Snygga och kreativa rumsavdelare till ditt hem

Upptäck de bästa idéerna för att dela upp dina rum och dra nytta av utrymmen i ditt hem med rumsavdelare.
Snygga och kreativa rumsavdelare till ditt hem

Senaste uppdateringen: 02 november, 2020

När du ska använda rumsavdelare är det viktigt att använda både kreativitet och god smak för att få bra resultat. Med andra ord jobbar du för att skapa en avdelning som hjälper dig att skapa mer njutbara utrymmen med olika funktioner.

Om du till exempel vet hur man drar nytta av varje hörn såväl som hur ljus kommer in i rummet kommer mindre utrymmen verka större än de är.

Alla har nog upplevt gånger när vi besökt någon annans (eller vårt eget) hem och gått från kök till vardagsrum till sovrum utan att knappt märka det, för det finns inget som delar upp dem.

Dimensionerna spelar ingen roll; det kan vara små eller enorma utrymmen, men om inget markerar de olika rummen kan det kännas obekvämt och lite kvävande. Rumsavdelare är väldigt användbara när det kommer till att inreda.

Men oroa dig inte, för det behöver inte alltid röra sig om tråkiga väggar mellan rummen. Det finns inga gränser, och du kan skaffa färdiga lösningar eller göra egna med saker du sparat.

Målet är att nyttja dina designförmågor och göra något som passar just din stil och personlighet. Kom ihåg att det måste vara funktionellt, eftersom det inte bara handlar om dekoration, utan även om att tillfredsställa andra behov.

Idéer för rumsavdelare

1. Enkel och praktisk

Hylla som avdelare

Bland alla rumsavdelare som finns kan du välja en variant som är minimalistisk, enkel och praktisk. I verkligheten behöver man inte särskilt mycket dekoration eller detaljer. Om du söker efter något att dela upp vardagsrum och kök med är det här en perfekt idé.

De enklare varianterna kräver inte mycket plats och du kan använda dem för både växter och köksredskap.

2. Återanvänd

Gamla lastpallar

Något så enkelt som att kombinera några gamla träpallar med hjälp av gångjärn. Du kan välja den färg som bäst lämpar sig för ditt hem och tillföra detaljer som inspireras av återanvändningskonceptet. Det kommer ge utrymmen med ljusa eller pastellfärger en romantisk antydan. Det är även en av de lättaste avdelarna att plocka bort.

3. Helt naturlig

Ta in naturen i hemmet

Du har möjligheten att ha en trädgård inomhus som även kan separera vissa rum. Det är en naturlig inspiration, men förlorar inte den moderna känslan eftersom det finns kontraster som gör utrymmet mer harmoniskt.

4. Gammaldags

Återanvänd det gamla

Tänker du verkligen kasta bort den där gamla dörren? När man talar om gammaldags design, eller vintage, måste man inte nödvändigtvis inkludera material från förra seklet. Ge bara nytt liv till gamla saker du har hemma. Det finns inget som ett lager färg inte kan fixa. I det här exemplet kan du uppskatta vad den gamla dammiga dörren på bakgården kan göra för dig.

5. Artistisk

Dekorera med egna foton

Det är dags att du plockar fram alla de där familjefotona och använder dem till en artistisk rumsavdelare. En vägg av foton i hemmet drar alltid uppmärksamhet till sig och är ett utmärkt sätt att dekorera utrymmet.

Ett exempel på en rumsavdelare med foton som ger ett väldigt klassiskt resultat: foton i svartvitt kombinerat med samma färger i bakgrunden. Det är en bra rumsavdelare när du har ett mindre utrymme. Om du vill ha en gladare dekorativ stil kan du prova med färger och till och med lägga till designer och texturer på din avdelares bakgrund.

6. Lantligt orientalisk

Orientalisk lantlig stil

Karaktärsdragen som gör att den här stilen står ut är naturen. Avdelarna måste vara gjorda av ekologiska material som inte genomgått några industriella processer. Träd, grenar och stenar är de grundläggande konstruktionsmaterialen. Se även till att det är ett rent utrymme, där allt är prydlig och där ljuset kommer in för att ge det ett större utseende.

7. Gjord av trådar

Vill du ha en ekonomisk och enkel rumsavdelare? Det här är lösningen! Det enda du behöver är färgade trådar och lite tid att väva dem runt en pinne. Det är en stil för de som är lite mer vågade och inte är rädda för glada färger och trick. Nyckeln är att ge hemmet liv.

8. Glas

Glasdörrar släpper in ljus

Det här är en avdelare som aldrig går ur mode. Skjutdörrar är riktigt stilrena, lätta att öppna och ger dig möjligheten att behålla kopplingen till de andra områdena i huset. Det släpper in ljus, vilket gör att utrymmen känns större än det är tack vare glasets optiska illusion. Om du vill ge ditt hem en modern känsla är de här valet för dig.

9. Asiatisk stil

Asiatisk stil

Den här stilen är enkel, precis som grunderna i den orientaliska kulturen. Den använder svart och vitt med en antydan av rött, och rummet går inte miste om inkommande ljus och kontrasten med de neutrala färgerna i bakgrunden.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.