Negativa tankar och känslor skadar kroppen
Har du någonsin tänkt på att sättet du tänker kan påverka din kropps hälsa? Vi är ofta inte medvetna om effekterna som negativa tankar kan ha på vår hälsa och vår kropp, och ibland låter vi saker som stress, spänningar, ångest, depression, hets och annat negativt ta överhanden, utan att ta hänsyn till att det kan påverka oss emotionellt och fysiskt, och på så sätt försämra vår livskvalitet.
Kopplingen mellan kropp och sinne är mycket starkare än vi tror eftersom våra tankar och känslor stimulerar produktionen av vissa kemikalier som påverkar vår fysiska och emotionella hälsa. Serotonin och dopamin är till exempel två kemikalier som vår hjärna släpper ut när vi förväntar oss lycka eller eufori. En liknande process inträffar vid negativa känslor, men istället för att påverka kroppen positivt kan de orsaka smärta och andra problem som hindrar oss från att känna oss friska.
Hjärnan har förmågan att förvara viktig information om ditt beteende och dess relation till kroppen. Många experter håller med om att vi alla har förmågan att se det goda och dåliga i alla situationer, eftersom vi är ansvariga för att ge tillfällen i vår vardag antingen positiva eller negativa kopplingar.
Effekten på våra kroppar
Beroende på vårt känslomässiga tillstånd kan vi uppleva specifika fysiska problem. Kronisk nacksmärta kan till exempel indikera en oförmåga att se ett annat perspektiv.
Oförklarad smärta i höfterna kan vara ett tecken på att vi är överväldigade av rädsla och inte kan ta viktiga beslut.
Smärta i den övre delen av ryggen associeras med ett brustet hjärta; smärta mitt på ryggen relateras till oförmåga att släppa det förflutna; och smärta i ländryggen är kopplad till ekonomisk stress.
Att uppleva smärta i knäna kan indikera rädsla, stolthet och brist på kontroll över sitt ego.
När du drabbas av en situation som gör dig arg inträffar en biokemisk reaktion i kroppen som höjer adrenalinnivåerna och får dig att återuppleva situationen igen och igen. Att känna sig ledsen kan ha stor påverkan på våra energi- och motivationsnivåer. Sorg orsakar trötthet och låg energi.
Hur bekämpar du negativa tankar och känslor?
Vi må uppleva ögonblick som är fulla av lycka, men det är svåra tider som verkligen sätter vår styrka och förmåga att hålla känslorna under kontroll på prov. För att hantera negativa tankar och känslor som dyker upp under våra liv är det viktigt att tänka positivt, oavsett hur oöverkomligt problemet kan verka.
Varje dag när vi vaknar är det viktigt att förbereda kroppen och sinnet på den nya dagen och de utmaningar som ligger framför oss, för att på så sätt kunna hålla oss välmående och glada. Våra sinnen är fantastiskt kraftfulla och kan enkelt genomföra många sysslor. Därför är det viktigt att ge det en god dos positivitet och försöka se saker från den ljusa sidan, även om du genomgår en svårt upplevelse.
När negativa tankar och känslor försöker ta över våra liv och vår hälsa är det väldigt viktigt att ta några minuter för att reflektera och meditera på vad som verkligen är viktigt att spendera vår tid och energi på. Du kommer ofta vilja göra förändringar i ditt liv efter att ha genomfört denna övning, snarare än klaga och låta dina känslor kontrollera dig. På så sätt nekar du de negativa känslorna att ta kontroll över ditt liv.
Det är vetenskapligt bevisat att positivitet och bra känslor, som lycka och glädje, släpper ut hormoner som är ansvariga för att stärka immunförsvaret. På samma spår har man fastställt att negativa känslor har motsatt effekt och försvagar immunförsvaret, vilket gör våra kroppar sårbara för sjukdomar.
Att vara en positiv person är en fråga om val, goda tankar och känslor. En god dos positivitet är värt det; det förbättrar din fysiska och mentala hälsa på många sätt.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Seligman, M. E. P. (2006). La auténtica felicidad. Byblos(Vol. 2446/1, p. 440). https://doi.org/10.1016/j.ijporl.2012.08.020
- Velasco Bernal, J. J. (2014). LA INTELIGENCIA EMOCIONAL. Industrial Data, 4(1), 80. https://doi.org/10.15381/idata.v4i1.6677
- Fredrickson, BL (2000). Cultivando emociones positivas para optimizar la salud y el bienestar. Prevención y Tratamiento, 3(1). https://doi.org/10.1037/1522-3736.3.1.31a