Problem med gallblåsan? 6 symptom du bör ha koll på

Symptom som kommer av problem med gallblåsan liknar symptom som även kan orsakas av andra besvär. Men får du ofta dessa symptom bör du uppsöka en specialist för att ställa en diagnos och få rätt behandling.
Problem med gallblåsan? 6 symptom du bör ha koll på

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Problem med gallblåsan kan ge många obehagliga besvär, som ofta kommer plötsligt och kan kännas obehagliga. Gallblåsan är ett litet organ som sitter under levern. Dess huvudsakliga uppgift är att utsöndra galla för att hjälpa till att bryta ner fett. Genom att galla utsöndras i gallgången bryter det ner restprodukter som samlats i tarmarna. 

Ibland uppkommer dock problem vid utsöndringen, i och med att vissa substanser stannar kvar i gallgången och skapar hinder för att gallan ska kunna passera. Därför är det viktigt att veta hur symptomen ser ut. När man sedan har identifierat dessa är det viktigt att man uppsöker läkare för att få behandling.

Läs vidare för att lära dig om vilka besvär som kan vara symptom på att du har problem med gallblåsan.

6 tecken på problem med gallblåsan

1. Inflammation och gaser

Problem med gallblåsan kan ge buksmärtor

Gallblåsan är ett av organen som jobbar med matsmältningen. Detta gör den genom att utsöndra en substans som bryter ner fett. Finns det hinder eller problem i gångarna där gallan passerar försvårar det matsmältningen, och det yttrar sig i symptom som  gasbildning. Det beror på ansamlingar av rester som, när de inte drivs ut ur kroppen som de ska, börjar jäsa och på så vis orsakar obehag.

2. Smärta och tung mage

I samband med föregående matsmältningsbesvär kan problem med gallblåsan även orsaka buksmärtor och en känsla av tung mage. Detta symptom, vilket ibland sträcker sig bakåt ut mot ryggen, kommer från den inflammatoriska obalansen vid dålig matsmältning.

  • Smärtan kommer oftast plötsligt, och sitter i ca 15 minuter.
  • Sedan försvinner den för att återkomma gång på gång, och detta sitter i mellan 12 och 15 timmar.

Det bör analyseras av en läkare, eftersom det kan bero på gallsten.

3. Illamående och yrsel

Problem med gallblåsan kan ge illamående

Drabbas du av illamående och återkommande yrsel är det något som inte bör ignoreras. Det kan bero på många saker, men det är även vanligt förekommande vid problem med gallblåsan. Orsaken är att då gallblåsan inte kan producera galla för att bryta ner fetter samlas rester inne i tarmarna och blodet.

Formas även gallsten leder det till ett tryck över magen vilket kan ge upphov till illamående och kräkningar.

4. Dålig andedräkt

Vi vet att dålig andedräkt kan komma på grund av bakterieinfektioner eller dålig hygien. Men är det ett problem som är återkommande och inte går att få bukt med kan det vara orsakat av leverfunktionen och  problem med gallblåsan. I det senare fallet kan du känna en metallisk smak i munnen som, tillsammans med den otrevliga lukten, skapar obehag.

Ansamlingar av gifter och den låga gallproduktionen är vad som orsakar det.

5. Brist på aptit

Tappar du matlusten, kan detta vara ett symptom på problem med gallblåsan

Tappar du plötsligt matlusten kan det vara ett tecken på att det är någonting som inte står riktigt rätt till i kroppen. Man kan tappa matlusten även på grund av kroniska inflammationssjukdomar, men det är även ett vanligt symptom när matsmältningen inte fungerar som den ska på grund av problem med gallblåsan.

  • Brist på aptit som sitter i flera dagar kan vara en indikation på att gallgången är inflammerade eller tilltäppta på grund av bildning av gallsten.
  • När dessa problem förvärras, börjar man känna av en inflammation och en känsla av mättnad.

6. Gulsot är ett problem med gallblåsan

Om huden eller ögonvitorna får en gul nyans är det viktigt att uppsöka läkare för att undersöka om symptomen beror på gulsot. Det kommer av att galla samlas i gallblåsan, vilket ibland resulterar i att gallstenar bildas.

  • Dessa substanser kan transporteras med blodet och nå celler och vävnader i kroppen.
  • Det är ett allvarligt problem som bör behandlas av läkare.

Känner du igen symptomen? Har du något eller några av dem? I så fall bör du uppsöka en läkare för att bli undersökt och få en diagnos. Är diagnosen positiv bör du tänka på att ändra dina livsvanor samtidigt som du undergår behandlingen din läkare föreskrivit.

Dessutom är det viktigt att undvika en stillasittande livsstil, samt att äta en balanserad kost med begränsade mängder fett, socker och kalorier. Din lever och gallblåsa behöver din hjälp för att rena kroppen från gifter och fungera som de ska. Lär dig hur du naturligt kan rengöra levern och gallblåsan.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.



Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.