Omge dig med intressanta personer, inte vem som helst

Förutom att bara försöka omringa dig med personer som är intressanta borde du också jobba på att blir en intressant person själv.
Omge dig med intressanta personer, inte vem som helst

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Andras känslor smittar av sig. Vare sig du gillar det eller inte kommer dem du omger dig med att påverka dig. Du möter utan tvekan en hel del intressanta personer i livet, men du kommer också möta folk som är intresserade av att bli en del av ditt liv (om de inte redan har blivit det.)

Många gånger är det svårt att skilja mellan dessa ”intressanta” och ”intresserade” människor. Jobbet, familjen och andra sociala tillställningar introducerar dig för massor av folk, men bara du kan bestämma om du vill ha dem i ditt liv eller inte.

Jag vill ha intressanta personer i mitt liv

Intressanta personer kan berika ditt liv genom att fylla det och göra det ljusare.

Vänner på rad

Vi vill alltid hålla oss omkring insiktsfulla, intressanta personer. Om du vill veta om de som du för tillfället omringar dig med passar in i den kategorin kan du nedan läsa om de personlighetsdrag du nästan alltid hittar hos dem.

 • De utsöndrar positiva känslor och finns vid din sida med en leende på läpparna i svåra tider. De dömer aldrig och inkräktar inte mer än vad som behövs.
 • De låter dig växa som person, hjälper dig att förstå saker som inte syns och berikar ditt liv med sina åsikter.
 • Precis som alla andra kan de inte veta allt, men de är villiga att lära sig nya saker tillsammans med dig. De väcker din hjärna och infekterar dig med sin positiva attityd samt önskan att upptäcka nya möjligheter.
 • Därför lyckas de alltid att göra dig till den bästa versionen av dig själv.

Om du kunde koppla varje punkt ovan till ett eller flera namn så vill vi säga grattis! Du är omgiven av intressanta personer som kommer ge med sig till ditt liv mer än de tar. Det är en fantastisk sak och du borde alltid försöka hålla dem nära för att ge dig ljus och smitta dig med sin glädje.

Håll dig borta från personer som bara är intresserade

Intresserade personer är motiverade, precis som ordet föreslår, av sina intressen. Istället för att ge dig något positivt i ditt liv gör de det motsatta: fyller ditt liv med negativitet. Självklart är vi alla till viss del intresserade personer. Vi vill alla omringa oss med intressanta människor, vilket gör oss till intresserade personer.

Men de som kommer till dig och vill ha något utan att erbjuda något tillbaka kan vara giftiga, genom att stjäla din energi och tid medan de ger dig noll förmåner.

Dessa typer av intresserade personer har sina egna karaktärsdrag och även om de kan vara svårare att identifiera så kan du känna igen dem med följande punkter:

 • De beter dig som emotionella vampyrer och konversationer med dem drar ner dig och tömmer dig på energi bara för att hålla kvar dig på deras sida.
 • De är aldrig nöjda med vad du ger dem och begär alltid mer. De uppoffringar du gör är inget som spelar någon roll för dem: det bör vara en tydlig bild på att du aldrig kommer vara nog.
 • De involverar sig inte i förhållanden och är inte villiga att ge mer än vad som behövs. Deras tillgivenhet går förlorad från deras närstående vilket leder till förhållanden baserade på deras egna intressen.
 • De får dig alltid att känna skuld eller ansvar för handlingar eller tillställningar som du kanske inte ens har varit inblandad i.

Är de dåliga människor? Sanningen är att de inte är dåliga i sig. Problemet är att de inte vet hur man relaterar till folk på något annat sätt, vilket skapar problem. För att inte falla offer för dem är det viktigt att veta hur du identifierar dem och sätter gränser. Det är det enda sättet du kan hålla dig borta från att bli påverkad av deras beteende.

Håll dig borta från de som försöker göra dig illa, manipulera dig eller som konstant förgiftar dig med negativa känslor och sinnesstämningar.

Bästa vänner

Försök istället att omringa dig med personer som ger dig ljus och en positiv inställning. Personer som får dig att känna dig bättre och som kan känna igen sina egna misstag.

Det är precis lika viktigt att du också försöker bli en intressant person. En som alltid utstrålar bra känslor, ler stort och har vetskap om hur man upprättar ett hälsosamt förhållande.

Spara


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Cunha, M. P., Rego, A., & Lopes, M. P. (2013). Comportamento organizacional positivo. Analise Psicologica. https://doi.org/10.14417/ap.804
 • Carbelo, B., & Jáuregui, E. (2006). Emociones positivas: humor positivo. Papeles del Psicólogo. https://www.redalyc.org/pdf/778/77827104.pdf
 • Oliva, A., Ríos, M., Antolín, L., Parra, A., Hernando, A., & Pertegal, M. A. (2010). Más allá del déficit: construyendo un modelo de desarrollo positivo adolescente. Infancia y Aprendizaje. https://doi.org/10.1174/021037010791114562
 • Oramas, A., Santada, S., & Vergara, A. (2006). El bienestar psicológico, un indicador positivo de salud mental. Revista Cubana de Salud y Trabajo.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.