Tecken på offermentalitet: 8 beteenden att känna till
De flesta försöker omge sig med andra som får dem att känna sig bättre. Det handlar inte bara om att få stöd, utan om att dela positiv energi när man spenderar tid tillsammans. Men vad händer när man börjar upptäcka tecken på offermentalitet?
Det finns giftiga människor där ute. Snarare än att få dig att må bra kan de stjäla din energi med sina negativa tankar och problem.
Det är inte fel att vilja hjälpa någon när en person behöver hjälp. Men det är även viktigt att veta om personen faktiskt behöver assistans eller om han eller hon bara försöker manipulera dig. De gör sig själva till offer för att generera ömkan eller för att undvika att ta ansvar för något. Det får dem att beskylla andra för saker som går fel. Sedan löser de i stort sett aldrig problem i sina liv eftersom de alltid kan hitta ett sympatiskt öra.
Därför är det viktigt att veta hur de beter sig och vilka strategier de använder för att få dig att känna att du alltid måste kliva in och hjälpa.
Lär dig att känna igen följande åtta tecken på offermentalitet.
8 tecken på offermentalitet
1. De tror att världen är emot dem
Även om vissa är fullt medvetna om det har folk som antar offerrollen ofta en mentalitet som leder till att de omvandlar verkligheten till något mörkt och pessimistiskt. De är konstant på defensiven och tror att alla är emot dem. Ofta när man talar med dem klagar de på att ingen älskar dem eller att ingen kan förstå vad de går igenom.
Läs även: Fyra råd för att sluta klaga
2. De tar inte ansvar
Oförmågan att ta personligt ansvar är en av de primära beteendemönstren för de som spelar offerrollen. I deras huvuden är de så övertygade om att andra borde hjälpa dem att de tror att de har full rätt till denna hjälp. Det gör det lätt för dem att ignorera rollen de spelar i sina egna problem. Därför pekar de mot andra oavsett vad konsekvenserna är.
De kan faktiskt bli så manipulativa att de efter att ha fått din tillit får dig att känna dig skyldig över att inte kunna hjälpa dem.
3. De överdriver sina problem
Att “göra en höna av en fjäder“, som man brukar säga. Ytterligare ett tecken på offermentalitet är att de känner sig ömtåliga och överdriver sina problem eller situationer de inte gillar. Eftersom de alltid vill bli ömkade kan de gråta eller bli arga så att den “påstådda” förövaren känner sig skyldig och ber om ursäkt.
4. De känner att allt dåligt drabbar dem
Att tala med dessa personer kan verkligen trötta ut dig. Inte för att de är så negativa, utan för att deras berättelser alltid är strategier. De kommer konstant berätta för dig hur dåligt allt är, om sina familjeproblem eller hur elaka folk är mot dem.
Som en konsekvens kan de aldrig se möjligheterna med motgångar. De är helt stängda till idén att allt kan förbättras om man jobbar på det.
5. De ber aldrig om ursäkt
När en person som spelar offer ber om ursäkt är det sällan uppriktigt. De erkänner faktiskt sällan sina misstag och ber i princip aldrig om ursäkt till de som drabbas. Deras manipulation är så effektiv att de alltid kan hitta ett sätt att rättfärdiga sitt beteende och vara “den goda” i slutänden.
6. De tycker synd om sig själva
Folk som är vana vid att spela offer är ofta väldigt självkritiska och är utmärkta på att belysa sina brister. Deras vana att tycka synd om sig själva får dem att verka hjälplösa eller ömtåliga för andra. Om de misslyckas med att generera sympati eller empati hos andra använder de det till att trösta sig själva och gå ännu djupare in i rollen som offer.
7. De tror att livet är fullt av brister
Även när något bra händer kommer offret hitta brister för att fortsätta med sitt negativa och giftiga tankesätt. Trots chanser som kommer deras väg är livet fullt av tillkortakommanden. De kan inte och tänker inte hitta lycka i något. Om de har något så klagar det; om de inte har något så klagar de. Om de saknar något eller om någon har mer än dem så klagar de.
Det blir en ond cirkel som hindrar dem från att övervinna känslan av att de saknar något.
Besök denna artikel: 3 hemligheter till lycka från uråldrig visdom
8. De är långsinta
Vårt sista tecken på offermentalitet är att de kommer minnas händelser från det förflutna när någon eller något åsamkade dem någon form av personlig skada. De kan inte lämna saker som sårat dem bakom sig. Därmed tar de nästan alltid chansen att ta upp dem i nuet.
Känner du någon som uppvisar dessa tecken på offermentalitet? Även om du står personen nära och vill hjälpa denne är det viktigt att komma ihåg att många av de associerade beteendena drivs av vanor som är svåra att bryta.
Låt inte personen stjäla din energi och försök hålla dig borta från deras problem för att undvika att manipuleras.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Andrew Skodol, MD, University of Arizona College of Medicine .Trastorno paranoide de la personalidad (TPP). MSD Manual. Versión para profesionales. Last full review/revision May 2018.
- Cleary, S. D. (2000). Adolescent victimization and associated suicidal and violent behaviors. Adolescence, 35(140), 670–682.
- Gutiérrez De Piñeres Botero, C., Coronel, E., & Andrés Pérez, C. (2009). Revisión Teórica Del Concepto De Victimización Secundaria Theoretical Review of the Concept of Secondary Victimization. Liberabit, 15(1), 49–58. https://doi.org/http://www.scielo.org.pe/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1729-48272009000100006
- Hartinger-Saunders RM, Rittner B, Wieczorek W, Nochajski T, Rine CM, Welte J. Victimization, Psychological Distress and Subsequent Offending Among Youth. Child Youth Serv Rev. 2011;33(11):2375–2385. doi:10.1016/j.childyouth.2011.08.009