8 förbisedda orsaker till migrän du bör känna till
Migrän karaktäriseras av en kraftfull huvudvärk som ofta är lokal till bara ena sidan av huvudet, men ibland kan den även kännas av vid t.ex. tinningen, pannan eller runt ögonen. Utöver smärtan kan flera andra symtom dyka upp om när du har migrän, som till exempel ljus- och ljudkänslighet, illamående och kräkningar. Så vilka orsaker till migrän bör vi akta oss för?
Till skillnad från huvudvärk förvärras migränen ju längre du har den, och ibland kan den göra dig fysiskt svag. Enligt världshälsoorganisationen (WHO) är migrän bland de 10 mest skadliga tillstånden i världen när det kommer till människors vardagsliv.
I vissa fall kan smärtan vara så länge som 72 timmar, utan att kunna lindras av smärtstillande medel. Trots att vetenskapen ännu inte vet hur migrän utvecklas i kroppen tros det vara relaterat till hormonella förändringar som gör att blodådrorna drar ihop sig och blir snävare.
I dagens artikel vill vi prata en del om vilka orsaker till migrän du bör akta dig för. Vi tar en titt på de åtta största bovarna och berättar hur du kan undvika att själv bli drabbad.
1. Äter du när du jobbar?
Även om du kanske aktivt försöker att regelbundet äta hemma, eller i en kafeteria, kan det hända att tidspress tvingar dig att äta medan du har andra saker för dig.
Detta beteende har kopplats till att människor oftare drabbas av huvudvärk och andra symtom till migrän. Tydligen handlar det om att kroppen producerar en mindre mängd av hormonet serotonin när hjärnan distraheras.
Se även: Bli av med huvudvärk naturligt
2. Sömnproblem
Både för mycket och för lite sömn kan sätta igång migränen.
När du inte ger din kropp den sömn den behöver kan den inte utföra alla de processer som annars normalt sker när du sover. Problemet är inte bara att koncentrationsförmågan försämras utan du känner dig även tungt utmattad, och om du därför drabbas av migrän kan du inte fungera i vardagen.
Samma sak händer om du sover för mycket, eftersom det ändrar den naturliga rytmen i kroppen.
3. Att dricka för mycket alkohol
Du som dricker mycket alkohol kan öka risken att drabbas av migrän med upp till 30%. Etanol, alkoholens huvudkomponent, uttorkar kroppen och orsakar obalans i vätskenivåerna. Blodcirkulationsproblem kan ske som en följd av det och på så sätt minskar du mängden syre som når hjärnan. Det kan leda till kraftfull huvudvärk.
4. Att äta snabbmat eller friterad mat
Trots att denna faktor ofta överses har din kost mycket att göra med hur ofta du får migrän. En dålig kost är en av de absolut ledande orsakerna och kan orsaka symtom såsom utmattning och överkänslighet. Snabbmat, friterad mat och bearbetade livsmedel kan alla provocera kroppen i avseende till migrän på både en fysisk och psykisk nivå.
Natriumglutamat, en tämligen vanligt smaksättare i bland annat bordssalt, soppor eller kinesisk mat, kan sätta igång inflammatoriska processer i kroppen som i sin tur kan leda till migrän.
5. Orsaker till migrän: starka dofter
Folk som regelbundet lider av migrän brukar reagera negativt på ovanligt starka eller underliga dofter. Det kan handla om parfymer, luftfräschare eller någon annan alldaglig kemisk produkt. Dessa kan alla sätta igång din migrän.
6. Förändringar i vädret eller klimatet
Våldsamma temperaturförändringar kan aktivera alla möjliga processer i kroppen. Ditt immunförsvar kan försvagas, du kan bli förkyld och du kan drabbas av huvudvärk. Att resa från en varm plats till en kall, eller vice versa, kan också leda till migrän.
7. Höga ljud eller bländande ljus
Om du utsätter dina sinnen en längre tid för mycket höga ljud eller bländande ljus kan det göra att dina blodådror drar ihop sig och blir snävare. Det leder ofta till migrän. Spänning eller stress är de huvudsakliga anledningarna till detta. Migrän kan även uppstå efter att du vistats en längre tid ute i solen.
8. Övervikt
Många är inte medvetna om hur stor påverkan vikten kan ha på migränen. Både att vara överviktig liksom att lida av fetma kan leda till hjärtsjukdomar och andra otäckheter i kroppen. Eftersom övervikt ofta leder till att blodcirkulationen inte fungerar som den ska kommer det inte som en överraskning att det även påverkar hur ofta du får migrän.
Om du har återkommande fall av migrän, försök att se närmare på dina vanor i vardagen och se om någon av nämnda orsaker till migrän påverkar dig. Och om du alls känner dig träffad, se till att ändra dessa ovanor och se om saker och ting blir bättre.
Spara
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- ¿Qué es el glutamato monosódico? ¿Es malo? https://www.mayoclinic.org/es-es/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/expert-answers/monosodium-glutamate/faq-20058196
- Migraña. https://medlineplus.gov/spanish/ency/article/000709.htm
- Razeghi Jahromi, S., Togha, M., Ghorbani, Z. et al. La asociación entre la ingesta dietética de triptófano y la migraña. Neurol Sci 40, 2349-2355 (2019). https://doi.org/10.1007/s10072-019-03984-3
- Scheidt, J., Koppe, C., Rill, S. et al. Influencia de los cambios de temperatura en la aparición de migrañas en Alemania. Int J Biometeorol 57, 649–654 (2013). https://doi.org/10.1007/s00484-012-0582-2
- Navarro Calvillo, María Elena. (2006). Tratamiento cognitivo conductual de la migraña en el adulto. Actualidades en psicología, 20(107), 1-21. Recuperado em 20 de agosto de 2020, de http://pepsic.bvsalud.org/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0258-64442006000100001&lng=pt&tlng=es.