Upptäck en ny teknik för att behandla fetma utan kirurgi

Patienter med kraftig fetma kommer kunna använda tekniken för att återfå sin normala vikt. När de har anammat några hälsosamma vanor kan dock apparaten tas bort.
Upptäck en ny teknik för att behandla fetma utan kirurgi

Senaste uppdateringen: 08 december, 2018

Fram tills nu har behandlingar för kraftig fetma involverat känslig och riskfylld kirurgi. Andra behandlingar, som den intragastriska ballongen, involverar en stor personlig och psykologisk investering. Det finns dock nu en teknik för att behandla fetma utan kirurgi.

Behandlingen är känd som AspireAssist, och den minskar antalet kalorier som kroppen absorberar. Det bästa är att den kan behandla fetma utan kirurgi.

Vi kommer här nedan ge dig mer information.

Ett nytt sätt att behandla fetma utan kirurgi

Kraftig fetma är när en person har ett BMI som är högre än 40.  Att vara så överviktig är en stor begränsning för livskvaliteten. Det kan även ge upphov till allvarliga sjukdomar som kan leda till döden vid en väldigt ung ålder.

Orsakerna till kraftig fetma

Personer vid hav

Kraftig fetma beror inte bara på att man äter för mycket, har bristande viljestyrka eller för att man använder mat som en känslomässig krycka.

Forskningen menar att det finns flera faktorer som har en gemensam påverkan:

 • Genetiken spelar en nyckelroll. Det är vad som kan få en person som bantar och tränar att fortfarande behöva kämpa för att gå ned i vikt.
 • Metabolismen är en annan aspekt att tänka på.
 • Din miljö, uppväxt och vissa sjukdomar är andra viktiga aspekter.

Experter menar även att det finns en teori som är känd som “set point”. Med det menar de att hjärnan får vissa att löpa större risk för viktökning än andra.

Låt oss titta på ett exempel.

Om du bestämmer dig för att begränsa ditt kaloriintag svarar din hjärna med att sänka din metabolism. Du kanske går ned i vikt under några veckor, men du återtar snart dessa kilon. Det är din kropps “set point”.

Ett nytt tillvägagångssätt för att behandla fetma utan kirurgi

Apparat för behandling av fetma

Daser Medical Laboratory har utvecklat en enhet som redan distribueras över hela världen och som nu har godkänts av U.S. Food and Drug Administration.

Apparaten fungerar enligt följande principer:

 • AspireAssist är en “bypass”. En doktor applicerar den på magen genom en endoskopisk procedur (ett litet silikonrör).
 • Silikonröret fungerar som en port mellan magen och utsidan av kroppen.
 • Denna port är endast två cm i diameter och är inte irriterande.
 • Dess syfte är följande: patienten kan få ut maten som denne har ätit och som lagras i magen.
 • AspireAssist absorberar runt 30% av maten i magen.
 • Den kan räkna ut den rätta mängden som bör tas bort så att patienten senare bara absorberar rätt antal kalorier under matsmältningen.
 • Enheten har även en säkerhetsmekanism. Patienten kan aldrig öka siffran själv.
 • Proceduren är dock inte användbar om den inte är en del av ett program som involverar övervakning och kontroll. Det är väldigt viktigt att komma ihåg.

Patienter måste återvända till en medicinsk klinik för att fortsätta med enheten och för att se till att allt är ok med deras hälsa och säkerhet.

Vad patienter bör veta om denna nya teknik

Träning på gym

Många av behandlingarna för att minska ens BMI involverar oftast någon form av risk. Kirurgi kan vara ett farligt tillvägagångssätt och det är inte alla som kan gå igenom dessa procedurer. Det är dock viktigt att komma ihåg att den här metoden för att ta bort mat inte är lösningen till kraftig fetma: endast ett kompletterande redskap.

Fördelen ligger i faktumet att enheten är lätt att applicera och bieffekterna är minimala, men utan personligt ansvar kommer den inte vara till hjälp alls.

Det finns även vissa faktorer att tänka på.

 • Patienten bör vara en del av ett utförligt kontrollprogram som hjälper denne att förbättra sina matvanor och sin livsstil.
 • Proceduren varar i fem år. Efter det, och när patienten når rätt vikt, kommer denne sluta använda AspireAssist för att själv bibehålla och konsolidera dessa vanor.

Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • de Smith, A. J., Purmann, C., Walters, R. G., Ellis, R. J., Holder, S. E., Van Haelst, M. M., … & Henning, E. (2009). A deletion of the HBII-85 class of small nucleolar RNAs (snoRNAs) is associated with hyperphagia, obesity and hypogonadism. Human molecular genetics, 18(17), 3257-3265.
 • Neylan, C. J., Dempsey, D. T., Tewksbury, C. M., Williams, N. N., & Dumon, K. R. (2016). Endoscopic treatments of obesity: a comprehensive review. Surgery for Obesity and Related Diseases, 12(5), 1108-1115.
 • Press, E. (2016). COMUNICADO: La FDA aprueba el Bypass Externo, la válvula que permite tratar la obesidad grave sin cirugía.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.