Säg farväl till hårda fötter med två naturliga ingredienser

Även om effekterna från behandlingen inte kommer att vara omedelbara kommer du inom några dagar märka hur dina förhårdnader försvinner och din hud mjuknar. Du kan komplettera med en pimpsten.
Säg farväl till hårda fötter med två naturliga ingredienser

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Hårda fötter, vilket vanligtvis beror på förhårdnader, är ett väldigt vanligt problem som kommer från tryck från skor eller kontinuerlig friktion mot huden. Det anses vara ett estetiskt problem eftersom det kan vara fult och obehagligt. Generellt påverkar det dock inte din hälsa.

Det drabbar vanligtvis den främre delen av fotens undersida eller sidan av stortårna. Ibland kan det dock komma tillsammans med smärtsamma sprickor i huden som ökar risken för infektion. Som tur är finns det flera naturliga ingredienser som hjälper dig att mjuka upp huden och avsevärt förbättrar problemet med hårda fötter.

I dagens artikel vill vi dela med oss av en väldigt effektiv behandling. Du kan göra den med endast två ingredienser som många redan har hemma.

Naturlig behandling för hårda fötter

Behandlingen görs med en kombination av lök och vitvinsvinäger. Båda ingredienserna är kända för sina antioxidativa, antiinflammatoriska och antibakteriella egenskaper, som hjälper till att mjuka upp och återställa hudens hälsa. En aktiv beståndsdel, allicin, ger huden näring och främjar borttagning av döda hudceller.

Båda ingredienserna har även en skyddande effekt mot svamp och bakterier, vilket förebygger att infektioner eller andra problem drabbar hårda fötter.

Fördelarna med lök

hackad gul lök i skål

Lök är rik på antioxidanter, vatten och antiinflammatoriska beståndsdelar som hjälper till att mjuka upp huden på hårda fötter. Aromen må lämna mycket att önska, men de antibakteriella och svampmotverkande egenskaperna är tillräcklig anledning att använda den i detta syfte. Dessa egenskaper skyddar de drabbade hudområdena och kan utöver att minska förhårdnader även motverka tillväxten hos mikroorganismer som orsakar infektioner.

Tack vare dess innehåll av vitamin C, kalium och magnesium kan lök även ha andra fördelar för din hud.

Fördelarna med vitvinsvinäger

Vitvinsvinäger är en populär ingrediens som används runtom i världen, och dess antibakteriella egenskaper gör den bra för många typer av rengöring i hemmet.  Det organiska syrainnehållet eliminerar baciller och desinficerar dina hushållsytor.

vitvinsvinäger

Utöver det ska du veta att vitvinsvinäger också är ett bra sätt att behandla en rad olika hudproblem. Dess återfuktande egenskaper hjälper till att eliminera förhårdnader, och vinägern hjälper även till att reglera pH-värdet för att förebygga att huden spricker eller drabbas av en svampinfektion.

Hur gör man denna huskur för hårda fötter?

Behandlingen är en perfekt lösning för både hårda fläckar och förhårdnader som bildats på fötterna. Egenskaperna skyddar din hud från infektioner och möjliggör borttagning av döda hudceller.

Ingredienser

 • 1 lök
 • 12 cl vitvinsvinäger

Redskap

 • 1 glasburk med lock
 • Plastfolie
 • Bomull

Beredning

gul lök och vinäger i skål
 • Tvätta först löken noggrant och skär i flera bitar som får plats i burken. Tillsätt därefter vinägern och stäng locket.
 • Förvara slutligen på en sval, mörk plats så att det koncentreras under natten.
 • Nästa dag påbörjar du din behandling.

Användning

 • Doppa först en bit bomull i kuren och gnugga på hårda områden av fötterna.
 • Täck därefter området med plastfolie och låt sitta i 4-6 timmar. Vi rekommenderar att du gör det nattetid så att ingredienserna har tid att verka medan du vilar.
 • Upprepa behandlingen tills de hårda områdena försvinner.
 • Du kan komplettera appliceringen med daglig användning av fuktkrämer och också exfolierande produkter.
 • Du kan även gnugga de hårda områdena med en pimpsten för att snabba upp borttagningen av torr eller död hud.

Är du redo att prova? Om du märker att dina fötter har hårda och fula områden ska du bereda denna enkla kur och applicera den enligt instruktionerna. Även om effekterna inte kommer att vara omedelbara kommer du efter några dagar märka att huden blir mjukareKom ihåg att behandlingen inte är rekommenderad om huden redan är sprucken, eftersom den då kan orsaka irritation.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.