Hälsosamma tips för att få renare lungor
För alla som röker, har återkommande lungproblem eller helt enkelt vill ha renare lungor och kunna andas bättre, kommer vi här dela med oss av några ovärderliga tips för att uppnå detta på enkla och naturliga sätt.
Om du lär dig att andas på rätt sätt, förbättrar ventilationen i ditt hem och får bort slem så kommer du se resultat på nolltid.
Ångbad för att rensa dina lungor
Vet du vad ett ångbad är? Det är att andas in ångorna från medicinalväxter som gynnar lungorna. Detta är en utmärkt metod för att bota luftvägssjukdomar hos barn och det hjälper också till att rensa lungorna, särskilt hos rökare.
Hur gör jag ett ångbad?
Koka två liter vatten med medicinalväxter som tall, timjan, rosmarin, eukalyptus, kamomill eller oregano. Efter att du kokat det i mellan 5 till 10 minuter kommer du märka att växterna börjar avge aromatiska ångor.
Ta bort kastrullen från värmen, täck huvudet med en handduk och luta dig över kastrullen (var försiktig så du inte bränner dig på överflödig ånga). Andas in djupt genom munnen och näsan, helst genom en näsborre i taget.
Bli av med slem
Det är normalt att vakna upp på morgonen och känna att du har alldeles för mycket slem i näsan. Ibland kan dock detta slem orsaka trånga eller blockerade luftrör. För att undvika det kan du följa dessa två enkla tips:
Rensa näsgången med hjälp av en näskanna, särskilt när slem ständigt ligger kvar i näshålan.
Tänk på att det finns livsmedel som ökar förekomsten av slem och bör undanröjas från din kost tills du känner dig bättre. Här är några produkter som ska undvikas:
- Mjölk och mjölkprodukter, särskilt komjölk. Ersätt dem med växtbaserade mjölkprodukter.
- Mjöl samt livsmedel som innehåller detta. Ät dextrinerat bröd, vilket påminner om rostade kex, men är mycket nyttigare.
Lär dig att andas på rätt sätt
Medan vi är inne på ämnet andningsapparatur är det värt att notera att en stor del av tiden andas vi inte på rätt sätt…eftersom vi glömmer bort det! Vi andas endast tillräckligt för att överleva, vilket inte bara påverkar våra lungor, som har vant sig vid att arbeta med minskad kapacitet, utan det gör det också svårare att leverera syre till kroppens alla delar.
Hur lär jag mig att andas på rätt sätt?
Det mest effektiva sättet är att börja med övningar som yoga, meditation eller tai chi som alla har fokus på andning och även lär oss att andas genom olika delar av kroppen: magen, mellangärdet eller bröstet.
Förbättra andningen under sömnen
Vi sover vanligtvis 8 timmar per natt i genomsnitt – alltså en tredjedel av vårt dygn. Därför är det viktigt att se till att våra sovrum är fyllda av ren och frisk luft.
Hur uppnår jag detta?
- Ventilera huset varje dag, och om du vill, lämna ett fönster delvis öppet under natten.
- Om du inte riktigt kan ventilera ditt hem, lämna åtminstone din sovrumsdörr på glänt.
- Ha syregenererande krukväxter i ditt sovrum. Med en eller två av dessa på plats förnyas luften du andas.
- Undvik fukt och lukt i hemmet. Använd avfuktare och elektriska doftspridare.
Glöm dina sorger
För de som lider av en återkommande eller kronisk sjukdom i andningsvägarna kan det vara till hjälp att veta att det finns ett psykosomatiskt samband mellan sjukdomen och kontinuerliga känslor av sorg.
Därför måste varje behandling ta hänsyn till de känslomässiga faktorerna, till exempel i form av professionell hjälp från en psykoterapeut.
Foton av Marketing Deluxe, Breigh Hammarlund and Caribb.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Dahlke, R., & Ehrenberger, D. (1999). El libro de la desintoxicación y la salud. Ediciones Robinbook.
- Fife, B. (2016). Oil Pulling: Enjuagues con aceite para desintoxicar y sanar el cuerpo. EDITORIAL SIRIO SA.
- Meidinger, W. (1999). La cura de desintoxicación. Ediciones Robinbook.
- J L. Fresquet Febrer (Profesor titular de Historia de la Ciencia, Universitat de València); G. Blanquer Roselló; M. Galindo Dobón; F. Gallego Estrada; R. García de la Cuadra Arizo; J.A. López Bueno; A. Sanjosé Pí (Estudiantes de medicina de la Universitat de València). Inventario de las plantas medicinales de uso popular en la ciudad de Valencia. Medicina y Ciencias Sociales, nº13. (mayo, 2001). ISNN: 1576-5377. http://www.uv.es/medciensoc https://www.uv.es/~fresquet/medciensoc/num2/inventario.PDF
- Fibrosis Quística. La Revista de la American Medical Association. http://www.ingaled.com/images/informacion/viasbiliares/Fibrosis%20Quistica.pdf
- García, AP y Cuadrado, SP (nd). Sistema de ejercicios respiratorios yoga para asmáticos. Recuperado de http://www.reefd.es/index.php/reefd/article/view/126