Otur? Omvandla dina tankar från negativa till positiva
När man har otur känns det nästan omöjligt att tänka positivt. Du kanske allmänt har en positiv syn på livet, men ibland kan man ändå förlora den mentala styrkan och känna sig frustrerad eller inkapabel. Det är viktigt att ha en god attityd även när man har otur, för hur svårt det än verkar måste man gå framåt.
Därför vill vi idag ägna lite tid på att dela med oss av några tips med vilka du kan förbättra ditt sinnesstånd, speciellt om du känner att du har mycket otur.
Lyssna på dig själv
Att lyssna på dig själv och ditt sinne är det första steget för att bli kvitt negativa tankar. Fundera över om du är för hård mot dig själv eller om du sätter upp mentala barriärer, som “du kan inte göra det” eller “allt du gör är fel”. Det är viktigt att ta kontroll över vad du tänker. Det är därför du måste inse vad som är negativt och hitta efter en lösning på det.
Utvärdera dig själv utan att attackera dig, sätt nya mål och bli mer mentalt öppen.
Vill du veta mer? Läs: 4 sätt att bli av med grubblande tankar
Skriv ned dina tankar
Många finner det svårt att tänka klart när negativa tankar invaderar och hindrar dem från göra kopplingar mellan dem. I dessa fall är det verkligen hjälpsamt att ha en anteckningsbok eller ett papper där du skriver ned vad som händer och identifierar vilka saker som går fel.
Det kan vara otroligt hjälpsamt för att släppa ut negativ energi, speciellt när man inte vill prata med någon annan om det.
Försök att tänka på saker och ting mer relativt
Att stänga dörren för möjligheter eller överreagera på varje situation är ett allvarligt misstag när saker och ting går fel. Om du är stel och absolut i ditt tänkande kommer det hindra dig från att tänka utanför lådan, speciellt när lösningen kanske finns närmre än du tror.
Försök att aktivt ifrågasätta dig själv med ett öppet sinne – varför har dessa saker hänt och hur kan du övervinna dem?
Släpp taget om dina rädslor och ta beslut
För att omvandla dina negativa tankar till positiva när du känner att du har otur måste du släppa taget om dina rädslor och ta nya beslut.
- Även om möjligheten alltid finns att du kommer misslyckas igen måste du komma ihåg att det är viktigt att misslyckas för att lyckas.
Istället för att tänka att det värsta kommer hända är det därför bättre att tänka på alla positiva saker du kan uppnå genom att ta nya steg.
Ändra din attityd om du har “otur”
Ditt humör kan störtdyka när saker inte går som du vill eller när du drabbas av otur. Det kan leda till helt negativa attityder som influerar sättet du tänker, lever och relaterar till andra. Tankar såsom “jag mår så dåligt”, “idag kan jag inte lämna huset” eller “allt går bara fel” kan få dig att tappa den mentala styrkan, vilket leder till stress, ångest och depression.
Vad få kan föreställa sig är att något så enkelt som att byta sin attityd kan hjälpa dem att ta steg i en bättre riktning.
Varje dag ska du upprepa för dig själv att “idag mår jag bra” och “jag kan göra det” för att främja självsäkerhet och bereda väg för nya möjligheter.
Läs även: 7 tecken på att du är en fri själ
Börja med positiva bekräftelser
Positiva bekräftelser är fraser du upprepar högt för att bekämpa tankarna som hindrar dig från att gå framåt. Du kan hitta på fraser själv samtidigt som du tänker på målen du vill nå eller lyssna på andras ord. Bekräftelser kan upprepas i början av varje dag efter att du vaknat eller till och med på kvällen när du vilar och utövar djupandningsterapi.
Är du redo att omvandla sättet du tänker? Även om du inte har gjort det på senare tid och negativa tankar håller på att ta över ditt liv ska du prova våra tips för att hålla dem borta och fortsätta röra dig framåt.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
-
Spinhoven, P., van Hemert, A. M., & Penninx, B. W. (2018). Repetitive negative thinking as a predictor of depression and anxiety: A longitudinal cohort study. Journal of Affective Disorders, 241, 216-225.
-
Naseem, Z., & Khalid, R. (2010). Positive Thinking in Coping with Stress and Health outcomes: Literature Review. Journal of Research & Reflections in Education (JRRE), 4(1).
-
Caprara, G. V., Steca, P., Gerbino, M., Paciello, M., & Vecchio, G. M. (2006). Looking for adolescents’ well-being: Self-efficacy beliefs as determinants of positive thinking and happiness. Epidemiologia e psichiatria sociale, 15(1), 30.