Så gör du din egen ristvål: enkelt recept!

Ristvål är ett naturligt alternativ som hjälper till att återfukta din hud och ljusa upp hudfläckar. Ta reda på hur du gör din egen ristvål hemma.
Så gör du din egen ristvål: enkelt recept!

Senaste uppdateringen: 02 april, 2025

Allt fler har börjat göra sina egna naturliga tvålar hemma. På så sätt kan du ha full kontroll över ingredienserna du använder i din dagliga hudvård och undvika onödiga tillsatser. i dagens artikel ska du få lära dig hur du gör din egen ristvål.

Ristvål är en av de mest populära tvålarna att göra hemma. Den är mjölkaktig till utseendet och vit till färgen. Tack vare att den innehåller vitaminerna B, C, D och E, samt mineralerna zink, magnesium eller fosfor kan den vara fuktgivande och mjukgörande och ge antioxiderande effekter för huden.

För att dra nytta av dess fördelar kan du enkelt göra egen ristvål hemma. Ett av de mest populära recepten är ett som har en basblandning av kokt malet ris och en neutral tvål. I den här artikeln tittar vi närmare på vilka effekter ristvål kan ge till din hud och berättar hur du gör din egen ristvål med bara några få ingredienser.

1. Ristvål är mjukgörande

Till skillnad från kommersiella tvålar, som kan innehålla starka kemikalier, är ristvål mycket skonsammare och säkrare för huden eftersom den är gjord på naturliga produkter. Därför är den idealisk för personer med känslig hud.

I synnerhet vitamin B och E, tillsammans med essentiella mineraler som zink och magnesium, ger näring åt huden och förbättrar strukturen i dermis.

2. Minskar inflammation

Denna hemgjorda tvål är bra för hud som är utsatt för akne och andra hudproblem, såsom dermatit och rosacea. Detta eftersom att den hjälper till att minska irritation och rodnad, genom verkan av föreningar som ferulsyra och stärkelse. En recension publicerad i tidskriften Nutrition and Metabolic Insights visar att riskli hjälper till att minska inflammation.

3. Ristvål kan göra huden ljusare

Du kan använda ristvål för att göra mörka fläckar på huden ljusare. Detta kan vara olika områden som är utsatta för hyperpigmentering som ansikte, händer och andra delar av kroppen. Effekten kommer på grund av att ristvål innehåller vitamin B3 (niacin), som – i sin aktiva form som niacinamid – minskar överföringen av melanin till det ytligaste lagret av dermis och därmed bidrar till att skapa en mer enhetlig hudton.

4. Den har en fuktgivande effekt

En studie publicerad i tidningen Cosmetics analyserade fördelarna med risvatten för läderhuden och upptäckte att det har fuktgivande egenskaper, tack vare vitaminerna och mineralerna i detta spannmål. Följaktligen är tvålen särskilt användbar för hyn, men du kan också använda den på andra delar av kroppen som är utsatta för torrhet, såsom armbågar, knän och hälar.

5. Saktar ner hudens åldrande

Enligt forskning publicerad i Journal of Nutrition & Food Sciences skyddar antioxidanterna som finns i riskli, såsom felurinsyra, fytinsyra och gamma-oryzanol, mot skador orsakade av fria radikaler: de instabila molekylerna som skadar huden och orsakar för tidigt åldrande.

Dessutom hämmar riset elastas, som är ett enzym som angriper elastinet i huden. Denna aktivitet hjälper huden att bibehålla elasticitet och fasthet, vilket saktar ner uppkomsten av rynkor.

6. Fungerar som en exfoliant

Ristvål fungerar också som en skonsam naturlig exfoliering. Partiklarna i riset hjälper till att ta bort döda hudceller utan att orsaka irritation på huden. För sin del absorberar stärkelsen i riset fett och andra föroreningar. På så sätt kan du få renare porer och minska oönskad glans, vilket förbättrar hudens utseende.

7. Ristvål är miljövänligt och hållbart

Eftersom den inte tillverkas med kemikalier bidrar detta till relativt mindre miljöpåverkan och risker förknippade med användning av syntetiska ämnen. Dessutom, genom att inte köpa kommersiella tvålar, kommer du att minska användningen av plast.

Enkelt recept på egen ristvål

Hur gör du då din egen ristvål? Det finns många recept, och vi ska dela ett av de mest praktiska och enkla:

Ingredienser

  • 2,5 dl ekologiskt ris
  • Vegetabiliska oljor (t.ex oliv-, kokos- eller riskliolja)
  • 2 st neutrala tvålar
  • 2 msk mandelolja

Gör så här

  1. Tvätta riset i flera omgångar tills sköljvattnet är klart. När riset har torkat, lägg det i en mixer och mal det tills du får en mjölliknande substans.
  2. Riv de neutrala tvålarna till små spån. Du kan använda ett vanligt rivjärn.
  3. Lägg tvålspånen i ett kärl över en kastrull med kokande vatten. Rör om emellanåt med en med en träslev och se till att de smälter helt. Du vill ha en vätska med något mjölkigt utseende.
  4. Tillsätt det malda riset i kärlet tillsammans med två matskedar mandelolja.
  5. Tillsätt vegetabiliska oljor, som oliv-, kokos- eller riskliolja (i valfri mängd och blandning). De oljor du väljer ger din tvål en speciell doft, färg och konsistens.
  6. Häll blandningen i tvålformar eller någon behållare som ger dem den form du önskar. Låt dem svalna och stelna. Denna process kan ta några timmar eller upp till en hel dag.
  7. När du är klar, ta ut dem ur formarna – och det är allt!

Hur använder man ristvål?

Det är faktiskt väldigt enkelt. Du behöver bara blöta den med lite varmt vatten och skapa lite lödder som du kan gnugga i ansiktet, som med vilken annan tvål som helst.

Den är vanligen lämplig för alla hudtyper. Även om det i allmänhet är säkert att använda ristvål varje dag, finns det emellertid anekdotiska bevis som tyder på att detta i vissa fall kan torka ut huden.

Vi rekommenderar att du konsulterar en hudläkare om du har några funderingar om denna produkt.

Ristvål: en välgörande produkt för huden

Ristvålens popularitet är lätt att förstå när vi känner till fördelarna det ger till huden. Tillverkad av ett livsmedel fullt av näringsämnen, blandad med neutral tvål, som inte innehåller några kemikalier eller färgämnen, blir det en säker och effektiv produkt för att återfukta och föryngra ansiktet.

Om du vill göra din egen ristvål hemma, försök att använda kvalitetsingredienser och mät noggrant så att den får önskad konsistens och egenskaper. Om du märker någon irritation eller någon onormal effekt på din hud, sluta använda den och kontakta en hudläkare för att få personlig rådgivning.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.



Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.