Preventivmedel kan leda till blodpropp i venerna

Hormonella preventivmedel används och hjälper människor över hela världen. Men de har också många negativa bieffekter. Faktum är att det finns ett samband mellan östrogen och blodpropp i venerna. Fortsätt läsa för att ta reda på vad detta vanligtvis beror på.
Preventivmedel kan leda till blodpropp i venerna

Senaste uppdateringen: 10 februari, 2021

Användningen av hormonella preventivmedel är vida spridd som en metod för att förhindra oönskade graviditeter. De är för det mesta säkra, men en del data visar att kvinnor som använder dessa preventivmedel har en ökad risk för blodpropp i venerna. 

Baserat på tillförseln av könshormoner till kroppen, kan hormonella preventivmedel förhindra att du blir gravid. Genom att kroppen får dessa hormoner stoppar man ägglossningen i kvinnans menstruationscykel.

Dessutom så blir slemmet i vaginan tjockare, vilket gör det mycket svårt för spermierna att ta sig igenom. Preventivmedlen är alltså effektiva när man använder dem på rätt sätt.

Vad är hormonella preventivmedel?

Först och främst så finns det många olika sorters hormonella preventivmedel, bland annat: 

  • Orala. De kommer i form av p-piller.
  • Hormonspiral. Detta är en liten grej man sätter in i kvinnans livmoder, där den släpper ut hormoner. Den kan sitta kvar i flera år.
  • Plåster. Ett självhäftande plåster man fäster på huden, som utsöndrar hormoner genom huden.
  • Vaginal ring. Man placerar ringen i vaginan under varje ny menstruationscykel, där den sedan släpper ut hormoner.
  • Hormonimplantat. En stav man placerar under huden, som sedan kan sitta där i flera år och utsöndrar hormoner under varje menscykel.

Eftersom dessa är barriärmetoder för kontraception, så måste vi komma ihåg att de inte skyddar oss mot sexuellt överförbara sjukdomar utan endast graviditet. Den som har ett aktivt sexliv med partners man nyss träffat bör använda kondom för att skydda sig.

Samband mellan preventivmedel och blodpropp: En man öppnar en kondom.
Till skillnad från kondomer så skyddar hormonella preventivmedel inte mot sexuellt överförbara sjukdomar.

Detta kanske intresserar dig: Dagen efter-piller: Allt du behöver veta

Vad är venös trombos?

Med det menar man att en blodpropp bildas i kroppens djupa vener, vilket ofta händer i benen. En blodpropp kan följa med blodet tills den stannar i ett mindre blodkärl och påverkar den normala blodcirkulationen.

När den här blodproppen tar sig till lungorna, en emboli, blir resultatet en blodpropp i lungorna. Detta är ett mycket allvarligt tillstånd och dödligheten är hög hos de som blir drabbade. 

Det finns många riskfaktorer för att utveckla venös trombos. Ett par av de främsta är fetma och följaktligen stillasittande

Med andra ord bör du vidta nödvändiga åtgärder för att förhindra blodproppar i venerna om du måste vara sängliggande efter en operation, eller ska åka på en mycket lång resa. Dessutom finns det fler  riskfaktorer så som rökning och graviditet.

Du kanske är intresserad av: Borde jag sluta använda preventivmedel?

Risken för blodpropp på grund av hormonella preventivmedel

Illustration av en blodpropp på grund av preventivmedel.
Uppkomsten av venös trombos är ett allvarligt tillstånd som man måste behandla omedelbart för att undvika komplikationer.

Östrogener som är en nyckelingrediens i hormonella preventivmedel, verkar också kunna orsaka blodproppar. Det är orsaken till att risken för förändrad koagulering och uppkomsten av blodproppar ökar efter långvarig användning, eller intag av en hög dos av dessa hormoner. 

Man uppskattar att risken för att drabbas av blodpropp om man använder preventivmedel är en på 10 000 kvinnor.

Det kan verka som en låg risk men då ska du komma ihåg att de drabbade vanligen är unga och i grunden friska kvinnor. Det är också miljontals människor som använder preventivmedel runt om i världen. Du bör därför komma ihåg detta när du väljer denna typ av preventivmedel.

Men alla hormonella preventivmedel är inte likadana. Allt fler preventivmedel innehåller en lägre dos av östrogen. På så sätt minimerar man både risken för blodpropp och andra risker dessa hormonella preventivmedel kan medföra. 

Hormonella preventivmedel är fortfarande säkra trots risken för blodpropp

Sist och slutligen så är hormonella preventivmedel fortfarande ett mycket säkert sätt att förhindra oönskade graviditeter. Den vidspridda användningen och framsteg inom den farmakologiska forskningen medför att riskerna blir lägre och lägre allteftersom tiden går. Men håll ändå i minnet att det finns alltid bieffekter.

Därför rekommenderar proffsen alltså att du konsulterar en läkare innan du väljer preventivmedelsmetod. Endast vårdpersonalen kan granska ditt fall, avgöra om det finns potentiella riskfaktorer och ge dig råd om det säkraste formatet och metoden för dig.

Tack för att du läste!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Jordi Fontcuberta C. Trombosis en la mujer Aspectos prácticos.
  • Brito MB, Nobre F, Vieira CS. Hormonal contraception and cardiovascular system. Vol. 96, Arquivos Brasileiros de Cardiologia. Arquivos Brasileiros de Cardiologia; 2011. p. e81–9.
  • Contracepción hormonal y sistema cardiovascular [Internet]. [cited 2020 May 10]. Available from: https://www.scielo.br/scielo.php?pid=S0066-782X2011000400021&script=sci_arttext&tlng=es
  •  Amado JA, Flórez J. I. CONCEPTOS FUNDAMENTALES 1. Diferenciación gonadal y sexual 50 Hormonas sexuales: estrógenos, gestágenos, andrógenos y anticonceptivos hormonales.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.