Sätt stopp på halsbränna! Lär dig de bästa tipsen

Sätt stopp på halsbränna! Lär dig de bästa tipsen

Senaste uppdateringen: 04 februari, 2019

Det finns gott om sätt att bekämpa halsbrännan på, som är en mycket besvärande obalans med matsmältningen som kan orsaka obehag och framföra andra sjukdomar med tiden på grund av förändrade pH värden. I den här artikeln kommer vi förklara möjliga orsakerna till halsbränna och varför det är bäst att inte överdosera antacida. Vi kommer också dela med oss av de bästa uråldriga och naturliga åtgärderna för att bekämpa halsbränna.

Möjliga orsaker

 • Dålig kost eller överskott av acida livsmedel
 • Konsumtionsvanor av läkemedel såsom aspirin, ibuprofen eller p-piller.
 • Dåliga vanor.
 • Stress.
 • Svag matsmältning.

Om antacida

Antacida kan hittas på apotek. Många människor använder även natriumbikarbonat för att lindra halsbränna. Dessa alternativ lindrar däremot bara symptomen tillfälligt och kan inte bota dem helt. Tvärtom, om du använder för många antacida medel kan det med tiden drastiskt ändra syrorna i magen, vilket kan leda till flera sjukdomar.

Skadliga livsmedel

Du bör undvika följande råvaror i extrema fall av aciditet och halsbränna:

 • Mejeriprodukter
 • Socker
 • Stekta maträtter
 • Raffinerade livsmedel
 • Industriella bakverk
 • Alkohol
 • Kaffe
 • Mate
 • Kryddor som kanel, kryddnejlika, ingefära och peppar
 • Tobak

Nyttiga livsmedel

Det finns vissa livsmedel som har förmågan att alkalisera. De förbättrar matsmältningen och fungerar som naturella antacida, såsom följande exempel:

Citron: trots att citrusfrukten är syrlig har citron en neutraliserande effekt på syror när den landar i magen. Det är därför rekommenderat att göra konsumptionen av citron (med måtta) till en vana i ditt liv. Du kan lägga det i dina måltider eller dricka det i juice blandat med vatten.

Potatis: potatis är en perfekt naturlig antacid. Dess juice fungerar perfekt för att motverka halsbränna.

Hirs: hirs är den enda alkaliska säden, vilket är varför du bör konsumera den mer ofta än andra sädesslag såsom ris och vete m.m.

Ananas: ananas underlättar matsmältningen tack vare dess proteolytiska enzymer, men du bör inte blanda det med kolhydrater (bröd, pasta, bakverk, ris m.m.). Den passar utmärkt som efterrätt eller förrätt till måltider tillagade med ingredienser såsom grönsaker, kött eller fisk.

Kål: kål hjälper till att läka magsår, men många människor kan ej smälta det rått. Du får bäst nytta utav kålen om du kokar det och tillsätter en nypa kummin, rå men blöt i en vinägrett, eller som surkål.

Peppar: peppar är en grönsak i solanaceae släktet och den agerar som en gastrisk toner.

Druvor: ett utav de mest alkaliska frukterna, men du bör konsumera dessa enbart om de är helt ekologiska eftersom de annars kan innehava stor andel bekämpningsmedel.

Selleri: selleri är en underbar alkalisk grönsak. Du kan använda den i soppor och grytor, men du kan även äta den rå i sallader t.ex.

Även fast dessa livsmedel är särskilt rekommenderade finns det vissa människor som inte tål dem väl. Om du känner att något av dessa produkter ger dig halsbränna eller att dess symptom växer, bör du exkludera dessa från din kost.

druvor
Potatis, morots och kål botemedel

En annan lösning baserad på kost som förhindrar halsbränna i ett krismoment, är att förtära enbart tre grönsaker i tre dagar: potatis, morötter och kål. Om du vill tillägga något som är valbart i den säsong du befinner dig i, kan du även fylla på med ännu en grönsak som känns bra för dig. Du kan även äta äpple tillagat på olika sätt såsom: kokt, bakad, rå eller blandad i mixer.

Grönsaker
Potatis och olivolja

Förr i tiden rekommenderades att dricka en hopkokt juice i 90 dagar som var beredd från en fjärdeldels stor rå potatis (cirka en fjärdedel eller tredjedel av ett glas), väl skalad och tvättad, blandat med två fulla matskedar jungfruolja. Detta anti-inflammatoriska och alkaliska preparat är högst effektivt och du kommer känna av en förbättring efter enbart nio dagar.

Du kan tillaga din egna råa potatisjuice själv eller köpa den färdiglagad från hälso- eller örtbutiker.

Potatisjuice
Lervatten mot halsbränna

Ett annan naturlig antacid som du kan konsumera utan att skada din kropp är en dryck gjord utav vit lera. Detta säljs i kost och örtaffärer. Blanda en tesked lera i vatten och rör om med en träsked. Rör om en gång till efter 10 minuter och drick hopblandningen.

Vatten med natriumbikarbonat

Ett väldigt skönt sätt att sätta stopp på halsbrännan är genom förtäring av vatten med natriumikarbonat och även att bada i termiskt bikarbonerat vatten. Varje spa bör ha någon form av vatten som innehåller en specifik egenskap, därför bör du kolla upp vilka som innehåller bikarbonat. Även havsvatten är alkaliskt.

Bilder tagna av tripd, Breville USA och Wally Hartshorn


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Romero, X., Navarro, P., & Noguera, J. (2005). Acidez y pH. Escuela Venezolana para la Enseñanza Química.
 • Bosch, A. (2004). Acidez y antiácidos. Offarm.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.