7 sätt att motverka järnbristanemi utan att ta järntillskott
Järnbristanemi är vanligare än många tror, speciellt hos flickor och unga kvinnor.
De vanligaste symptomen är:
- Trötthet
- Skört hår och naglar
- Blek hud
- Dåligt humör (i vissa fall)
I den här artikeln ska vi visa dig olika naturliga sätt att förebygga och motverka järnbristanemi utan att behöva ta järntillskott.
Järnbristanemi
Järnbristanemi är bristen på järn, vilket kan vara ett resultat av riklig menstruation hos unga kvinnor och flickor. Det kan dock även bero på blödningar, dålig kost eller dålig tarmabsorption.
Det kan även vara ett temporärt problem som orsakas av ett högre behov för järn, såsom under ungdomen, graviditeter eller när man ammar. Den vanligaste behandlingen är att ta järntillskott, men det kan ha bieffekter, såsom gastrit, magproblem och förstoppning. Oxideringen i kroppen kan även öka.
Om problemet beror på dålig absorption kommer tillskott dessutom inte att hjälpa.
1. Vattenterapi
Hydroterapi eller vattenterapi med varierande temperaturer kan vara effektivt för att behandla många problem, inklusive anemi. I det här fallet stimulerar vattnet cirkulationen, och som ett resultat produktionen av röda blodceller. Det är viktigt att notera att personer med anemi brukar ha svårt att tolerera kyla.
Du kan använda två temperaturer som båda är fördelaktiga:
- Varma duschar av fötter och armar.
- Kalla duschar av bröst och rygg.
2. Schüßlers cellsalter
Om du vet att du lider av järnbristanemi på grund av dålig tarmabsorption kommer järntillskott inte hjälpa. Vad du behöver är naturliga tillskott som förbättrar tarmabsorptionen, och för det anser vissa att följande homeopatiska behandling fungerar:
- Ferrum phosphoricum, eller järnfosfat D6 (Schüßlers salt): denna naturliga lösning är inte ett järntillskott och har inga bieffekter.
Du bör ta kuren i minst en månad. Kom bara ihåg att effektiviteten av homeopatiska lösningar är starkt ifrågasatt och saknar vetenskapliga bevis.
3. En sallad om dagen
Många tror att man för att öka mängden järn i kosten måste börja äta mer rött kött. Men för mycket animaliskt protein kan få negativa effekter på levern och njurarna. Det bästa du kan göra för att motverka järnbristanemi på ett hälsosamt sätt är att inkludera lite sallad i varje måltid. Du bör variera dessa sallader, så gör dem med följande ingredienser:
- Isbergssallad och andra gröna bladgrönsaker (ruccola, vattenkrasse, etc.)
- Rödbeta
- Morot
- Chilifrukter
- Grönkål
- Tomat
- Gurka
- Groddar
- Nötter och frön
4. Lite citron
Järn absorberas mycket bättre om du konsumerar det tillsammans med vitamin C, eller askorbinsyra.
Du kan ta vitamin C-tillskott dagligen eller börja garnera dina rätter med lite citronsaft eller skal. Andra livsmedel som är rika på vitamin C inkluderar:
- Citrusfrukter
- Röda frukter
- Barbadoskörsbär
- Chilifrukter
- Papaya
- Kiwi
- Guava
- Nypon
- Persilja
5. Var försiktig med mejeriprodukter
Vitamin C må förbättra absorptionen av järn, men mjölk och mejeriprodukter har motsatt effekt. Mejeriprodukter är alkaliska och neutraliserar magsyrorna, vilket stör absorptionen av järn. Om du lider av järnbristanemi bör du därför minska din konsumtion av dessa produkter, eller åtminstone inte kombinera dem med andra livsmedel.
6. Reglera din menscykel
Om du vet att din järnbrist orsakas av oregelbunden menstruation bör du utöver kurerna ovan även ta en naturlig kur för att reglera din cykel. Vissa medicinalväxter har förmågan att minska stora menstruationsblödningar. Dessa inkluderar:
- Nässla
- Gentiana
- Munkpeppar
- Åkerfräken
7. Få lite sol
En av de enklaste, billigaste och mest njutbara lösningarna för att förebygga och behandla järnbristanemi är att få lite sol. Du bör dock göra det med solskyddskräm och endast under korta perioder (tio minuter som mest).
Det är viktigt att göra det så ofta du kan, eftersom brist på vitamin D är kopplat till järnbristanemi.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Bastos Oreiro, M. “Anemia ferropénica: Tratamiento.” Revista Española de Enfermedades Digestivas 101.1 (2009): 70-70.
- Fernández, N., and B. Aguirrezabalaga. “Anemias en la infancia. Anemia ferropénica.” Bol Pediatr 46.1 (2006): 311-7.
- Garay, J. Bilbao. “Anemias carenciales I: anemia ferropénica.” Información Terapéutica del Sistema Nacional de Salud 30.2 (2006): 35-41.
- Sacirovic, S., Asotic, J., Maksimovic, R., Radevic, B., Muric, B., Mekic, H., & Biocanin, R. (2013). Monitoring and Prevention of Anemia Relying on Nutrition and Environmental Conditions in Sports. Materia Socio Medica, 25(2), 136.
- World Health Organization. (2017). Nutritional Anaemias : Tools for Effective Prevention. World Health Organization (pp. 1–83).