Naturliga muskelavslappnare - 5 alternativa tips
Besväras du av smärta eller muskelspänningar ska du här få lära dig om 5 naturliga muskelavslappnare som du i så fall borde prova på.
Det finns många naturliga alternativ för att behandla olika typer av muskelsmärtor. Tänk dock på att smärta kan vara ett symptom på andra problem, så det kan vara bra att prata med en läkare om du har besvär som inte går över.
Vad är en muskelavslappnare?
Namnet ger en god idé om vad det handlar om.
Muskelavslappnare är ämnen fungerar genom att de lättar på muskelkramper eller gör så att spända muskler slappnar av till liten eller större grad. Vissa muskelavslappnare är även smärtstillande.
Konsekvenser av spända muskler
Det är viktigt att förstå att din kropp alltid försöker hitta sätt att kommunicera med dig om skador eller saker som inte fungerar som de ska. Så har du spända eller krampande muskler bör du så snart som möjligt reagera för att hitta orsaken och undvika större problem i framtiden.
Har man spända eller krampande muskler som sitter i en längre tid kan det leda till allvarliga konsekvenser
Orsakerna till spända muskler vara variera, de kan bero på överbelastning av muskeln eller, motsatt, att du haft muskeln stilla i en och samma position för länge.
Muskelspänningar har en tendens att orsaka feber, extrem trötthet och huvudvärk.
Det är dock inte alltid lätt att veta hur man ska behandla spända muskler. Det vanligaste är att man går till en läkare som skriver ut smärtlindrande, antiinflammatoriska eller muskelavslappnande mediciner, beroende på var i kroppen smärtan sitter. Men det finns även naturliga muskelavslappnare man kan behandla smärtan med.
5 naturliga muskelavslappnare du bör prova på
Det finns olika typer av muskelsmärtor, vilket är varför det finns så många olika sätt att lindra dem. Nedan berättar vi om fem olika naturliga muskelavslappnare som du bör prova på för att lindra smärtan.
Tänk på att det är viktigt att du även tar reda på orsaken till varför smärtan uppkommit, så att du förstår hur du kan motverka den och förebygga att smärtan uppkommer igen.
1. Kamomill
Kamomill är en av de mest använda naturliga botemedlen mot smärta på grund av dess avslappnande, antiinflammatoriska och antispasmiska egenskaper. Du kan göra ett enkelt te på blomman, och dricka det för att få lättnad och slappna av i musklerna.
Ingredienser
- 1 msk kamomillte (15 g) eller 1 tepåse
- 2,5 dl kokande vatten
Så gör du
- Kamomill fungerar bäst när man dricker det som te. Det enda du behöver göra är att lägga ner teet, antingen som lösvikt eller som tepåse, i en kopp kokhett vatten.
- Låt stå i några minuter så att de läkande egenskaperna dras ut i vattnet.
- Du kan dricka det så ofta du vill under dagen.
1. Lavendel
Lavendel rekommenderas inte att man dricker som te, men den är väldigt användbar som olja på grund av sina avslappnande egenskaper. Faktum är att lavendel används mycket i aromaterapi på grund av dess förmåga att behandla insomnia och även hals- och lungproblem.
Ingredienser
- Lavendelolja
Så gör du
- Du kan njuta av lavendeloljan genom att massera det drabbade området. Använd mjuka, cirklande rörelser för att stimulera blodcirkulationen. På så vis kommer oljan lättare åt de smärtande musklerna.
- Om du får tag på blomman kan du även göra dig ett varmt lavendelbad.
3. Rosmarin
Rosmarin kommer ursprungligen från medelhavsområdet. Tack vare de antispasmiska och antiinflammatoriska egenskaperna får den muskler att slappna av och återgå till sitt naturliga läge. Du kan både dricka rosmarin som te och använda örten till aromaterapi.
Ingredienser
- 1 msk rosmarin (15 g)
- 2,5 dl vatten
Så gör du
Rosmarin kan du använda på en rad olika sätt för att få musklerna att slappna av.
- Det första är med ett bad, vilket är ett bra sätt att dra nytta av de kraftiga muskelavslappnande effekterna. Rosmarinolja är även bra om man har ledsmärta.
- Det vanligaste är dock att man använder rosmarin som te. För att tillaga det är allt du behöver göra att lägga i rosmarinbladen i kokhett vatten.
- Det fungerar även bra att blöta en liten handduk eller kökshandduk och lägga över smärtområdet. Låt handduken ligga på i 30 minuter.
- Eftersom det är ett naturligt botemedel kan du behandla dig själv två till tre gånger om dagen.
4. Valeriana
Valeriana är en av de mer kända naturliga muskelavslappnare som finns. Det är en växt som rekommenderas för flera olika problem i kroppen, bland annat menssmärtor.
Blomman är även väldigt användbar för att minska stress och lugna oro och ångest. Den används därför ofta för att förbättra sömnen.
Valeriana används oftast genom att man dricker den som te.
Ingredienser
- 1 msk valeriana (15 g)
- 2,5 dl kokande vatten
Så gör du
- Lägg i några kvistar valeriana i kokhett vatten och låt dra i 10 till 15 minuter.
- Sila bort kvistarna och drick.
- Det är inte rekommenderat att dricka det mer än två gånger om dagen eftersom det kan göra dig dåsig.
5. Cayennepeppar
Cayennepeppar är den sista naturliga muskelavslappnaren för den här artikeln. Den rekommenderas starkt på grund av sina kraftfullt antiinflammatoriska egenskaper, även om den kan vara lite stark i smaken för vissa. Du kan ha kryddan i all mat du äter, eller i det du dricker.
Ingredienser
- Cayennepeppar efter smak
Så gör du
- Cayennepeppar är väldigt lätt att använda eftersom allt du behöver göra är att tillsätta lite till det du dricker, som te, juicer och smoothies. Det går även bra att lägga lite i maten, eller strö över salladen.
- Du kan även använda cayennepeppar externt, genom att massera den över det smärtande området. Se dock till så att du inte vidrör ögonen eller ansiktet när du har kryddan på fingrarna.
Har du muskelsmärtor ska du inte tveka att testa de naturliga muskelavslappnare vi har delat med oss av i dag. Kom bara ihåg att om du har smärta som sitter i en längre tid, och du inte får bukt med den, kan det vara bra att ta kontakt med sjukvården.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Gómez Ugarte Magaly, Reyes Rojas Shirley, Paredes Choque Laura. La manzanilla y sus propiedades medicinales. Rev. Inv. Inf. Salud [revista en la Internet]. 2015 [citado 2019 Feb 19] ; 10(23): 54-58. Disponible en: http://www.revistasbolivianas.org.bo/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2075-61942015000100008&lng=es.
- Martinello, M.A., & Pramparo, M.. (2005). Poder Antioxidante de Extractos de Romero Concentrados por Destilación Molecular. Información tecnológica, 16(5), 17-20. https://dx.doi.org/10.4067/S0718-07642005000500004
- Avello Lorca Marcia, Fernández Rocca Pola, Faundez Curiante Benjamín, Zagal Montecinos Ana María, Gordon Martí Jenny, Valenzuela Zambrano Bárbara. Fitoaromaterapia como complemento para mejorar la salud laboral. Rev Cubana Plant Med 2011