Motverka kroppslukt med naturliga kurer
Värme, svett, att gå ut med för mycket kläder på sig, att springa hit och dit dagen lång, strumpor som inte är av bomull… Allt detta (och mycket mer) kan göra att du börjar lukta illa på olika delar av kroppen. De goda nyheterna är att det finns naturliga kurer för att motverka dålig kroppslukt, som du inte lär vilja missa. Ta reda på vilka de är i denna artikel.
Kroppslukt: Var, hur och varför?
Trots att dålig lukt kan inträffa på vilken del av kroppen som helst. Men det finns vissa kritiska områden där den är mer koncentrerad: underarmarna, fötterna och könsregionen. Detta på grund av reaktionen från vissa mikroorganismer som “älskar” att leva på fuktiga platser (såsom de vi just nämnde).
När du börjar svettas på deras utvalda plats så höjs temperaturen och det låter dem fortplanta sig. Det är i detta ögonblick som den dåliga lukten börjar spridas, eftersom dessa bakterier släpper ut vissa gaser. Vidare finns det i dessa områden (framförallt underarmar och fötter) fler svettkörtlar än på andra ställen. När det är varmt eller om du tränar är det dessa körtlars jobb att göra sig av med vatten (svett) för att sänka kroppstemperaturen och undvika andra problem. Av denna anledning svettas vi mycket när vi har feber.
Men att svettas har även andra funktioner: att rensa ut gifter från kroppen. Denna naturliga process där små droppar av saltvatten utsöndras ur hudens porer skickar ut allt “dåligt” som har ansamlats i kroppen. Man kan säga att det är kroppens och hudens sätt att “andas”.
Svett och dålig kroppslukt
När vi svettas luktar vi illa. Som vi precis förklarade finns det ingen annan lösning. Vi svettas framförallt när det är varmt eller på grund av hormonförändringar (till exempel klimakteriet eller vissa stadier av menstruationscykeln för kvinnor och hos både pojkar och flickor under puberteten).
Vi kan även svettas när vi är väldigt stressade, under press, oroade, rädda, ångestladdade eller nervösa. Att vara överviktig är ytterligare en orsak till rikliga svettningar.
Att använda skor som inte är av god kvalitet, som inte har god ventilation eller som är gjorda av syntetiska material hjälper inte direkt situationen, eftersom de inte låter fotsvetten avdunsta. Det leder i sin tur till en perfekt miljö för svamp och bakterier.
Om du dessutom använder strumpor som inte är av bomull (t.ex. sådana som är gjorda av lycra eller spandex) och inte absorberar svetten har du anledningen till varför den dåliga lukten från fötterna är så stark.
Detsamma inträffar också med andra klädesplagg. Om de är gjorda av syntetiska material kan de öka svettningarna hos främst underarmar och genitalier. Därför ska du alltid försöka välja kläder gjorda av bomull eller andra typer av naturfibrer.
Kost och kroppslukt
Visste du att kosten också spelar roll när det kommer till kroppslukt? För det gör den. Om du äter mycket raffinerat socker, stekt mat, animaliska fetter, bearbetat kött och annan mat måste kroppen försöka göra sig av mycket större mängder ansamlade gifter (inklusive de från livsmedel).
Det bästa sättet att undvika det är att äta en hälsosamt kost med massor av grönsaker, frukter (råa i båda fallen), fullkorn, nötter samt baljväxter och bönor, och även dricka två liter vatten om dagen.
Personlig Hygien
En naturlig lösning för att undvika eller minska dålig kroppslukt är att förbättra din personliga hygien. Om du badar en gång per dag kan du prova att göra det två gånger under sommartider, till exempel. Du kan även tvätta problematiska områden med tvål och vatten, först med en neutral tvål och efteråt med en parfymerad (om det inte orsakar hudirritation).
Försök att inte använda antiperspiranter med kräm eller aerosol i armhålorna eftersom dessa har förmågan att täppa igen porerna i området och orsaka ännu värre lukt. På så sätt skapas en ond cirkel: varje gång du använder en deodorant täpper den igen porerna och gör lukten värre, varpå du lägger till mer deodorant, mm.
Naturliga kurer
Välj naturliga eller hemgjorda deodoranter istället. Här kommer ett recept som aldrig misslyckas, blanda bara:
- 5 myntablad
- 5 rosmarinblad
- 250 ml kokt vatten
Låt det svalna, sila det och placera i en burk. Varje dag doppar du en bomullstuss i vätskan och gnuggar under armarna och på fötterna.
Du kan även ta med dig extrakläder att byta till om du ska vara borta från huset under en längre tid. Eteriska oljor (till exempel lavendel) kan också hjälpa.
Två hemgjorda recept som aldrig misslyckas är klorofyll och grönt te. Det första receptet, klorofyll, hjälper till att avgifta kroppen. Du kan hitta det i kapselform i hälsokostbutiker. Ett naturligare alternativ är dock att odla vete på en bricka, låta det växa, skära bort gräset och sedan mixa det till en smoothie.
Det andra alternativet, grönt te, är en utmärkt avgiftare. Det hjälper dig inte bara att höja kroppstemperaturen för att bränna förvarat fett, utan rensar även ut alla kvarvarande gifter. Drick en eller ett par koppar grönt te om dagen.
Om lukten från dina underarmar kommer från att du har använt för mycket deodorant kan du exfoliera. Använd en blandning av bikarbonat och citron. Var dock försiktig så att du inte går utomhus direkt efteråt. Solljus kan nämligen få syran i citronen att fläcka din hud.
Du kan även blanda bikarbonat med vatten för att få en smet som du använder som en naturlig och effektiv antiperspirant. Det fungerar även för fötterna.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Cavanagh, H. M. A., & Wilkinson, J. M. (2002). Biological activities of lavender essential oil. Phytotherapy research, 16(4), 301-308. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12112282
- Hamada, K., Haruyama, S., Yamaguchi, T., Yamamoto, K., Hiromasa, K., Yoshioka, M., … Nakamura, M. (2014). What determines human body odour? Experimental Dermatology. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/exd.12380
- Graham, H. N. (1992). Green tea composition, consumption, and polyphenol chemistry. Preventive Medicine. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/009174359290041F
- Izquierdo Hernández, A., Armenteros Borrell, M., Lancés Cotilla, L., & Martín González, I. (2004). Alimentación saludable. Revista cubana de enfermería, 20(1), 1-1. http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0864-03192004000100012
- Al-Sereiti, M. R., Abu-Amer, K. M., & Sena, P. (1999). Pharmacology of rosemary (Rosmarinus officinalis Linn.) and its therapeutic potentials. http://nopr.niscair.res.in/handle/123456789/18973