Mbah Gotho – mannen som säger sig vara 145 år

Trots att han är den äldsta personen vi känner till på jorden vet Mbah Gotho inte exakt hur gammal han är eftersom det inte finns några register som verifierar hans födsel. Dessa typer av register började inte användas förrän på 1900-talet.
Mbah Gotho – mannen som säger sig vara 145 år

Senaste uppdateringen: 12 maj, 2019

De säger att döden glömt Mbah Gotho. De säger även att hans dokument är äkta och att denna man är 145 år, varken mer eller mindre.

Det är svårt att tro. Trots att vi är vana vid att läsa om personer som blivit över hundra år gamla har vi aldrig hört en sådan här historia.

Det finns dock en detalj som måste nämnas: Gotho vill inte leva längre. Han säger själv: “Jag väntar lugnt och utan rädsla på döden, även om den verkar vilja undvika mig.”

Många är ivriga att lära sig hans hemlighet för långlevnad, och svaret han själv avslöjar är verkligen vackert.

Vi ska förklara mer nedan.

Mbah Gotho och hans långa liv

Mbah Gotho föddes 31:a december 1870. Det är vad som står på hans ID-kort och till och med i de officiella registren på ön Java, där han lever och föddes för 145 år sedan.

Om det är sant är han definitivt den äldsta personen vi känner till. Hittills har rekordet hållits av Jeanne Calment (1875-1997) – en fransk kvinna som var 122 år gammal när hon dog.

Mbah Gotho

Du kanske undrar varför Mbah Gotho inte finns med i Guinness Rekordbok?

Svaret är enkelt:

  • All officiell information om Mbah Gothos födelsedatum finns på ön Java. För att komma med i Guinness Rekordbok måste det finnas en tredje källa för oberoende bekräftelse, och den finns inte.
  • Det beror mestadels på att officiella register inte började bli vanliga förrän på 1900-talet.

Trots att han inte är tilldelad rekordet för “världens äldsta man” accepterar alla att hans ålder är autentisk. Mbah Gotho kommer snart fylla ett och ett halvt sekel. Det är helt fantastiskt.

Många familjemedlemmar lämnade bakom sig

Ett långt liv erbjuder många möjligheter. Det låter en lära sig, korrigera misstag, fixa misslyckanden och till och med “återställa” ens liv många gånger. Mbah Gotho har lett ett enligt honom bra liv, men har nu bara sorgliga minnen.

  • Han har begravt fyra fruar, han har sagt farväl till alla sina barn och syskon – totalt tio.
  • Han vet att hans situation inte är naturlig. Livets lagar säger att barn ska begrava sina föräldrar, inte tvärtom.

När han vaknar varje morgon måste han acceptera oändliga minnen av människor som inte längre existerar. De är ekon av det förflutna som påminner honom om hans långa liv och tvingar honom att undra varför.

Varför finns han fortfarande här medan de han älskade så mycket vilat under lång tid?

Mbah Gotho nöjer sig med sitt enkla liv, omgiven av sina barnbarn och barnbarnsbarn.

Berättar hemligheten till ett långt liv

Mbah Gotho avslöjar hemligheten bakom sitt långa liv

Det finns två förklaringar till hans långa liv, säger han:

  • Det första är att vara omgiven av de som älskar honom. Kärlek är livets motor och anledningen till att vi varje dag kämpar för att fortsätta ägna våra liv med våra närstående.
  • Den andra förklaringen har att göra med kulturen på ön Java. Där finns det ett vackert ordspråk: “Den som är tålmodig lever längre.”

Mbah Gotho berättar att han är en oändligt tålmodig person. Han har alltid fokuserat sin existens på att acceptera, låta saker gå i sin egen takt, lugnt observera och inte bli arg.

Så pass att hans barnbarn med humor säger att deras farfar aldrig klagar om något. Acceptera allt du erbjuds äta och motta kärlek utan att be om något.

Ett klart sinne som vill släppa taget

Gotho har bara haft en önskan i över 20 år: en gravsten och en plats att vila när döden kommer för att sluta hans ögon och återförena honom med hans familj.

  • Men den dagen har ännu inte kommit, och grannar såväl som vänner till världens äldsta man vill hålla honom lite närmre.
  • Det spelar ingen roll att han inte längre kan se, att han inte längre kan ta hand om sig själv. Mbah Gotho är en källa till vishet som tydligt talar om ett förflutna som ingen annan kan komma ihåg.
Gamla händer

Hans folk uppskattar honom som en hjälte som slogs mot inkräktare eftersom han slogs mot japanerna i kriget och eftersom han under hela sitt liv arbetat med sina händer för att försörja sin familj.

Trots all beundran från folk kan vi dock förstå hans önskan. För livet tynger ner en och åren för med sig trötthet, åldrande och, framförallt, att säga farväl till sina närstående.

Den äldsta mannen i världen vill bara sluta sina ögon, för han har levt ett fullt liv, och precis som alla stora krigare vill han bara få den vila han förtjänar.

Spara


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.