Problem med mens – naturliga kurer mot menssmärta
Mensvärk, för riklig eller oregelbunden mens eller till och med utebliven mens – det finns mängder av problem med mens som kan uppstå. Det är väldigt vanligt bland kvinnor, och det finns tyvärr inte många behandlingar för att avhjälpa dem.
I dagens artikel vill vi tipsa om några naturliga behandlingar och kosttips för att behandla några av de vanligaste problemen.
Problem med mens är inte normalt
Även om många gynekologer säger att mensproblem är normalt, finns det i själva verket en orsak till alla oregelbundenheter. Det betyder inte att du har ett allvarligt hälsoproblem. Du kan däremot ha ett hormonellt problem som du kan prova att behandla med naturmetoder utan att behöva ta p-piller.
Nedan går vi igenom fyra vanliga problem med mens.
Läs även: 4 tips för att motverka mensvärk
1. Riklig mens
Det brukar kallas för menorragi och är en gynekologisk blödningsrubbning som antingen varar i mer än åtta dagar eller där blödningsmängden är minst 80 ml per menscykel. Det kan, även om det inte finns någon allvarlig sjukdom bakom, leda till stora obehag för den drabbade kvinnan, inklusive anemi, trötthet och andra symptom.
Därför är det viktigt att försöka behandla problemet naturligt. Dessa teer kan hjälpa:
- Fräken
- Gentiana
- Nässlor
- Rölleka
- Ginseng
- Ringblomma
- Salvia
Essentiella fettsyror, som du kan hitta i kallpressad nattljusolja och gurkörtsolja, kan också vara bra mot riklig mens.
2. För lite mens
Vi har också det motsatta problemet med för lite mensblödning eller hypomenorré. Det kännetecknas av mensperioder som varar i bara en eller ett par dagar eller där blödningsmängden är mindre än 50 ml.
Det är normalt endast under ungdomsåren, under de första åren av menstruation, eller när mensen är på väg att upphöra helt vid klimakteriet. I övrigt ska läkare kontaktas för att utesluta problem som infertilitet, fetma, polycystiskt ovariesyndrom, anemi och andra sjukdomar.
För att öka blödningsmängden kan du prova följande:
- Vitlök
- Lök
- Kamomill
- Persilja
3. Utebliven mens
När din normala mens inte kommer med 24 till 35 dagars mellanrum eller har blivit försenad över en och en halv månad utan uppenbar orsak är det dags att prata om amenorré. Det är dock viktigt att notera att från ett medicinskt perspektiv betraktas det inte som en sjukdom förrän efter tre månaders uppehåll av mensen.
Amenorré kan bero på dessa orsaker:
- Viktminskning
- Stress
- Övervikt
- Intensiv träning
Dessutom kan det vara ett symptom på polycystiskt ovariesyndrom eller andra sjukdomar. Graviditet och försenad mens på grund av p-piller är inte orsaker som inkluderas i den här kategorin.
Om du vill trigga igång mensen kan du prova följande:
- Oregano
- Kamomill
- Persilja
- Kanel
- Ginseng
- Saffran
4. Svår mensvärk
Dysmenorré, eller svår mensvärk, är en av de vanligaste orsakerna till att man söker naturläkemedel. De flesta kvinnor som lider av dysmennoré har svårt att hitta en bra lösning på problemet. Det slutar ofta med p-piller eller antiinflammatoriska, smärtlindrande läkemedel som kan ge biverkningar för hälsan.
Dysmenorré kan kopplas ihop med vissa hormonella problem (överskott eller brist på östrogen), stress eller endometrios.
För att gradvis lindra smärtan kan du prova behandlingarna nedan i några månader:
- Gråbo
- Gurkmeja
- Ginkgo biloba
- Malört
- Salvia
Allmänna riktlinjer för god hormonhälsa
Här får du dessutom några tips på hur du kan minska dina problem med mens och förbättra din allmänna hälsa:
- Minska mängden du äter av raffinerade och vita mjölprodukter (bröd och bakverk, pasta, pizza, osv.)
- Undvik skadliga fetter i kosten (friterad mat, margarin, mejeriprodukter, korvar, osv.) och ersätt dem med hälsosamma fetter (olivolja, kokosolja, avokado, nötter, frön).
- Ät mycket färska livsmedel som är rika på fiber, som frukt och grönsaker.
- Ta ett tillskott av maca eller tillsätt det i maten (juicer, smoothies, soppor) eftersom det hjälper till att reglera hormonerna och dessutom har antioxidativa egenskaper.
- Drick minst en och en halv liter vatten per dag utanför måltiderna.
- Försök få lite sol varje dag, fem till tio minuter räcker.
- Undvik giftiga vanor som tobak och alkohol.
- Undvik stress som kan leda till ett antal olika problem med kroppen och orsaka skador på både kort och lång sikt.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
-
Rodríguez Jiménez, M. J., & Hernández De La Calle, I. (2014). Trastornos menstruales de la adolescencia. Adolescere, 2, 11.
https://doi.org/10.4067/S0370-41061999000300016 -
MARTINEZ CARDENAS, S., SANCHEZ, G. A., & ANCIRA MARTINEZ, N. (1952). Proyecto de clasificaci??n y nomenclatura de las alteraciones menstruales. Ginecolog??A y Obstetricia de M??Xico, 7(4), 290–294.
https://www.mendeley.com/catalogue/proyecto-clasificacin-y-nomenclatura-las-alteraciones-menstruales/ -
Natural Medicines. Journal of the Medical Library Association : JMLA (2016). Yacobucci, K. L.
https://doi.org/10.3163/1536-5050.104.4.029 - Thakre, S. B., Thakre, S. S., Reddy, M., Rathi, N., Pathak, K., & Ughade, S. (2011). Menstrual hygiene: Knowledge and practice among adolescent school girls of Saoner, Nagpur District. Journal of Clinical and Diagnostic Research.
https://doi.org/10.1080/07399332.2018.1444041 - Mansour, R. (2017). Menstruation. In Mastering Single Best Answer Questions for the Part 2 MRCOG Examination: An Evidence-Based Approach.
https://doi.org/10.1017/9781316756447.019