Orsak till svullen mage: lista på mat och dryck

En uppblåst mage kan göra dig gasig och göra ont. Här hittar du en lista på mat som orsakar svullen mage, och ett par naturliga kurer.
Orsak till svullen mage: lista på mat och dryck

Senaste uppdateringen: 08 december, 2018

Att känna sig uppblåst efter en måltid är ganska vanligt. Oftast är det inte ett problem du behöver oroa dig över. Men det kan vara en ganska jobbig känsla som kan skapa problem för din utstyrsel, eftersom kläderna inte passar på sättet du vill när din mage är uppblåst. Obehaget kan även göra dig på dåligt humör och irritabel. I den här artikeln berättar vi vilken mat som kan vara orsak till svullen mage, så att du kan undvika de varorna. Eller i alla fall äta mindra av dem.

Mat som kan ge orsak till svullen mage

  • Grönsaker så som broccoli, blomkål och kål är ganska kända för att vara mat som kan ge orsak till svullen mage. Om det har hänt dig förut, är det bättre om du minskar intaget av denna mat.
  • Att få i sig för mycket salt kan också göra dig påtaglig för uppsvullning. Kroppen bevarar ofta vätskor, vilket bidrar till svullen mage. Minska din konsumtion av salt och undvik därmed obehag, tillsammans med andra hälsofaror om du lider av högt blodtryck.
  • Bönor är ganska välkända för att orsaka obehag i magen efter intag. Vissa lider dock inte av det lika mycket som andra, och kan äta dem utan problem.
  • Friterad mat finns också på listan av mat som orsakar svullen mage. Maten är svår att smälta och stannar i matsmältningssystemet en lång tid, där den ligger och skapar gaser.
  • Tuggummi kan också orsaka obehag. Anledningen är att du sväljer mycket luft när du tuggar, vilket byggs upp i magen.

Drycker som kan ge orsak till svullen mage

  • Mjölkprodukter. Om du har gått ett tag utan att äta mjölkprodukter, eller om du är laktosintolerant, kan du känna obehag i magen, kramper, eller till och med få diarré. Det är väldigt viktigt att du tar upp det med din doktor. Det kan bli värre om du inte behandlar det.
  • Kolsyrade drycker. Det är inte bara att de är är ohälsosamma på alla sätt, utan de även innehåller höga halter av kalorier och socker som kan göra dig obehagligt gasig och uppblåst. Det är bättre att ersätta läskdrycker med hälsosamma juicer eller med något ännu bättre – vatten.

läsk-på-flaska-hälls-i-glas

Ät i lugn och ro

Varje gång du sätter dig ner för att äta är det bästa du kan göra att hitta lugn och ro. Lägg bort all oro och alla dispyter, samt din mobiltelefon.  Stressiga situationer gör att folk äter fortare, utan att tugga ordentligt. Det orsakar sedan obehag eftersom magen inte kan smälta maten ordentligt.

Långsam matsmältning gör att mat ligger och jäser i kroppen, vilket skapar gaser och förstoppning. Om du är spänd eller stressad, sätt dig inte ner för att äta. Det är bättre att du tar en stund för att lugna ner dig innan du försöker igen. Att äta medan du är spänd eller nervös är ganska vanligt, men det gör att du känner dig ‘tung’ i magen.

Symptomen för maginflammation kan temporärt uppkomma efter att du ätit vissa typer av mat. Men det betyder inte alltid att det är ett seriöst problem. Men om du, utöver att känna dig gasig och uppblåst, även upplever diarré, kräkningar, eller något annat symtom måste du prata med din doktor.

Naturliga behandlingar mot svullen mage

Ingefära

mald-ingefära

Ingefära har naturliga antiinflammationsegenskaper, vilket gör att det rekommenderas för att motverka svullen mage eller spänningar orsakade av dålig matsmältning. Det hjälper till att minska obehaget av gas.

Teer

Teer gjorda på kamomill, mint, pepparmint och kryddsalvia är väldigt bra på att ta hand om maginflammation. Utöver dessa teer kan du även lägga en tesked kanelpulver i en kopp varmt vatten, vilket är ganska effektivt. Låt det stå i minst 15 minuter. Du kan även söta det med honung, beroende på smak.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.