Tips vid cirros - så hanterar du skrumplever
Cirros, eller skrumplever, är en kronisk, irreversibel leversjukdom som kan påverka den drabbades livskvalitet. Men följer du dessa tips vid cirros, kan du få hjälp i hur du ska hantera tillståndet och göra livet mycket enklare och lättare.
Sjukdomen uppkommer när levern upprepade gånger jobbat över sin förmåga. Om du till exempel dricker mycket alkohol under en längre tid, eller större delen av ditt liv, kommer det att skada levervävnaderna och bilda någonting som kallas fibros.
Fibros leder så småningom till cirros. Med tiden blir levern hård och krymper, men det kan förbättras om orsaken elimineras. Dock är tillståndet inte reversibelt.
Tips vid cirros
Det finns vissa saker du behöver göra om du vill lindra dina symptom. Personer som har cirros kan uppleva:
- Vätskeretention
- Koagulationsproblem
- Blödningar i matstrupen
- Sexuell impotens
1. Ät rätt
Det du äter har stor betydelse för hur frisk din lever är. Låt oss därför titta på några näringstips vid cirros:
- Ät inte stora måltider. Ät istället minst 5 måltider om dagen, med varierade typer av livsmedel.
- Ät många olika typer av livsmedel.
- Håll vätskebalansen; försök att dricka minst 8 glas vatten om dagen.
- Drick inga alkoholhaltiga drycker, inte ens för att unna dig vid något enstaka tillfälle.
- Ät inte snabbt eftersom det hindrar korrekt matsmältning.
2. Ha koll på toalettbesöken
Ett annat tips vid cirros är att ha koll på toalettbesöken, både när det gäller avföring och hur ofta du kissar. Anledningen är att cirros kan leda till hepatisk encefalopati om gifter inte avlägsnas från kroppen, och ett sätt som detta kan göras på är genom toalettbesök.
För att säkerställa att systemen i kroppen fungerar bra, ät mycket frukt och grönsaker. Din läkare kan också rekommendera laxermedel för att se till att du får gå på toa en gång om dagen.
När det gäller urin, var uppmärksam på hur många gånger du måste gå på toaletten varje dag. Om du inte kissar så mycket, kan du ha vätskeretention. Din läkare kan undersöka om buken är uppsvullen, urinens färg och viktförändringar.
3. Ta hand om din hud
Hudproblem är vanliga hos personer med cirros. Därför är ett bra tips vid cirros att ta hand om huden lite extra. Se till exempel genom dessa hudvårdstips:
- Smörj in huden två gånger om dagen, en gång på morgonen och igen på kvällen.
- Drick ordentligt med vatten för att ge kroppen vätska inifrån.
- Om din hud kliar, använd en lugnande hudkräm.
- Parfym rekommenderas inte.
- Duscha inte för hett – varma duschar är bättre.
- Använd en mjuk tandborste om ditt tandkött blöder.
Andra aspekter att tänka på
Vi har nu tagit upp de viktigaste tipsen vid cirros, men det finns några fler saker att tänka på. Om du till exempel tränar, bör detta vara måttligt. Människor med cirros blir ofta trötta snabbt. Undvik även bukövningar.
Även om du går igenom olika fysiska förändringar, försök ändå att gå ut, träffa vänner osv. Du kanske får en tendens att vilja isolera dig, och det är inte bra. Att prata med en bra psykolog kan vara en god idé.
Om cirros uppstår när du har kommit upp i åldern, minska risken för fall så mycket som möjligt. Du kanske äter mediciner som gör dig svag, så använd stadiga och slitstarka skor, lägg en gummimatta i duschen och överväg alternativet att använda käpp.
Cirros är en livslång sjukdom, men dessa tips vid cirros kan hjälpa dig att hantera din situation bättre. Ta hand om dig själv, isolera dig inte, och du kommer känna dig mycket bättre.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Aceves-Martins Magaly. Cuidado nutricional de pacientes con cirrosis hepática. Nutr. Hosp. [Internet]. 2014 . 29( 2 ): 246-258. Disponible en: http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112014000200003&lng=es. http://dx.doi.org/10.3305/nh.2014.29.2.7024.
- Somi M, Rahimi A, Moshrefi B, Razaeifar P, Maghami J. Nutritional status and blood trace elements in cirrhotic patients. Hep Mon 2007; 7 (1): 27-32.
- Fuhrman MP, Charney P, Mueller CM. Hepatic proteins and nutrition assessment. J Am Diet Assoc 2004; 104 (8): 1258-64.