Möjliga fotproblem som kan uppstå av flip-flops

Att använda flip-flops har sina nackdelar: de dämpar inte påfrestningen när man går, vilket kan generera smärta i benen. Fötterna blir dessutom sårbara för skador och bett.
Möjliga fotproblem som kan uppstå av flip-flops

Senaste uppdateringen: 09 augusti, 2022

Flip-flops har olika namn runtom i världen, men problemen som kan uppstå är desamma var man än är.

Sedan antiken har skor i den här stilen använts för sin bekvämlighet, mjukhet och luftighet. De användes till och med i både österländska och västerländska kulturer, såsom Japan, Egypten, Grekland och Rom.

För tillfället är en av de mest berömda typerna brasilianska  havaianas –  en stabil och lättviktig toffel av EVA-gummi som nått internationell framgång tack vare sin mångsidighet.

Oavsett varifrån de kommer eller vem som bär dem är flip-flops dock inte de bästa skorna för hälsan.

Problem som kan uppstå av flip-flops

1. Dämpar inte stötar

Flip-flops är inte stabila

När du tar ett steg genererar det en stöt. Det är grundläggande fysik. Men vad har fysik med flip-flops att göra? Stöten genereras i fötterna, men sprids till hela kroppen.

Flip-flops kan inte dämpa denna stöt, speciellt inte om man går på hårda ytor, som asfalt. Gummisulan räcker inte till för att skydda fötterna och vikten av vår kropp.

Många flip-flops är dessutom helt platta, vilket kan ge upphov till dåliga gångvanor. Det är vanligt att se folk släpa fötterna i marken när de använder dem. De är trots allt inte helt lätta att hålla kvar på fötterna och ger ingen stabilitet.

Resultatet kan bli progressiva smärtor i benmusklerna, ryggen och höften.

2. Inget skydd för fötterna

Brist på skydd

Ett annat problem har att göra med hur utsatta fötterna blir när man använder skorna. Designen är så enkel och lätt att skorna erbjuder lite eller inget skydd.

På grund av det blir fötterna sårbara för skador, brännskador, insektsbett och annat.

På stranden, vid simbassänger och på andra allmänna platser ökar de dessutom risken att utsättas för mikroorganismer. De täcker inte dina fötter, utan lämnar dem utsatta för kontaminering.

I extrema fall kan stötarna och den stora exponeringen för omgivningen leda till att nervändar i fötterna påverkas. Det kan ge problem i resten av nervsystemet, i temperaturregleringen i kroppen samt för ditt allmänna välmående.

3. Hudsjukdomar och svampsjukdomar

Fot med svampinfektion

Vissa sjukdomar är vanligare på sommaren. Den varmaste årstiden på året medför sina egna risker på grund av solexponering, fukt och externa mikroorganismer from frodas i värmen.

Ett annat klassiskt problem på sommaren är tillväxten av svamp på grund av värme och fuktighet. Det medför att antalet fall multipliceras när det blir varmare.

Specialister är dock inte överens om vilken roll flip-flops spelar för fotsvamp.

Vissa specialister anser att flip-flops är bra på sommaren för att de låter fötterna andas och få frisk luft. Enligt dem är det rekommenderat att använda flip-flops med anledning av att de hjälper till att torka fötterna.

Andra forskare föredrar dock att inte rekommendera flip-flops på grund av att foten utsätts för olika mikroorganismer som finns i vatten och sand. De betonar även risken för hudcancer på grund av att fötterna utsätts för solens strålar.

Med tanke på att målet med skor är att ge stöd och skydd är flip-flops kanske inte att rekommendera.

Med god hygien och solskyddskräm är det dock möjligt att njuta av sommaren utan att orsaka alltför mycket skada på fötterna. Tänk bara på att ett par mer rejäla och stabila sandaler kan vara ett bättre alternativ.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.