6 saker som snabbar upp starten på klimakteriet

Även om det finns vissa genetiska aspekter du inte kan kontrollera finns det andra externa faktorer som kan influera en tidig start på klimakteriet, och som därför bör hållas i åtanke.
6 saker som snabbar upp starten på klimakteriet
Nelton Abdon Ramos Rojas

Granskad och godkänd av läkare Nelton Abdon Ramos Rojas.

Skriven av Okairy Zuñiga

Senaste uppdateringen: 13 december, 2022

Den ålder starten på klimakteriet kommer igång fastställs redan vid födseln och går inte att senarelägga.

Men det finns vissa faktorer som kan snabba upp det. Det må inte vara möjligt att ändra din genetiska kod, men du kan skydda dig själv och undvika vissa skadliga saker.

Globalt är medelåldern för starten på klimakteriet mellan 50 och 51 år. Endast 1 av 100 kvinnor kliver in i klimakteriet i 40-årsåldern.

Det kan inträffa när man gör dåliga livsstilsval som kan snabba upp starten på klimakteriet.

Vill du veta vilka saker du inte borde göra och som oundvikligen påverkar dig?

1. Starten på klimakteriet med kromosomdefekter

Genetiska problem som kan kopplas till ditt X-kromosom, såsom Turners syndrom och fragil X-syndromet, kan snabba upp ankomsten av klimakteriet.

Dessa tillstånd hittas hos kvinnor som har defekta äggstockar från födseln. De har färre hälsosamma folliklar och många av dem är förtvinade.

Genetiska orsaker diagnostiseras vanligtvis när kvinnan är väldigt ung, oftast innan hon genomgår puberteten.

Det kan finnas vissa fall där kvinnor utvecklas normalt och börjar menstruera vid rätt ålder, men som i slutänden genomgår klimakteriet för tidigt.

Därför bör du alltid uppsöka en gynekolog och genomgå de test som denne föreslår.

2. Strålbehandling och cellgifter

varmevallningar

Dessa två behandlingar är meningen att förebygga tillväxten hos celler. Men de attackerar inte bara elakartade celler, utan även de som är friska.

Därför kan en av bieffekterna med cancerbehandling vara för tidig förlust av äggstocksfunktionen.

Det finns även läkemedel som kan utlösa klimakteriet oavsett ålder. Ett exempel är ett läkemedel som ofta används vid allvarliga fall av endometrios.

Kom ihåg att om du har frågor eller upplever tidiga symtom på klimakteriet måste du tala med en läkare. Ställ frågor och lär känna alla bieffekter med medicinen du tar.

3. Kirurgi för att ta bort äggstockar och livmoder

Kirurgisk borttagning av båda äggstockarna hör att du omedelbart påbörjar klimakteriet. En kvinnas cykler stoppas efter operationen och hormonnivåerna minskar snabbt.

Normalt sett upplever du allvarliga symtom på klimakteriet, såsom värmevallningar och brist på sexlust.

Vissa kvinnor genomgår en hysterektomi för att ta bort livmodern, men behåller sina äggstockar.

Dessa patienter påbörjar inte klimakteriet omedelbart, eftersom äggstockarna fortsätter att producera hormoner. Det enda du kommer märka, eftersom livmodern inte längre är där, är att du slutar menstruera och inte längre kan bli gravid.

4. Droger och gifter

cigaretter-och-alkohol

Den vanligaste orsaken till att starten på klimakteriet kommer tidigt är intag av droger och gifter. Att komma i kontakt med bekämpningsmedel, alkohol och tobaksprodukter är relaterat till äggstocksskada.

Kvinnor som har dessa vanor löper högre risk för tidigt klimakterium.

I snitt kommer starten på klimakteriet två år tidigare för dessa kvinnor än icke-rökare och de som inte dricker alkohol.

Därför är det väldigt viktigt att sluta röka och minska din alkoholkonsumtion. Att få fysisk träning hjälper även äggstockarna att bibehålla normala hormonnivåer.

Det är viktigt att notera att användning av p-piller inte är relaterat till starten på klimakteriet.

5. Epilepsi

Kvinnor som lider av epilepsi kan uppleva minskad sexlust och fertilitetsproblem.

Denna åkomma involverar konstanta förändringar i östrogen- och progesteronproportionerna, vilket gör att patienter med epilepsi når klimakteriet tidigare.

Det kan kopplas till de effekter anfall har på de områden av hjärnan som reglerar reproduktionshormoner. Östrogen främjar epileptiska anfall medan progesteron skyddar dig från dem.

En logisk förklaring är därför att ökade nivåer av östrogen i relation till progesteronet inträffar när ett anfall sker.

6. Autoimmun sjukdom

Uppkomsten och utvecklingen av autoimmuna sjukdomar får din kropp att producera antikroppar som attackerar kroppens egna vävnad och äggstockar, såväl som östrogereceptorer.

Det utlöser förstörelsen av äggstockarna och starten på klimakteriet.

Sköldkörtelsjukdomar och diabetes finns i nästan 20 av alla fall av tidig start på klimakteriet. Om du lider av någon av dessa är det viktigt att du följer din behandling till punkt och pricka.

Det finns även en koppling till autoimmuna sjukdomar i det endokrina systemet, såsom vitiligo, anemi, lupus, Sjögrens syndrom och kronisk hepatit, bland andra. Bäckeninfektioner som attackerar äggstockarna kan också vara orsaken.

Vi rekommenderar att du läser: 10 tecken på diabetes du inte bör ignorera

Att förbereda dig på klimakteriet

nyttiga-livsmedel

Klimakteriet signalerar slutet på ditt reproduktiva liv, och det finns fall där det inträffat vid 20 års ålder. Vi har redan nämnt sex faktorer som kan snabba upp starten på klimakteriet.

Vissa är kontrollerbara eller kan undvikas, medan andra helt enkelt kan drabba dig. Vad vi rekommenderar är att leda en hälsosam livsstil och ta hand om din hälsa.

Fokusera på de saker du kan kontrollera och jobba med dem.

Spara

Spara

Spara

Spara


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Gold E. B. (2011). The timing of the age at which natural menopause occurs. Obstetrics and gynecology clinics of North America, 38(3), 425-40.
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3285482/

  • Ceylan, B., & Özerdoğan, N. (2015). Factors affecting age of onset of menopause and determination of quality of life in menopause. Turkish journal of obstetrics and gynecology, 12(1), 43-49.
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5558404/
  • Jehan S, et al. (2017). Sleep, melatonin, and the menopausal transition: What are the links? DOI:
    10.5935/1984-0063.20170003

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.