Namaste: vad betyder det och vilken kraft bär det på?

september 12, 2017

Om du någonsin dykt ned i meditationens fantastiska värld har du säkert kommit i kontakt med ordet ”namaste”.

Termen används mycket i meditation, och även i vissa grenar av yoga. Det har en djup och spirituell betydelse, vilket är viktigt att förstå för att du ska veta vad du verkligen säger när du använder ordet.

Ursprunget till ordet ”namaste”

Namaste har långa anor

”Namaste” är ett relativt okänt ord eftersom det kommer från ett fjärran land. Det används både som ett sätt att säga hej och farväl. Ursprunget för ordet är hinduismen och språket är sanskrit. Det är ett av språk som anses heliga för dem som utövar hinduism.

Ordet används med en specifik gest som kallas mudra. När du säger ”namaste” för du ihop handflatorna framför bröstet. Det är ett tecken på absolut respekt mot personen du talar med när du säger hej eller farväl.

Och det är inte konstigt. Om du studerar etymologin för ordet kommer du inse att namas är ett substantiv som kan översättas till ”hälsning” eller ”vördnad”; den andra delen, te, är ett pronomen som betyder ”till dig”.

Spiritualitet inom meditation och yoga

Meditation i solnedgång

Meditation och yoga är utövanden som ger många fördelar för personen som ägnar sig åt dem.

I dem finns det en speciell betoning på att vara medveten om nuet och frigöra sig själv från att döma. De fokuserar även på andra orosmoln och frågor som stör sinnet för att du ska kunna uppnå ett tillstånd av sammankoppling med allt, där ditt ego upplöses.

I yoga och meditation använder man namaste som ett sätt att uttrycka ödmjukhet. Det är inte bara för en möjlig lyssnare, utan även mot världen och universum…

Det finns experter som har hängett sig åt att studera ordet namaste. De har kommit fram till slutsatsen att ”namas” (som betyder hälsning eller vördnad) även kan symbolisera ”inget av mig själv.” Det är ett tillstånd där du inte är något, men samtidigt allt. I detta tillstånd är du sammankopplad med världen, men ditt ego är kuvat.

Ditt sinne är lugnt och du är avslappnad, nästan i trans.

Din gudomliga essens

Munk vid vatten

Enligt traditionen kring namaste tror man att den gudomliga essensen finns inom oss. Ibland måste du upptäcka detta genom yoga eller meditation.

Ögonblicket när du kliver in i detta idealiska tillstånd av vakenhet och lugn på samma gång för du samman dina händer. Sedan bugar du dig framåt och säger ordet. På så sätt ger du en plats till den gudomliga essensen som finns inom dig. Men du gör även samma sak till allt och alla omkring dig.

Man kan likna det vid när katoliker går ned på knä och gör korstecknet för att visa ödmjukhet och respekt för sin gud. I det här fallet kan ordet namaste riktas mot en gud, universum eller en annan person… Det är dock inte bara ett tecken på respekt för en annan person, utan även för dig själv. Ni är båda gudomliga essenser och ni känner igen varandra, varpå ni hälsar med respekt.

Nu vet du vad ordet betyder. Det låter dig internalisera allt det har att ge dig, och du vet vilket välbefinnande det kan fylla dig med varje gång du säger det under yoga eller meditation. Fler och fler människor upptäckter det goda med att hänge några minuter om dagen till dessa utövanden för att få lite frid och lugn i en högljudd och förpliktelsefylld värld.

Att vara konsekvent och veta vad det betyder att säga detta märkliga ord ger dig alla de bästa fördelarna från alla yoga- och meditationspass du deltar i hädanefter.

Huvudbild från © wikiHow.com