Ett läckert recept på "hantverksbröd" – prova det
Människan har njutit av bröd i tusentals år, och med tiden har man fulländat dess tillredning. När man tar extra stor hänsyn till ingredienserna och med stolthet bereder sitt bröd får man vad som kallas för hantverksbröd, eller “artisan bread” på engelska.
Det finns givetvis många olika recept för att göra hantverksbröd, och de skiljer sig alla beroende på region och vem som bakar. Receptet vi vill dela med oss av idag kan dock tjäna som en bas, varifrån du sedan kan utveckla det i vilket håll du vill.
Innan vi går in i detalj om ingredienserna och tillredningen av hantverksbröd vill vi kort ta en titt på dess beståndsdelar, näringsämnen och hur det gagnar våra kroppar.
När det kommer till bröd måste vi ta hänsyn till vad det görs på. Vanligtvis brukar det röra sig om vetemjöl, jäst, salt och vatten, vilket görs till en deg och gräddas i ugnen.
Det finns dock även många myter om bröd, där den vanligaste är att det “bara bidrar med kolhydrater och gör dig tjock”. Kolhydrater må vara en beståndsdel i mjöl, men det är inte nödvändigtvis negativt och kontraproduktivt för kroppen.
Kolhydrater behövs faktiskt (i högre eller lägre utsträckning beroende på ens metabolism) för att kroppen ska fungera. Det finns heller inga livsmedel som helt består av kolhydrater. Livsmedelskemin fungerar helt enkelt inte så, så man måste vara försiktig med myter.
Hur gör man eget hantverksbröd?
Vetemjölets fördelar och näringsvärde
För att undvika att falla för myter måste du veta vad vetemjöl verkligen är och hur det kan gagna dig. Det är vanligt att se budskap om att “du måste undvika vetemjöl”, men ofta handlar det om förvrängd eller helt osann information.
Det finns stort näringsvärde i vetekli, såväl som probiotika. Kort sagt är det en produkt som kan användas för att framställa högkvalitativt mjöl och andra livsmedel.
Vetemjöl är dessutom det enda spannmålet som verkligen är optimalt för att ta fram näringsrikt mjöl. Hantverksbröd vore med andra ord väldigt svårt att göra om det inte vore för vetekli.
Som med all annan mat måste man dock ta stor hänsyn till portionerna. 200 gram bröd utgör inte någon fara för din vikt så länge du lever en hälsosam livsstil och har en balanserad kost. Men om så inte är fallet och du istället har dåliga kostvanor är bröd inte något du bör äta.
Nu när vi berättat lite om ingredienserna är det dags att ge dig receptet på hantverksbröd.
Läs även: Nyttigt bananbröd utan mjöl och mjölk
Ingredienser
- 400 g vetemjöl
- 1 matsked jäst
- 850 ml varmt vatten
- 1 matsked salt
Beredning
- Först behöver du en stor skål, helst en som är djup. Alla ingredienser måste kunna få plats i den.
- Tillsätt de torra ingredienserna i skålen – alltså mjöl, salt och jäst. Se till att göra ett hål i mitten där du kan tillsätta vattnet.
- Efter det är det dags att tillsätta vattnet och börja röra om.
- Du kan göra det med en plastsked eller som du vill, så länge du undviker klumpar. Hemligheten är att få blandningen helt jämn.
- Knåda sedan degen med eftertryck.
- Med båda händerna fortsätter du att knåda väl så att blandningen bli jämn, hanterbar och fri från klumpar.
- Resultatet ska vara en elastisk men fast massa.
- Nu kan du forma degen till en klassisk limpa.
- Grädda i ugnen vid 120º i cirka 25 minuter.
- Ta ut, låt svalna till rumstemperatur och njut av en god skiva.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Slavin J, Carlson J. Carbohydrates. Adv Nutr. 2014;5(6):760–761. Published 2014 Nov 14. doi:10.3945/an.114.006163
- Shewry PR, Hey SJ. The contribution of wheat to human diet and health. Food Energy Secur. 2015;4(3):178–202. doi:10.1002/fes3.64
- Sajdakowska, M., Gębski, J., Żakowska-Biemans, S., & Jeżewska-Zychowicz, M. (2019). Willingness to eat bread with health benefits: habits, taste and health in bread choice. Public Health, 167, 78–87. https://doi.org/10.1016/j.puhe.2018.10.018