4 trick för att hålla kackerlackor borta utan insektsmedel

Kackerlackor är en av de äckligaste och mest irriterande insekterna som finns. Om du vill hålla dem borta från hemmet och till och med bli av med dem kommer här några naturliga tips som kan hjälpa dig.
4 trick för att hålla kackerlackor borta utan insektsmedel
Maricela Jiménez López

Skriven och verifierad av läkare Maricela Jiménez López.

Senaste uppdateringen: 22 oktober, 2020

Ibland är det fascinerande hur mycket rädsla en liten insekt kan ingjuta i människor. Men det är oftast inte rädsla, utan avsky. Deras blotta närvaro är äcklig. Men visste du att man kan hålla kackerlackor borta utan insektsmedel?

Kackerlackor är ohyra som har förmågan att gömma sig på svåråtkomliga platser och föröka sig snabbt. De föredrar fuktiga och mörka platser, speciellt om de är smutsiga. De använder sina känselspröt för att leta sig fram i utrymmena, eftersom de nästan är blinda.

Om du vill veta varifrån kackerlackorna kommer i ditt hem ska du först och främst titta under kylskåp och tvättmaskinDe brukar även vistas runt spisen och i möbler. Många letar efter sätt att hålla kackerlackor borta. Som tur är finns det många naturliga sätt att göra just det.

Faran med att ha kackerlackor hemma

Det handlar inte bara om panik eller att vara överdrivet renlig. Kackerlackor utgör faktiskt en sann hälsorisk.

  • Överför sjukdomar: de kan faktiskt transportera mikroorganismer såsom bakterier, virus, protozoer, svamp och ägg. De kan ge upphov till tillstånd såsom influensa, salmonella, leptospiros, kolera, tyfus och matförgiftning.
  • De kontaminerar lätt mat eftersom de bär med sig bakterier på benen. Det är viktigt eftersom de ofta hittas i köket, sökande efter matrester.
  • Deras avföring kan orsaka allergier såsom utslag, nysningar och rinnande ögon.
En stor kackerlacka

Att hålla kackerlackor borta utan insektsmedel

Här kommer några sätt att hålla kackerlackor borta utan insektsmedel. De använder helt naturliga och billiga produkter, och till skillnad från kemikalier är de inte giftiga eller skadliga för hälsan.

1. Lagerblad

Bladen från denna europeiska, aromatiska växt är perfekt för att hålla kackerlackor på avstånd. Det enda du behöver göra är att krossa bladen och lämna dem på platser där insekterna brukar vandra runt på natten.

Du måste givetvis städa dessa platser först för att se till att det fungerar.

2. Bikarbonat och socker

Bikarbonat kommer återigen till räddning! Du kan bli av med kackerlackor om du blandar 240 ml av det med lika mycket socker. Strö sedan ut blandningen i huset. Förklaringen är enkel: sockret attraherar dem och bikarbonatet släpper ut dödliga gaser.

3. Citronella

Det här är en mycket effektiv växt för att inte bara hålla kackerlackor borta, utan även myggor och andra insekter.

Du behöver bara följa tipsen nedan:

  • Häll citronellaolja på bomullstussar och lägg dem i hemmet.
  • Ett annat alternativ är att blanda 120 ml vatten, fem droppar eterisk cypressolja och tio droppar myntaolja. Spreja sedan där kackerlackorna brukar dyka upp.

4. Borax

Borax används för många saker, inklusive att bli av med ohyra som kackerlackor. Du behöver bara sprida ut det på platser där insekterna vistas. När de vidrör det kommer de att torka ut och dö.

5. Kiselgur

Den sista metoden för att hålla kackerlackor borta är kiselgur. Det är ett kraftfullt organiskt ämne som även hjälper till att bli av med annan ohyra i hemmet.

Död kackerlacka

Kiselgur fungerar i princip på samma sätt som borax: det torkar ut insekter. Det bästa med det är att det är harmlöst, så du kan använda det nära mat. Sprid ut det på golvet i ditt hem. En effektiv metod är att fylla en strumpa med kiselgur och sedan föra den över ytor för att lämna ett spår av den vita substansen.

Ett sista tips: det är viktigt att veta att det finns vissa produkter som måste förvaras väl och hållas under uppsikt för att undvika kackerlackor. Några av dem är: mjöl, spannmål, kött, socker, ost, klister, läder och växtrester.

Detta tillsammans med god hushållshygien och metoderna ovan kommer hjälpa dig att hålla hemmet fritt från ohyra. När processen är klar kan du vila lugnt med vetskapen att inga inkräktare härjar i köket.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.