Om du älskar så sviker du inte
I äkta kärlek finns ingen svek, ej heller baktankar eller krossade förväntningar. Du har säkert många gånger stött på människor som bara är intresserade av att få ut något av dig och där vänskapen inte varar speciellt länge eftersom de sviker dig. Egoism kan efter en tid kan leda till otrolig smärta.
Därför måste man vara medveten om dessa ord: om du älskar så sviker du inte, och om du inte känner något förväntar du dig inget. Det är något vi vill att du ska fundera över idag.
Svek från dem vi älskar mest
Svek har inte bara en stor personlig och emotionell påverkan utan lämnar även tomrum och kan påverka ens personlighet.
- Svek försämrar den positiva bilden man har om någon man tycker om.
- Det kan vara något som ändras från en dag till en annan. Anledningen är många gånger att man inte ens kunde tänka sig att personen kunde lura en.
- Ett svek kan göra att man tappar sin självkänsla och ser sig själv som medskyldig.
- Men gör aldrig det: du är inte ansvarig för att någon annan har valt att ljuga för dig.
Anledningarna till att någon sviker
Bakom ett svek finns en viss personlighetstyp:
- Den som sviker kan inte känna empati med de runt omkring. Den prioriterar sina egna behov, sina egna önskningar utan att tänka på de konsekvenser som deras handlingar har för andra.
- För att svika någon behöver personen strategiska färdigheter: kunna fånga ens förtroende och etablera en trovärdighet för att inte väcka misstankar.
- Sveket kan även utföras på grund av rädsla.
Låt oss ta ett exempel: du har slutat älska din partner men är rädd för att säga det och låter tiden gå. Det är också ett svek eftersom dina känslor är falska.
- Bakom denna typ av handling gömmer sig en emotionell omogenhet, en stark egoism och en brist på ansvar hos någon som bara kan skapa svaga, ömtåliga band.
Var försiktig med falska förhoppningar
Vi har alla haft falska förhoppningar om andra och om vad som kan hända i framtiden. Det är nu dags att prata om förhoppningar, och det är viktigt att skilja mellan två tillvägagångssätt:
De förhoppningar vi skapar själva
Att ha förhoppningar är i regel inte negativt. Det betyder bara att vi motiverar oss själva för att uppnå ett mål, samt kultiverar positiva känslor som kan leda till nya handlingar och förväntningar som blir verklighet.
- Men när dessa förväntningar inte är realistiska kan de resultera i ett tungt fall.
- Det finns de som har förhoppningar om andra som är utanför deras räckvidd och som koncentrerar sina drömmar på folk som har en negativ påverkan på deras liv.
Falska förhoppningar är inte trovärdiga och ej heller logiska; de orsakar emotionell smärta och kan stoppa en från att avancera i livet.
De förhoppningar som andra skapar åt oss
Det är utan tvekan en av de mest smärtsamma erfarenheter man kan ha. Det finns de som skapar känslor, drömmar och förhoppningar som inte är verkliga, trots att de vet om det. Falska förhoppningar som andra skapar är också en typ av svek som är mycket destruktiva både i det korta och långa loppet.
Det är en av anledningarna till att kärleksfulla relationer bryts ner.
“Du har fått mig att tro att du verkligen tycker om mig”, “Du har fått mig att leva i ett hav av falskhet”.
Om du undrar hur man kan veta när någon ger falska förhoppningar vill vi medge att det kan vara mycket svårt att upptäcka.
Det är dock värt att tänka på följande råd:
- Fundera över de små detaljerna och resultaten i det korta och långa loppet. Om någon försäkrar dig om saker som “Idag kommer jag att sluta jobbet tidigare för att vara med dig”, se om personen verkligen uppfyller det.
- Personliga och emotionella investeringar bör mötas. Om du ger upp för mycket bara för att göra någon annan lycklig kommer relationen att gå i spillror.
Den som älskar dig vet hur de får dig att må bättre och förhoppningarna de skapar är verkliga: de syns tydligt och uppfyller dem både i det korta och långa loppet.
Spara
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Núñez, F., Cantó-Milà, N., & Seebach, S. (2015). Confianza, mentira y traición. El papel de la confianza y sus sombras en las relaciones de pareja. Sociológica (México).
- Bauman, Z. (2005). Amor líquido: Acerca de la fragilidad de los vinculos humanos. Key Thinkers on Space and Place. https://doi.org/10.1017/CBO9781107415324.004
- Sangrador, J. L. (1993). Consideraciones psicosociales sobre el amor romántico. Psicothema.