Tio livsmedel du borde äta för att bekämpa anemi
Anemi är ofta ett kostrelaterat tillstånd. I många fall orsakas det av dåligt näringsintag. Trots att en ohälsosam kost kan orsaka anemi kan man också bekämpa anemi med kosten.
I denna artikel kommer vi att dela med oss om några detaljer som man bör veta om anemi och vissa riktlinjer som kommer att hjälpa dig att bekämpa det.
Vad är anemi?
Anemi är ett tillstånd som karaktäriseras av minskning av storleken eller mängden röda blodceller. Det kan också orsaka låg hemoglobinnivå. Generellt uppenbarar sig anemi som ett resultat av en dålig kost som saknar mikronäringsämnen så som järn, folsyra och vitamin B12.
Typer av anemi
Den vanligaste typen av anemi orsakas av för låga järnvärden. Det kan orsakas av att man inte äter livsmedel som innehåller denna mineral, men det kan också komma från att man har svag tarmfunktion, vilket hindrar järnet från att absorberas från maten.
Dessutom kan stor blodförlust, operation eller menstruation orsaka det.
Järnbrist hindrar normal produktion av röda blodkroppar. Dessutom är de röda blodkroppar som produceras ofta väldigt små och har lågt hemoglobinvärde.
Anemi kan också orsakas av att man lider brist på folsyra eller vitamin B12. Om man får anemi på grund av brist på folsyra karaktäriseras tillståndet av att de röda blodceller som produceras är stora men väldigt sköra.
Symptom
Här är de huvudsakliga symptomen som en person med anemi lider av:
- Utmattning
- Konstant och intensiv känsla av kyla
- Hjärtklappning
- Huvudvärk
Generellt är det mest märkbara symptomet blekhet, men förlust av styrka och sämre humör kan också vara tydliga.
Kost för att bekämpa anemi
Anemi orsakas av delvis eller total brist på vissa näringsämnen. Därmed kan konsumtion av livsmedel som innehåller dessa vitaminer och mineraler hjälpa dig att återhämta dig.
Det första du bör veta är mängderna som din kropp behöver dagligen. En person som allmänt är i god hälsa, förutom i exceptionella fall så som under graviditet, behöver följande dagliga intag:
- Järn: 8 milligram för män och 18 milligram för kvinnor
- Folsyra: Ca 400 mikrogram
- Vitamin B12: 2,4 mikrogram
Här är en lista på några av de bästa livsmedlen att konsumera för att minska risken att få anemi och för att bekämpa anemi:
1. Alfalfa groddar
Alfalfa groddar kan tillföra upp till 1 mg järn per 100 gram groddar man äter. Dessutom innehåller de C-vitamin som hjälper att bekämpa anemi eftersom den förbättrar upptaget av järn.
2. Havregryn
För varje 100 gram havregryn som man konsumerar ger man kroppen runt 5 mg järn. Därmed kan 2,5 dl havregryn ge dig ungefär hälften av hela dagens järnbehov.
3. Rött kött
Rött kött innehåller också järn. För varje 100 gram kött man äter får man i sig 3 mg järn. Se dock till att köttet du äter inte innehåller en massa fett.
4. Torkade fikon
Ett annat livsmedel som kan hjälpa dig bekämpa anemi är torkade fikon som innehåller 4,2 mg järn per 100 gram. Färska fikon innehåller också järn men i mindre andel: 0,6 mg per 100 gram.
5. Kiwi
Kiwi innehåller mycket C-vitamin: runt 98 mg per 100 gram. Trots att den inte bidrar med järn bidrar den med C-vitamin vilket gör att kroppen lättare absorberar järn från andra livsmedel.
6. Linser
Linser har 3,3 mg järn per 100 gram. Dessutom innehåller linser andra viktiga näringsämnen så som folsyra och koppar.
7. Jäst
Jäst innehåller en god variation och kvantitet av mineraler, spårämnen och proteiner. Den innehåller också alla B-vitaminer.
8. Miso
Miso är en krydda som är gjord på soja, sädesslag och havssalt. Alla former av miso bidrar med järn men den mest järnrika varianten är hatcho, eftersom den innehåller totalt 7,1 mg järn per 100 gram.
9. Pistagenötter
Pistagenötter kan hjälpa att bekämpa anemi eftersom de innehåller 3,9 mg järn per 100 gram.
De tillför dessutom 1,2 mg koppar per 100 gram, och koppar är ett av de mineralämnen som kan leda till anemi om man har brist på det. Därför är kombinationen av dessa näringsämnen bra för att bekämpa anemi.
10. Rödbetor
Rödbetor bidrar med 0,80 mg järn per 100 gram. De innehåller också folsyra och C-vitamin.
Alla dessa kombinerade näringsämnen skapar en skyddsmur som kan skydda dig från att få anemi. Kom dock ihåg att alltid konsultera en som är professionell inom området – en läkare eller dietist – för att få hjälp i din återhämtning.
En specialist kan berätta för dig vilka livsmedel du borde äta beroende på dina behov. Kom ihåg att inte överdriva i konsumtion av livsmedlen som bekämpar anemi.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Mayo Clinic. Anemia. 2018. Available at: https://www.mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/anemia/symptoms-causes/syc-20351360. Accessed 11/21, 2018.
- MedlinePlus. Ácido fólico. 2018. Available at: https://medlineplus.gov/spanish/druginfo/natural/1017.html. Accessed 11/21, 2018.
- MedlinePlus. Anemia por deficiencia de vitamina B12. 2018. Available at: https://medlineplus.gov/spanish/ency/article/000574.htm. Accessed 11/21, 2018.
- MedlinePlus. Hierro en la dieta. 2018. Available at: https://medlineplus.gov/spanish/ency/article/002422.htm. Accessed 11/21, 2018.
- Wikipedia. Anemia. 2018. Available at: https://es.wikipedia.org/wiki/Anemia. Accessed 11/21, 2018.