Mat som får dig att lukta illa: vad borde du undvika?

Att lukta illa är inte alltid ett hygienproblem. Ibland har det att göra med maten du äter. Lär dig mer i den här artikeln!
Mat som får dig att lukta illa: vad borde du undvika?

Senaste uppdateringen: 25 maj, 2022

Visste du att det finns mat som får dig att lukta illa? Vi avger lukter genom vår svett, speciellt när vi äter vissa rätter. Vi pratar inte om att äta rå vitlök och sedan stinka i timmar; vi pratar om lukter som dröjer kvar trots att vi borstat tänderna eller ätit minttabletter.

I den här artikeln ska vi berätta varför det händer.

Får din mat dig att lukta illa?

Ja, den kan faktiskt det, trots att vi ibland inte förstår det. Att duscha två gånger varje dag eller byta strumpor funkar dessutom inte, och ej heller deodoranter och tandkrämer. Den dåliga lukten du utsöndrar kommer från porerna, så att säga.

Det finns livsmedel som får dig att lukta ännu värre än du normalt skulle, då de ökar surheten i din svett. Den fasansfulla lukten, den “bittra” effekten av din svett, kommer från en naturlig, kemisk obalans. Det händer när du tränar eller rör dig.

Dina inre gifter görs av med med flera metoder, som genom avföringen, urinen, andedräkten och svetten.

Vissa saker gör det mer troligt att din kropp släpper ut starkare, mer genomträngande lukter, framförallt om kosten inte är tillräcklig eller baseras på många sura livsmedel. Varför? Därför att din kropp måste jobba mer för att bli av med detta avfall.

Vilken mat får dig att lukta illa?

Har du provat allt för att hålla dig ren och hygienisk, men luktar fortfarande? Om så är fallet ska du inte skylla på något annat än maten du åt igår kväll. Rena kläder, parfym eller talk i skorna kommer inte hjälpa.

Vill du veta vilken mat som får dig att lukta illa? Här kommer de:

Rött kött

rött-kött-kan-få-dig-att-lukta-illa

På Charles University i Prag utförde forskare en väldigt udda och intressant studie. De samlade svett från män som åt rött kött och från vegetarianer. Sedan luktade en grupp kvinnor på proverna, varpå de fick säga vilka som var minst angenäma. Enligt volontärerna kom de minst behagliga lukterna från männen som ätit kött.

Vitlök

Först och främst ger det dålig andedräkt, men det kan även får vissa människor att lukta illa. Det är en viktig ingrediens i många recept, men har flyktiga substanser som släpps ut genom svetten. De absorberas av blodet och lungorna och får sedan din hud och din andedräkt att lukta illa.

Härdade oljor

skräpmat-är-inte-bra-för-kroppen

Dessa används i skräpmat och förmultnar snabbt i kroppen. Du har knappt ätit upp din hamburgare (som även innehåller kött, och du vet vad som händer med det) innan lukten börjar. Din hud blir flottig, oavsett om du sitter still länge eller inte, och du avger en dålig lukt på grund av oljan, som även finns i de pommes frites du ätit till.

Curry

De aromatiska kryddorna i curry, såsom kummin, är bra för att ge din mat en härlig smak. De är dock en fiende för din personliga hygien. När du äter en indisk rätt och sedan tränar får du till exempel svett som luktar mycket starkare. Lukten stannar även kvar efter att du tagit ett bad.

Alkohol

alkhohol-kan-få-dig-att-lukta-illa

Alkoholhaltiga drycker har fler nackdelar än fördelar. Om du dricker på morgonen kommer du verkligen lukta, oavsett om du badar eller duschar för att bli av med svetten. Alkohol passerar genom blodet och “lämnar” dig sedan genom porerna och andedräkten. Det är anledningen till att din andedräkt blir så dålig. Samtidigt kommer du omedvetet skvallra om vad du gjorde kvällen innan.

Korv

Vad som händer här liknar vad som händer med kött och skräpmat. Om du älskar korv eller patéer kanske det är anledningen till att du luktar illa. Korvar bryts ned på ett sådant sätt att de ger dig magsyra och gaser. Därför får de dig att lukta illa.

Sparris

sparris

Att äta sparris är gott och nyttigt, men efteråt avger din hud en dålig lukt. Du märker det även från urinen. Den starka urindoften beror på merkaptansvavel – en beståndsdel som finns i sparris.

Kål och broccoli

broccoli-kan-få-dig-att-lukta-illa

Kål och broccoli är goda och kan åtnjutas i tusentals recept. De tillhör dock en familj “illaluktande” livsmedel eftersom de är rika på svavel.  Lukten liknar den hos ruttna ägg. Om du gillar kål och broccoli väger dock fördelarna tyngre än nackdelarna, eftersom de innehåller massor av antioxidanter och näringsämnen.

Kaffe

Är du en av de som inte kan börja dagen utan en kopp kaffe? Eller kanske är du någon som dricker kaffe flera gånger under dagens lopp? Det kan vara anledningen till att du har dålig kroppslukt trots att du badar och byter kläder. Koffein stimulerar dina svettkörtlar och ökar perspirationen.

Lök

Vi kan givetvis inte utelämna lök, som är nästan lika oersättlig i köket som vitlök. Den kan dock få dig att lukta illa, inte bara i andedräkten utan även från kroppen (speciellt om du äter den rå). Oljorna i lök absorberas av ditt blodomlopp och filtreras genom lungorna innan de lämnar kroppen genom andedräkten.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Havlicek J., Lenochova P., The effect of meat consumption on body odor attractiveness. Chemical Senses, 2006.
  • Mirondo R, Barringer S. Deodorization of Garlic Breath by Foods, and the Role of Polyphenol Oxidase and Phenolic Compounds. J Food Sci. 2016 Oct;81(10):C2425-C2430. doi: 10.1111/1750-3841.13439. Epub 2016 Sep 20. PMID: 27649517.
  • Islam MA, Amin MN, Siddiqui SA, Hossain MP, Sultana F, Kabir MR. Trans fatty acids and lipid profile: A serious risk factor to cardiovascular disease, cancer and diabetes. Diabetes Metab Syndr. 2019 Mar-Apr;13(2):1643-1647. doi: 10.1016/j.dsx.2019.03.033. Epub 2019 Mar 16. PMID: 31336535.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.