9 tips för att packa en resväska

Att packa en resväska kräver skicklighet och praktiska egenskaper. Låt oss titta på några rekommendationer för hur man packar en resväska.
9 tips för att packa en resväska

Senaste uppdateringen: 19 juni, 2023

Nu är det dags att packa resväskan och nu kommer också funderingarna över vad man ska packa och inte. Oavsett resans längd och syfte kan du ta hjälp av dessa tips för att packa din resväska.

Prioriteringarna för vad man behöver packa ser olika ut för varje person, resa och grupp. Förutsättningen är att ställa några frågor till dig själv om vilka aktiviteter du ska göra på din destination och hur vädret kommer att se ut.

1. Regler för kontroll av bagage

Om du reser med flyg är det viktigt att känna till flygbolagets bagagepolicy. Resväskans storlek, innehåll och vikt är vanligtvis de tre parametrarna du bör känna till innan du börjar packa din väska.

Kom ihåg att det finns handbagage och bagage som du checkar in. I sin tur finns det föremål som du inte får ta med, liksom andra begränsningar av kapaciteten hos behållare som innehåller vätskor eller krämer.

Om du reser med buss, tåg eller bil bör du tänka på hur mycket utrymme du får tilldelat för ditt bagage.

Viaje en avión.
Flygbolag har strikta bagageregler, så det är en bra idé att känna till riktlinjerna i förväg.

Vi tror att du kan vara intresserad av att läsa den här artikeln också: 12 tips för att resa säkert utomlands

2. Välj rätt typ av resväska

Om du måste köpa en resväska, undersök först var och en av modellerna, deras dimensioner, stängningssystem, grepp och rörlighet. I allmänhet rekommenderar vi de som har ett hårt fodral med ett strukturerat skal. På så sätt kommer du inte att kunna överfylla den genom att tvångspacka saker.

3. Gör en lista över det bagage du ska packa i din resväska

Nu när du känner till flygbolagets begränsningar och du har rätt resväska är det dags att ta en penna och ett anteckningsblock för att göra din lista. Tänk på antalet dagar, väderprognosen och de aktiviteter du tänker göra.

Allt handlar om att känna till din resplan. Planerar du strandliv hela dagen? Planerar du att vandra i bergen? Kommer det att bli några fester som kräver kvällskläder?

4. Välj kläderna du packar med omtanke

Ett av de mest kända sätten att välja kläder är metoden 5/4/3/2/1 för veckolånga resor. Den består av 5 par strumpor och underkläder, 4 artiklar för överkroppen, 3 för underkroppen, 2 par skor och 1 hatt.

Naturligtvis kan du ändra dessa siffror efter dina behov och typen av resa. Utgångspunkten är att endast ta de minsta och mest oumbärliga föremålen.

Tänk på plaggens mångsidighet, det vill säga du kan ge dem olika användningsområden. Detta koncept kan du även tillämpa på personliga hygienartiklar. Du kan till exempel välja en hudkräm som fungerar som fuktkräm, ansiktskräm och solskydd samtidigt.

5. Lämna “bara i fall att” åt sidan

Att packa något “ifall om” är något att undvika. Det är inte bara det att du antagligen inte kommer att ha nytta dessa föremål, utan du kommer dessutom att lägga till onödig vikt i din resväska – och lämnar inget utrymme för shopping! Denna praxis är förknippad med rädslan för att komma i ett läge där du saknar något eller ha glömt något viktigt.

Men om du tar lite tid att göra din lista ger du dig själv chansen att komma på alla de objekt som du anser vara relevanta. Om du sedan under resans gång märker att du har glömt något väsentligt, kommer du säkert att hitta ett sätt att lösa det på plats.

6. Packa din resväska som ett pussel

Varje föremål har sin egen plats i resväskan. Vissa rekommenderar att packa tyngre kläder, som skor och kappor, längst ner, medan och tunnare och lättare kläder ovanpå.

Tänk på din resväska som en byrålåda. Och tänk också på att packa alla kläder hoprullade och inte vikta, eftersom de då tar mindre plats.

Klänningar och jeans packar du i hörnen av resväskan. Skor (med strumpor inuti) packar du i slutet.

Det finns även packkuber, som är fack som du placerar inuti resväskan och som fungerar som avskiljare för att hålla ordning.

En annan rekommendation är att packa efter kategorier. Packa kläder med kläder och lägg inte andra föremål eller skor emellan. Om du reser med barn kan du packa en kategori enligt daglig klädsel.

Det finns olika packningsmetoder, så hitta den som passar dig bäst.

7. Förvara behållare korrekt

Flytande krämer, schampon och parfymer ska packas i förseglade påsar. Det finns också det hygienprodukter i fast form, som tvål och hårvårdsartiklar som förutom att vara lättare är mer praktiska för en resa.

De bör packas i upprätt läge.

Lista para ordenar maleta de viaje.
En lista hjälper dig att organisera dig och minskar risken för att du glömmer något. Gör den i förväg.

Gillar du den här artikeln? Du kanske också vill läsa: 9 tips för att ta hand om din ekonomi under semestern

8. Förvara elektroniska enheter på rätt sätt

Ett annat av våra tips för att packa resväskan är att veta hur du förvarar elektroniska apparater. Ett av de mest praktiska sätten är att placera var och en av dem med sina respektive kablar och tillbehör i separata förslutningsbara påsar.

Och när vi nu är inne på ämnet om förslutningsbara påsar, ta med några extra för smutsiga eller blöta kläder, skor och kosmetiska produkter.

9. Glöm inte…

Slutligen, kom ihåg dessa små detaljer:

  • Väg din resväska innan dagen för din resa så att du inte blir överraskad på flygplatsen och måste betala för övervikt eller för stor väska.
  • Lägg värdesaker i ditt handbagage, samt ett ombyte av kläder, om ditt incheckade bagage skulle försvinna.
  • Lägg till en namnetikett eller ett band för att enkelt känna igen din resväska på transportbältet.
  • Välj miniatyrbehållare för personliga hygienprodukter.

Tips för att packa din resväska för att öka resenöjet

Vi hoppas att du har hjälp av några av dessa tips och kan anpassa dem efter dina egna förutsättningar. Det viktigaste är att du får njuta av din resa och minimera oväntade bekymmer. Därför det är viktigt att också packa prydligt och samvetsgrant.

Trevliga resa!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Acuto, M., Pejic, D., & Briggs, J. (2021). Taking city rankings seriously: engaging with benchmarking practices in global urbanism. International Journal of Urban and Regional Research45(2), 363-377.
  • Capafóns, J. I., Avero, P., Sosa, C. D., & López-Curbelo, M. (1999). Fobia a viajar en avión: Valoración de un programa de exposición. Psicología Conductual7(1), 119-135.
  • GUILLÉN PÉREZ, C. A. R. O. L. I. N. A. (2013). Lavado de ropa en alojamientos. Ediciones Paraninfo, SA.
  • Tinajero Romero, S. (2015). Lavar la ropa: una tarea de minga (Tema Central).
  • Flores Comeca, A. L. (2018). Diseño e implementación de un módulo de peso y alarma para una maleta de viaje.
  • Alvarado Santis, E. A. (2020). Herramienta de analítica visual para el manejo de irregularidades de equipajes(Master’s thesis, Uniandes).

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.