla ditt babyhår blir dessa små hårstrån riktigt tjusiga och kan lyfta vilken frisyr som helst.

Dessa små hårstrån kännetecknas av att de har en annan struktur än resten av håret. Varför får vi dessa? Och framför allt – hur stylar man dem? Vi ska berätta alla detaljer i den här artikeln.

Vad är babyhår?

Babyhår är de där tunna, korta hårstråna som är mycket synliga längs konturerna av vissa människors ansikten. Även om de har samma tillväxtmönster som vanligt hår, skiljer de sig ganska mycket från terminalhåret.

Till att börja med är hårcykelfasen kortare och deras talgkörtlar är inte särskilt aktiva jämfört med körtlarna i hårsäckarna i terminalt hår. Ofta är de inte ens 2 millimeter långa.

Nu är det nödvändigt att skilja mellan babyhår från terminalhårstrån som har brutits av. Håret kan brytas av på grund av olika anledningar, till exempel följande:

 • Väldigt tighta frisyrer
 • Överdriven användning av heta plattänger och hårtorkar
 • Skador på hårets struktur och svaghet
 • Användning av kemikalier såsom hårfärgningsmedel

Dessa avbrutna hårstrån sticker visserligen ut, men de är inte samma sak som babyhår, eftersom växer ut normalt.

Varför har vissa av oss babyhår?

Helt enkelt på grund av genetik! Enligt artiklar som beskriver hår och dess struktur, har människor tre typer av hår, men inget av dessa beskrivs dock som “babyhår”. Så låt oss ta en närmare titt på detta koncept.

Av de tre hårtyperna finner vi att den första är lanugo. Detta börjar växa i fosterstadiet och varar tills du är tre månader gammal. Efter denna ålder börjar vuxet hår att växa.

Så om babyhår ska placeras i någon av dessa kategorier är det i lanugo, eftersom dess struktur skiljer sig mycket från terminalhåret (det “vuxna” håret). Utsseendet beror på varje persons individuella genetik.

Det förklarar varför vissa människor har större eller mindre koncentration av dessa hårstrån. Det finns i själva verket de som har väldigt mycket av denna typ av hår, inte bara i ansiktets kontur, utan också ovanför öronen och i nacken.

Använd ditt babyhår till din fördel!

Är du en av dem som har babyhår och inte vet hur du ska få stil på dem? Räddningen är här! Nedan berättar vi för dig hur du stylar dem så du kan bära upp dem med stolthet och stil.

Tillbehör för att styla ditt babyhår

 • En tandborste eller mycket fin borste, men med styva borst
 • Hårspray, gel eller valfritt hårfixeringsmedel

Så här stylar du ditt babyhår steg för steg:

 1. Separera babyhåren från resten av håret för att lättare hantera dem. Du kan göra detta med den fina spetsen på en kam eller, om du inte har så mycket erfarenhet av detta, samla ihop hela håret och separera ut de små hårstrån som sticker ut runt ansiktets kontur.
 2. Blöt dessa hårstrån väl och applicera valfritt hårfixeringsmedel.
 3. Med tandborsten eller borsten börjar du kamma dem och ge dem den form du vill ha.
 4. Du väljer om du vill kamma dem i riktning mot frisyren för att gömma dem, eller om du vill kamma dem framåt och göra dem synliga som i en gammaldags filmstjärnefrisyr. För denna senare stil kan du forma dem till lockar och cirkulära former.
 5. Avsluta med lite mer hårspray; i det här fallet är det bättre att använda en riktig hårspray för att inte förstöra din skapelse.

Vi tror att du också kan vara intresserad av att läsa detta: 5 fantastiska frisyrer för krulligt hår

Fransstilen: Ett bra alternativ för att styla babyhår

Som vi berättade i föregående punkt kan du själv välja hur du vill styla ditt babyhår. Ett mycket intressant alternativ är fransstilen. Detta förslag är inte nytt; det är faktiskt väldigt populärt bland kvinnor med afrikansk härkomst. Under de senaste åren har det blivit mer populärt än någonsin.

Det består i att inte dölja dessa små babyhår, utan att göra dem till en del av frisyren och nästan göra dem till huvudpersonen. Detta gör du genom att styla dessa babyhår i olika mönster, vanligtvis kurvande. På detta vis hjälper de dig även att dölja löshår och peruker, och gör att dessa tillbehör att ser mer naturliga ut.

Riskerna med att styla babyhår

Även om tekniken att styla babyhår är säker, finns det några aspekter att ta hänsyn till. En av dem, kanske den viktigaste, har att göra med alopeci.

Enligt experter uppstår detta tillstånd av en åtstramande verkan på hårbotten orsakad av att håret blir för hårt och för mycket åtdraget. Även om detta tillstånd är reversibelt, kan det i mycket avancerade stadier leda till permanent ärrbildning, dvs. frånvaro av hår i det drabbade området.

En annan risk att vara medveten om är att en kontinuerlig användning av fixerande produkter som bland annat hårspray, vaxer och geler ha oönskade effekter. Det är nödvändigt att välja de bästa kvalitetsprodukterna för att undvika skador. Produkter av dålig kvalitet kan orsaka skador på hårstråna, svaghet och brist på glans.

Därför bör du låta ditt babyhår få vila med regelbundna intervaller, och tänk även på att inte dra i hårsäckarna för mycket när du kammar de små mjuka fjuna. Samtidiigt måste du också tänka på att rengöra ditt hår noggrant för att undvika produktuppbyggnad i detta område.

Kom ihåg att återfukta och vårda ditt hår för att hålla det friskt.

Gillar du den här artikeln? Du kanske också vill läsa: Flera tips för att skydda klorskadat hår

Vet du nu hur du ska styla ditt babyhår?

Nu vet du vad babyhår är och att du faktiskt kan använda dem till din fördel. Som sagt, dagens mode är nu att äga dem och visa upp dem i bästa stil! Titta bara på Rosalia, Rihanna och även Jennifer Lopez. Missa inte möjligheten att inkludera dem som en del av din frisyr och sluta besväras av deras närvaro!

Från och med nu, ta hand om ditt babyhår, kamma ut de små hårstråna och njut av dem för de finns där. För de kommer inte att försvinna, och de är ett fantastiskt sätt att förbättra din look!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Garrote, A. & Bonet, . (2004) Cosmética de estilo. Offarm. Vol. 23. Núm. 10.
 • Pérez-Elizondo, AD, & Achenbach, RE. (2016). Alopecia por tracción: identificación de un motivo de consulta en dermatología. Revista argentina de dermatología, 97(2), 5-8. Recuperado en 10 de junio de 2023, de http://www.scielo.org.ar/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1851-300X2016000200002&lng=es&tlng=es.
 • Suro RJÁ, Gutiérrez FLM, Ruiz ÁJ, et al. El pelo. Generalidades y funciones. Dermatología Cosmética, Médica y Quirúrgica. 2007;5(4):218-223.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.