Råd och tips för att få perfekta ben

För att få vackra ben bör du tänka på vätskebalansen, men det är även viktigt att du tränar benen, något som också gynnar hälsan.
Råd och tips för att få perfekta ben

Senaste uppdateringen: 25 maj, 2022

Vill du använda kjolar men vågar inte? Skulle du vilja ha på dig en bikini men tycker inte om dina ben? Tror du att det är omöjligt att få bort dina celluliter, hudbristningar och blåmärken? Skulle du vilja ha mer tonade ben? Tycker du inte om dina knän? Då borde du läsa denna artikel där vi berättar vad du kan göra för att få perfekta ben.

Det finns ingen tvekan om att benen är mycket uppskattade i vårt samhälle. Bli inte deppig om du tror att du aldrig kommer att få ben som modeller eller skådespelerskor på TV. Följ dessa rutiner så är du på god väg.

Tips för att få perfekta ben

Var mer försiktig

Är du en av de som slår sig på alla möbler utan att märka det? Har din hud lätt att få blåmärken? Försök att tänka lite mer på din omgivning och titta var du går så att du inte slår dig när du är hemma, ute eller på jobbet. Använd heller inte skor som gör att du glider.

Raka eller vaxa benen

Det spelar ingen roll vilken metod du använder för att ta bort håren på benen, men om du vill ha ben som supermodellerna är det viktigt att du inte låter dem växa ut så att de syns, speciellt om de är mörka.

Krämer för benen

Sminka benen

Det finns smink speciellt utformat för att ge huden en mer homogen ton. Det finns som spray eller lotion, men tänk på hur mycket du använder, för ibland kan det ta ett tag att få bort det efteråt. Och var försiktig! Du vill inte få samma färg som en morot.

Att sminka benen är för speciella tillfällen, inte något du använder varje dag.

Träna

Det finns speciella träningsrutiner för benen. Du kan göra följande övningar:

  • Hoppa
  • Springa
  • Jogga
  • Cykla
  • Simma
  • Lyfta vikter
  • Dansa

Du kan skapa en rutin i enlighet med vad du föredrar, vad du behöver och den tid du har.

Sola

Försök att sola dina ben så att de inte ser bleka ut, men tänk på att inte utsätta dig för alltför mycket UV-strålning, för det kan i längden orsaka cancer. Det är bäst om du använder solskydd när du är ute i solen under en längre tid.

Kvinna i solen

Exfoliera benen

Det finns speciella svampar som kan hjälpa när du duschar. På det sättet får du bort döda hudceller och inväxta hårstrån, förbättrar blodcirkulationen samt minskar celluliter och hudbristningar. Duscha dock inte med för varmt vatten.

Du kan använda naturliga exfolianter som kaffe eller socker för att få perfekta ben.

Återfukta

Efter att du har badat eller duschat är det bra om du använder en fuktgivande kräm på benen. Den absorberas direkt och hjälper dig att få mjukare och mer släta ben.

Välj det du föredrar

Utöver att följa råden ovan kan det även vara en bra idé att använda dina kläder för att skapa en “optisk illusion”. Högklackat ger exempelvis dina ben en bättre look. Kjolar och shorts kan ha samma effekt, men tänk på att välja en stil som passar din kroppsform.

perfekta ben

Träning för att få perfekta ben

Som vi sa tidigare finns det speciella träningsrutiner för just benen. Här är några av dem:

Utfall

Dessa är även kända som lounges. Ställ dig rakt upp med benen ihop. Håll ryggen rak och gör därefter ett “utfall” där du skjuter fram det ena benet. Dra sedan tillbaka det och gör likadant med det andra.

Knäböj

Knäböj i parken

Denna används ofta för att träna rumpan, benen och låren. Ställ dig med benen brett isär och sänk ner rumpan, som i bilden ovan. Håll denna position i några sekunder och ställ dig sedan upp igen. Upprepa denna övning flera gånger.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.