Naturliga behandlingar av grå starr
Fallen av grå starr har ökat sedan början på 2000-talet av ett flertal orsaker, inklusive den växande mängden äldre människor i världen, samt fysiska och näringsrelaterade faktorer, och missbruket av apparater med reflekterande skärmar såsom mobiltelefoner, datorer och surfplattor, mm.
Vad är grå starr?
Grå starr, eller katarakt, innebär huvudsakligen att man förlorar synen för att ögats lins blir grumlig. Man skulle kunna säga att “förstoringsglaset” i ögonen förlorar sin transparens och till slut blir som en “gardin” som hindrar bilder från att nå näthinnan. Det är som om linsen på din videokamera plötsligt skulle bli smutsig och inte längre kan fånga några bilder.
Grå starr är en degenerativ och smärtfri process. Dess tydligaste tecken är ögats fysiska utseende eftersom en mjölkvit slöja börjar täcka pupillen, som i sin tur förlorar sin svarta nyans och blir gråaktig allteftersom personen blir äldre.
Detta inträffar för att protein samlas i linsen och skapar denna slöja som stoppar ljus från att nå näthinnan.
Processen är ganska långsam men slöjan kan till slut täcka hela pupillen. Ibland leder det till att man blir blind. Undersökningar visar att nästan hälften av alla över 65 år drabbas av linsgrumlingar.
I fall med riktigt allvarlig grå starr kan operation vara nödvändigt. I många fall betyder det dock inte att synen förbättras, och i dessa fall bör du konsultera med en ögonläkare för att få en personlig åsikt om möjliga förbättringar av din situation. Sahlgrenska akademin påpekar att risken för komplikationer är liten, men att många drabbas eftersom antalet personer som opereras är väldigt högt. Förebyggande är med andra ord A och O.
Det finns dock några alternativ som du kan prova innan du vänder dig till kirurgi. Med tipsen nedan kan du kraftigt sakta ner utvecklingen av grå starr eller till och med stoppa den. Om det dock inte händer bör du självklart uppsöka en ögonläkare.
Nyckeln till dessa metoder ligger i att linsen till tre fjärdedelar består av vatten och proteiner, och att distributionen av proteiner är vad som stör hur du ser ljus. Vi kan peka ut några behandlingar som kan hjälpa dig att korrigera dessa brister.
Tänk dock på att risken för att utveckla grå starr är större hos diabetiker, och ännu större om du har släktingar med sjukdomen. Risken är också större hos dem som länge har behandlats med kortison, samt rökare.
Kost som förebygger grå starr
- Din diet bör vara rik på vitamin A och C, som är mycket viktiga för vävnad och ögonfunktion samt hjälper till att stoppa försämring av linsen. För att få i sig vitamin A kan du äta “röda” grönsaker och frukter, morötter, apelsiner, papaya, mm. såväl som spenat. Spenat rekommenderas speciellt för att minska risken att utveckla allvarlig grå starr. För att få i sig vitamin C finns ett flertal produkter, såsom spirulina och pepparrot.
- Sluta dricka sockerhaltiga drycker och äta socker rent generellt. Det försvagar och försämrar ditt nervsystem. Av samma anledning bör du undvika koffein och alkohol.
- Du bör äta livsmedel som är naturliga källor till antioxidanter. Dessa inkluderar apelsin, citron, grapefrukt, jordgubbar, blåbär, broccoli, tomat och olivolja. Antioxidanter bekämpar fria radikaler (instabila syremolekyler) som kan samlas i ögonen och orsaka grå starr.
- Ät en diet rik på omega 3. Du kan få i dig dessa fettsyror som kosttillskott eller genom att äta fisk, linfrön, chiafrön eller oljor. Enligt olika studier minskar risken att drabbas av grå starr med 12% om man äter tonfisk en gång i veckan.
- Låt inte ögonen torka ut. Drick mycket vatten – helst två liter per dag. Du bör även undvika väldigt salt eller kryddad mat.
- Din lever kan också kopplas till din syn. Det är viktigt att hålla den frisk.
Rekommendationer
Ditt beteende och din attityd mot livet är viktiga för att förebygga, stoppa och till och med läka grå starr. Tänk på följande:
- Gör regelbundna undersökningar. Gå till en ögonläkare vartannat år.
- Skydda dina ögon från UV-strålar. Bär solglasögon och/eller hatt.
- Undvik att utsätta dig för UVA-strålar i solarium. Ultravioletta solstrålar (UVB) är mycket mindre skadliga.
- Använd en ögonmask för att sova om du inte har ett mörkt rum att sova i. Tallkottkörteln producerar melatonin (det hormon som fördröjer åldrande) när du sover, men bara i mörker.
- Rök inte.
- Kontrollera diabetes.
- Försök att låta ögonen slappna av åtminstone en gång om dagen, detta genom att lägga lite tid till att titta på t.ex. en växt, ett grönt blad eller en grön och fridfull äng i fridsamma omgivningar inomhus.
Naturmedicin pekar på grå starr som ett resultat av en dålig kost och sjukdom som orsakar spänningar i ögonmusklerna. Detta eftersom grå starr är vanligare hos diabetiker och rökare, och inte drabbar alla äldre människor.
För att förebygga grå starr bör en bra diet med många näringsämnen samt motion hjälpa till att släppa på spänningarna i ögonmusklerna.
Populära naturbehandlingar
- Honung är en känd bundsförvant för att förebygga grå starr. Applicera ren honung (ej raffinerad) på ditt öga. Den är antibiotisk och hjälper till att rengöra och tillföra näring.
- Lägg en anisinfusion eller avkok på rå potatis på dina ögonlock varje dag i en timme.
- En infusion av cayennepeppar eller ögontröst om dagen saktar ner utvecklingen av denna sjukdom.
- Ögondroppar med filtrerat havssalt. Detta kan inledningsvis irritera, men det skadar inte ögonen och du kan göra det varje dag.
- Ett par droppar citron utspätt i serum eller rent vatten. Det kan bränna om dina ögon är smutsiga eller om du har konjunktivit, men det är väldigt läkande och skadar inte ögat.
- Ricinolja. Blöt fingret och applicera försiktigt oljan i kanten av ditt öga så att den kommer in på egen hand. Använd den i minst en månad. Du kan också använda linolja eller torskolja – en droppe per natt.
- Aloe vera. Applicera två eller tre droppar.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Lam, D., Rao, S. K., Ratra, V., Liu, Y., Mitchell, P., King, J., Chang, D. F. (2015). Cataract. Nature Reviews Disease Primers. https://doi.org/10.1038/nrdp.2015.14.
- Mathew, M. C., Ervin, A.-M., Tao, J., & Davis, R. M. (2012). Antioxidant vitamin supplementation for preventing and slowing the progression of age-related cataract. In Cochrane Database of Systematic Reviews. https://doi.org/10.1002/14651858.CD004567.pub2
- Pollreisz, A., & Schmidt-Erfurth, U. (2010). Diabetic Cataract—Pathogenesis, Epidemiology and Treatment. Journal of Ophthalmology. https://doi.org/10.1155/2010/608751
- VIT P, JACOB T. (2008). Putative anticatarat propiertes of honeys studied by the actions of flavonoids on a lens culture models. J. Health Sc. 54(2): 196-202.