Sju sätt att förebygga nagelsvampinfektioner
Nagelsvampinfektioner anses inte vara ett allvarligt hälsoproblem, men de är ett tillstånd som kan orsaka ett stort obehag för den som lider av det. När du väl har fått dem är det också svårt att bli av med dem. Dessutom, även om du lyckas, kommer de förmodligen att komma tillbaka. Lär dig om sätt att förebygga nagelsvampinfektioner i den här artikeln.
Nagelsvampinfektioner är också kända som onykomykos och orsakas av mikroorganismer som kallas dermatofyter. De äter keratin, ett protein som finns i naglar och hår.
Dessa mikroorganismer trivs på mörka, varma och fuktiga platser. Därför är insidan av skor en gynnsam plats för dem att etablera sig på.
Man uppskattar att upp till 14% av världens befolkning har en nagelsvampinfektion.
Sju sätt att förebygga nagelsvampinfektion
Det är alltid bättre att förebygga nagelsvampinfektioner, istället för att försöka bota dem. Eftersom det senare fallet tar mycket tid och uthållighet att uppnå, är det bästa är att förhindra att onykomykos uppstår från första början. Det bästa sättet att uppnå detta är att använda sig av några enkla förebyggande åtgärder, till exempel följande:
1. Skydda dina fötter
Det är inte en bra idé att gå barfota, speciellt i varma, fuktiga områden som simbassänger, gym, spa, offentliga duschar etc. Svampsporer kan finnas på dessa ytor och fastna på huden. Det är bäst att skydda fötterna med flip-flops eller sandaler.
2. Klipp naglarna på rätt sätt
Tånaglar ska hållas korta. Det är bäst att använda nagelsax eller nagelklippare, som alltid bör desinficeras före användning. Snittet ska vara rakt och vid behov kompletteras med en fil för att släta ut de vassa kanterna. Dessa verktyg är för personligt bruk och ska inte delas.
3. Sätt att förebygga nagelsvampinfektioner: Använd puder i skorna
En annan effektiv åtgärd för att förhindra svampinfektion är att använda svampdödande puder i dina skor. Detsamma kan du göra med dina strumpor. Det bästa är att göra detta innan du använder dessa plagg, eftersom det förhindrar tillväxt av svampsporer.
4. Rekommendationer angående skor
Dina skor är en starkt bidragande faktor för att förhindra infektion av nagelsvamp. Rekommendationerna i detta avseende är följande:
- Använd lämpliga skor. Tånaglar ska inte komma i direkt kontakt med skor. Det bästa är att ha skor i rätt storlek och som har ett stort utrymme runt tårna.
- Material som andas. Canvasskor eller läderskor med större andningsförmåga som minskar risken för nagelsvampinfektion.
- Byt skor. Det är bäst att inte ha samma par skor två dagar i rad, särskilt om de är fuktiga av svett. Det är bättre att rotera flera par.
- Antibakteriell spray. Det är lämpligt att spraya skor med antibakteriell spray, särskilt om du har använt dem utan strumpor.
- Kasta dina skor. I slutet av behandlingen för en svampinfektion är det bäst att kasta skorna du har haft på dig.
Läs också denna artikel: Naturliga medel för att avlägsna svamp & stärka naglarna
5. Fothygien är nyckeln till att förebygga nagelsvampinfektioner
Det är en bra idé att tvätta fötterna varje dag med tvål och vatten och sedan torka dem mycket noga med en handduk. Detta gäller också området mellan tårna.
Därtill kan ett svampdödande pulver hjälpa till att minska luftfuktigheten i området. Strumpor bör man också tvätta dagligen och sätta på när de är blöta.
6. Sätt att förebygga nagelsvampinfektioner: Rengör naglarna väl
Glöm inte att rengöra naglarna när du tvättar händer och fötter. Du bör gnugga dem med tvål för att minska risken för infektion. Du kan också gärna använda en nagelborste, eftersom många svampar lägger sig under naglarna. Tvätta alltid händerna om du rör en infekterad nagel.
7. Några andra rekommendationer som kan förebygga nagelsvampinfektioner
Om huden på dina fötter är sprucken på grund av torrhet är det viktigt att återfukta den. Svampar kan komma in och etablera sig tack vare dessa sprickor. Skador runt naglarna bör du också behandla snabbt, eftersom de är en inkörsport för mikroorganismer.
Man rekommenderar att man låter bli att använda nagellack eller konstgjorda naglar vid svampinfektion. Faktum är att det är bäst att aldrig använda dessa element, eftersom de uppmuntrar tillväxt av mikroorganismer. Det är viktigt att se till att din skönhetssalong följer lämpliga hygienåtgärder om du får en manikyr eller pedikyr.
Missa inte den här artikeln: 6 naturliga kurer för fotsvamp du borde känna till
Hur man identifierar en infekterad nagel
Tecken på en svampinfektion är följande:
- Förändringar i nagelns färg. En vit fläck eller en brun eller gul rand är ett tecken på svamp. Ibland ser de mörka ut på grund av ansamling av skräp under nageln.
- Texturförändringar. Naglar som är tjockare, spröda, flagnande eller har en ojämn yta indikerar svamp.
- Förändringar i form. En onormal form kan tyda på en svampinfektion.
- Smärta eller svullnad runt nageln.
- En kliande känsla i området.
- Dålig lukt från naglarna
Riskfaktorer för nagelinfektioner
Äldre människor löper större risk att utveckla nagelsvampinfektion. Detta beror på att nageltillväxten blir långsammare när vi blir äldre, blodcirkulationen minskar vilket innebär större benägenhet att komma i kontakt med svampsporer.
Personer som har diabetes, liksom de med försvagat immunsystem , är också mer benägna att få fotsvamp. Personer med svampinfektioner i huden överför ofta denna till naglarna.
Det finns också en ökad risk hos personer som har ett tillstånd som orsakar hudskador, till exempel psoriasis. Långvarig användning av antibiotika ökar också risken, och det gör även fetma, överdriven svettning, inkontinens och graviditet.
Förebyggande är det bästa sättet att förebygga nagelsvampinfektioner
Nagelsvampinfektioner är svåra att behandla. Vanligtvis använder man i första hand huskurer för att bli av med dem.
Men om dessa inte lyckas är det bäst att konsultera en läkare. Patienten kan vara behov av mer specialiserad behandling.
Det finns tillfällen när svampdödande läkemedel kommer att krävas för att utrota infektionen. I de allvarligaste fallen kan det vara nödvändigt att ta bort nageln helt genom operation för att lösa problemet.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Yugcha Chicaiza, E. G. (2018). Programa educativo sobre factores de riesgo de pie diabético por el uso inadecuado de calzado entre los pacientes del club de diabéticos del centro de salud Morete Puyo (Bachelor’s thesis).
- Vialat Soto, V., Merayo, V., León Alonso, D., & López Díaz, V. D. L. C. (2014). Sudor compensador, un efecto no deseado secundario al tratamiento quirúrgico de la hiperhidrosis primaria infantil. Revista Cubana de Pediatría, 86(2), 207-214.
- Chanussot, C., & Arenas, R. (2007). Infección micótica plantar e interdigital en pacientes con onicomicosis. Revista iberoamericana de micología, 24(2), 118-121.