Se upp för manikyrlampor: Ny studie varnar för effekter på huden

Även om sporadisk användning av nageltorkningslampor verkar vara ofarlig, varnar nya studier för att upprepade och långvariga behandlingar påverkar hudens struktur.
Se upp för manikyrlampor: Ny studie varnar för effekter på huden

Skriven av Equipo Editorial

Senaste uppdateringen: 23 juli, 2025

Gelnaglar har blivit en favorit bland tusentals kvinnor runt om i världen. Med en unik kombination av hållbarhet, glans och en perfekt manikyr som håller i flera veckor verkar denna teknik vara här för att stanna. Experter uttrycker dock fortsatt oro över de möjliga långsiktiga effekterna av UV-lamporna som man använder både i salonger och även hemma för att torka denna manikyr. I denna artikel berättar vi varför du bör se upp för manikyrlampor.

I en nyligen publicerad studie i Chemical Research in Toxicology varnar Dr. María Laura Dántola, huvudförfattare och medlem av CONICET INIFTA i Argentina, att även typiska gelnageldesignsessioner kan orsaka hudskador och ljuskänslighet på grund av strålningen som avges från UV-lamporna.

Se upp för manikyrlampor: Studie varnar för potentiella risker

För att genomföra sitt experiment exponerade forskargruppen grundläggande hudmolekyler för ljuscykler i en kammare som efterliknade UV-lamporna som används i manikyrsalonger. Efter fyra minuters användning observerade de signifikanta förändringar. Dessa inkluderade en funktionsförlust i aminosyror, lipider och enzymer.

Bland de mest drabbade strukturerna finns ett enzym som är involverat i melaninproduktionen, kallat tyrosinas. När det bryts ner minskar det hudens förmåga att absorbera ultraviolett strålning och skydda cellulärt DNA. Följaktligen blir huden mer känslig för allergier, toxicitet och cancerrisk. Dessutom leder det till ett accelererat åldrande och uppkomst av mörka fläckar.

I laboratoriet mätte forskarna även hastigheten med vilken cellskador uppstår på grund av exponering för dessa lampor. Vid tester av de torkcykler som vanligtvis används i salonger observerade forskarna att oxidativ stress utlöses inom några sekunder, vilket tyder på att effekten börjar innan naglarna är helt torra och handen tas bort.

Teorin är att när huden absorberar ultraviolett ljus från dessa apparater skapas reaktiva syreradikaler. Dessa radikaler stör hudbarriären och ökar ljuskänsligheten. Ju längre tid som huden blir exponerad för UV-strålningen, desto svagare blir kroppens DNA, proteiner och lipider.

Strålningseffekten verkar inte vara så blygsam

Tidigare studier om manikyrlampors inverkan på huden är ofullständiga och ger tvetydiga resultat. Vissa antyder en blygsam risk, men andra ger upphov till skarpa varningar att se upp för manikyrlampor.

Mätningar av dessa apparater visar att de kan avge en UVA-strålning på mellan 368 och 400 nanometer. Denna mängd är känd för att orsaka rynkor och mörkfärgning av huden.

Samtidigt rapporterar en oberoende studie på laboratorietester, publicerad i Nature Communications, att 20 minuter under UV-ljus från dessa nagellackstorkar leder till en nedbrytning av hudcellerna med 70 %. Samtidigt kunde man observera irreversibla mutationer i DNA:t.

I avsaknad av avgörande studier är förebyggande åtgärder avgörande

För närvarande finns det ingen tydlig reglering gällande tillverkning och säker användning av dessa lampor. Rekommendationerna är riktade till konsumenter och salongsanställda. Därför anser forskarna till studien att det är viktigt att inkludera varningar på dessa typer av produkter och tillbehör som grundläggande åtgärder för att skydda hälsan, och varna för att denna typ av manikyr utgör dolda risker.

Det är också viktigt att genomföra fler långsiktiga studier för att mer exakt bedöma riskerna och jämföra aktuell evidens. Fram till dess finns det flera förebyggande åtgärder för dem som väljer att fortsätta använda denna teknik.

Ytterligare studier tyder på att bredspektrumsolskydd, mellan 30 och 50 SPF, minskar skadorna, men inte 100 %. Det mest effektiva sättet att skydda dina naglars och din huds hälsa är att välja säkrare manikyrmetoder, såsom traditionell manikyr.

Det är också bättre att välja LED-lampor med lägre UV-strålning, låta det gå minst en månad mellan behandlingarna och använda skyddshandskar som täcker huden där bara naglarna är otäckta.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Ardila Padilla, C. A., Vignoni, M., Serrano, M. P., & Dántola, M. L. (2025). Phototoxic Effects on Skin Biomolecules Induced by a Domestic Nail Polish Dryer Device. Chemical research in toxicology38(1), 182–192. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/39763051/
  • Słabicka‑Jakubczyk, A., Lewandowski, M., Pastuszak, P., Barańska‑Rybak, W., & Górska‑Ponikowska, M. (2023). Influence of UV nail lamps radiation on human keratinocytes viability. Scientific Reports, 13, Article 22530. https://www.nature.com/articles/s41598-023-49814-7
  • Zhivagui, M., Hoda, A., Valenzuela, N., Yeh, Y.-Y., Dai, J., He, Y., Nandi, S. P., Otlu, B., Van Houten, B., & Alexandrov, L. B. (2023). DNA damage and somatic mutations in mammalian cells after irradiation with a nail polish dryer. Nature Communications, 14(1), Article 276. https://www.nature.com/articles/s41467-023-35876-8

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.