Brist på serotonin kan leda till depression
Serotonin är en kemisk substans som produceras av den mänskliga kroppen. Den sänder signaler genom nerverna, vilket gör att den fungerar som en neurotransmittor. Den syntetiseras från tryptofan. Experter anser att dess huvudfunktion är att bibehålla varje persons emotionella stabilitet. Brist på serotonin leder vanligtvis till depression.
Den hjälper även till med sammandragning av glatt muskulatur, som används vid överföring av nervimpulser och reglering av dygnsrytmen.
Serotonin produceras i större mängder i mag-tarmkanalen. Det kan dock även hittas i blodplättar, hjärnan och det centrala nervsystemet. Vid överflöd i kroppen har det en stark påverkan på en rad olika fysiska och psykologiska funktioner. När det råder stor brist på serotonin kan det exempelvis ge upphov till dåligt humör, som bland annat irritation, stress och depression.
Det sistnämnda är väldigt oroväckande eftersom depression kan förvärras med tiden och bli till en sjukdom.
Vad är symptomen på brist på serotonin?
En brist på serotonin tenderar att medföra många konsekvenser för den fysiska och mentala hälsan, men det kan ibland vara svårt att identifiera den.
När det leder till depression brukar det dock ofta utveckla en rad symptom. Du bör därför se följande som varningstecken:
- Konstant negativitet
- En känsla av ångest
- Ett besatt eller strikt beteende
- Otålighet eller irritation
- Avsevärd ledsamhet eller olycka
- Låg självkänsla eller brist på självförtroende
- Rädsla
- Svårigheter med att sova
Vad skapar brist på serotonin?
Serotoninnivåerna minskar då det inte finns tillräckligt med tryptofan i din kost, såväl som andra viktiga vitaminer och mineraler. Det kan även uppstå svårigheter p.g.a. intag av för mycket alkohol, koffein och artificiella sötningsmedel.
Kronisk stress, ångest och liknande känslor hindrar hjärnan från att producera rätt mängd neurotransmittorer. Denna substans stimuleras även av solljuset. Man löper därför högre risk för depression under vintern.
Hur man motverkar depression och ökar serotoninnivåerna
Ett av de bästa sätten att motverka depression och stimulera serotoninproduktionen är att lägga till vissa livsmedel i kosten.
Dessa kommer förbättra din känsla av välmående och medföra ytterligare fördelar för kroppen.
Fet fisk
Proteiner och essentiella fettsyror från fet fisk ökar produktionen av denna neurotransmittor. De minskar även den inflammation som blockerar dess aktivitet.
Denna typ av fisk är bland annat:
- Makrill
- Lax
- Tonfisk
- Sardiner
Kött
Ett måttligt intag av kött kommer ge din kropp en stor mängd protein och en del andra näringsämnen. Detta underlättar upptaget av tryptofan.
Kött som kyckling, kalkon och fläsk innehåller stora mängder av denna aminosyra.
Ägg
Ägg, speciellt gulan, är rika på tryptofan och viktiga mineraler som förbättrar din emotionella hälsa.
Bönor
Bönor är fantastiska alternativ för att förbättra din emotionella hälsa och minska depression. De innehåller protein, fibrer, vitaminer och mineraler som ökar serotoninnivåerna i hjärnan.
Nötter
En handfull nötter kan minska stress, depression och utmattning. Deras essentiella fettsyror ger din kropp energi och förbättrar fysisk och mental prestationsförmåga.
De innehåller även mycket magnesium, som är ett mineral som främjar avslappning av kroppen vilket lindrar effekterna vid stress och motverkar sömnproblem.
Mjölkprodukter
Mjölk och dess derivat ökar din känsla av välmående och minskar även kortisolnivåerna som förekommer vid stress och depression.
De är även en bra källa till viktiga aminosyror, däribland tryptofan.
Använd mjölkprodukter som:
- Ost
- Grekisk yoghurt
- Mjölk
- Kumys
Choklad
En bit mörk choklad är det bästa livsmedlet för att lindra depression och olika typer av emotionella svårigheter. Den innehåller den perfekta dosen av tryptofan, speciellt när den utgörs av över 60% kakao.
Det är även en bra källa till antioxidanter. Dessa molekyler hjälper till att motverka de negativa effekterna av fria radikaler.
Även om depression påverkas av många faktorer så är det viktigt att man höjer sina serotoninnivåer för att motverka den. Det är väldigt viktigt att man får detta genom kosten och att man kontinuerligt utövar goda vanor, som meditation och träning.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Pytliak, M., Vargová, V., Mechírová, V., & Felšci, M. (2011). Serotonin receptors – from molecular biology to clinical applications. Physiological Research. https://doi.org/931903 [pii]
- Hasler, G. (2010). Pathophysiology of depression: Do we have any solid evidence of interest to clinicians? World Psychiatry. https://doi.org/10.1002/j.2051-5545.2010.tb00298.x
- Karg, K., Burmeister, M., Shedden, K., & Sen, S. (2011). The serotonin transporter promoter variant (5-HTTLPR), stress, and depression meta-analysis revisited: Evidence of genetic moderation. Archives of General Psychiatry. https://doi.org/10.1001/archgenpsychiatry.2010.189