3 skillnader mellan bananer och kokbananer
Bananer och kokbananer kommer från länder med tropiska och varma klimat. De är basföda i många länder och har stora fördelar för de som äter dem. Det finns dock avgörande skillnader mellan bananer och kokbananer.
De är väldigt lika till utseendet och kommer från samma växtfamilj: Musaceae. De används dock annorlunda inom matlagning, oavsett om de steks, kokas, ugnsbakas, grillas eller äts råa.
Det är inte bara på grund av de små skillnaderna i konsistens och smak, utan även på grund av deras näringsvärden. Om du vill lära dig mer om skillnaderna mellan bananer och kokbananer ska du läsa vidare.
Kokbananer
Som sagt är kommer kokbananer från familjen Musaceae, eller bananväxter. Därför kan de lätt hittas i tropiska länder nära kusten, såsom Mexiko, Ecuador, Brasilien och Costa Rica.
De huvudsakliga karaktärsdragen är den långa formen och det gröna skalet som blir gult när den mognar och svart när den bli övermogen.
Näringsvärdet per 100 gram kokbanan är:
- Energivärde: 96,4 kcal
- Fibrer: 2,5%
- Kalcium: 7,8 mg
- Magnesium: 38,5 mg
- Järn: o,3 mg
- Koppar: 0,1 mg
- Zink: 0,2 mg
- Mangan: 0.1 mg
- Vitamin C: 17,5 mg
- Protein: 1,7%
- Kalium: 490 mg
- Fosfor: 59,1 mg
- Kolhydrater: 22.5%
Alla dessa gör kokbananer till en saftig frukt när den är mogen. De innehåller dock även stärkelse, som i sin tur innehåller kol, syre och väte. Stärkelsen gör att du inte kan äta kobananer innan du tillagat dem eftersom de är sammandragande, gummiaktiga och torra.
- Generellt kan de tillagas i het olja, förvällda eller kokta när de är gröna.
- Om de är mogna eller gula kan du även tillaga dem i ugnen och på grillen.
Bananer
Bananer tillhör också familjen Musaceae, men är av en annan typ. De är lättare att odla i länder som Uganda, Ecuador, Filippinerna och Brasilien.
Deras huvudsakliga karaktärsdrag är deras cylindriska, mjuka och lena form. De är vita på insidan med grönt skal som blir gult när de mognar. Näringsvärdet per 100 gram banan är:
- Energivärde: 110,15 kcal
- Fiber: 2,3%
- Kalcium: 12,5 mg
- Magnesium: 41,5 mg
- Järn: 0,9 mg
- Koppar: 0,3 mg
- Zink: 0,2 mg
- Mangan: 0,1 mg
- Vitamin C: 18,5 mg
- Protein: 0,3 mg
- Kalium: 434 mg
- Fosfor: 59,1 mg
- Kolhydrater: 26,2%
Till skillnad från kokbananer innehåller vanliga bananer ingen stärkelse, så de kan ätas utan att man först tillagar dem. De är även kända över hela världen för sin söta smak och krämiga konsistens. Det gör dem perfekta att njuta av när som helst på dagen.
Skillnader mellan bananer och kokbananer
Trots att de har många gemensamma karaktärsdrag kan man se många skillnader mellan bananer och kokbananer om man tittar på:
1. Mikromineraler
Kokbananer innehåller färre mikromineraler än bananer, såsom:
- Järn
- Koppar
- Zink
- Mangan
- Natrium
Men de innehåller däremot mer kalium – 500 milligram per 100 gram frukt. De innehåller även mer natrium, och slår bananer med 2 gram per 100 gram.
2. Kalorier
Kokbananer innehåller fler kalorier, med 90 per 100 gram frukt. Det gör bananer till ett bättre alternativ när man vill följa en nyttig kost som är snål på kalorier.
3. Protein
Även om bananer är relativt snåla på kalorier har kokbananer fyra gånger mer protein, vitamin A och järn. De ger därför kroppen fler fördelar.
Bananer har många fördelar när man vill gå ned i vikt, men som sagt kommer kokbananer med sin egen uppsättning. De innehåller dessutom mer vitaminer och mineraler.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Gobierno de Canarias. (2011). Boletín Oficial de Canarias núm. 25. Consejería de Agricultura,
Ganadería, Pesca y Medio Ambiente. Recuperado de: http://www.gobiernodecanarias.org/boc/2011/025/005.html - Fernández, E., López, B., Santurino, C., & Gómez, Candela, C. (2021). Composición nutricional y declaraciones nutricionales del plátano de Canarias. Nutrición Hospitalaria. 38 (6): 1248-1256. Recuperado de: https://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112021000700020
- Ferrer, A., Marques, I.,& Vercet, A. (2016). Informe sobre las características diferenciales entre el plátano de Canarias y la banana de distintas procedencias. Facultad de Ciencias de la Salud y el Deporte. Universidad de Zaragoza. Recuperado de: https://silo.tips/download/caracteristicas-diferenciales-entre-el-platano-de-canarias-y-la-banana-1
- Fundación Española de la Nutrición (FEN). Frutas: Plátano. Página 295. Recuperado el 11 de abril del 2023 en: https://www.fen.org.es/storage/app/media/flipbook/mercado-alimentos-fen/008/index.html#p=53
- Harvard School of Public Health. The nutrition source: Bananas. Recuperado el 11 de abril del 2023 en: https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/food-features/bananas/
- Ministerio de Agricultura, Pesca y Alimentación. I.G.P. Plátano de Canarias. Recuperado de: https://www.mapa.gob.es/es/alimentacion/temas/calidad-diferenciada/dop-igp/frutas/IGP_Platano_Canarias.aspx