Livsmedel som kan hjälpa till att kontrollera psoriasissymptom
Psoriasis är en hudsjukdom som drabbar cirka 2% av hela befolkningen. Huvudsymptomen för detta tillstånd är irriterad och rodnad hud med vitaktiga områden eller prickar. I denna artikel tar vi en titt på hur du kan hjälpa till att kontrollera psoriasissymptom med hjälp av vissa livsmedel.
Att ändra dina matvanor botar inte psoriasis. Det kan dock hjälpa till att minska symptomen.
Läs vidare för några rekommenderade livsmedel som kan hjälpa till att minimera psoriasis-symptom och vilka livsmedel du bör undvika.
Hur man kontrollerar psoriasissymptom och dess samband med livsmedel
I maj 2017 analyserade en studie publicerad i Dermatologic Therapy kosten för över 1 200 medlemmar av National Psoriasis Foundation. Resultaten visade att vissa livsmedel verkar intensifiera psoriasis, medan andra minskar symptomen.
Generellt sett följde de flesta som deltog i studien någon av följande kostplaner:
- Glutenfri
- Låg eller ingen alkoholkonsumtion
- Ökad konsumtion av grönsaker och vitamin D
Samtidigt hävdade en stor andel av deltagarna att de följde vissa kostplaner för att kontrollera psoriasis med framgångsrika resultat. Några av de vanligast förekommande var vegansk kost, paleokost, medelhavskost samt vegetarisk, glutenfri och lågkolhydrat-/proteinrik kost.
Rekommenderade livsmedel som hjälper till att kontrollera psoriasissymptom
Nedan följer en lista över livsmedel baserad på de kostrekommendationer som publicerats i tidningen JAMA Dermatology.
1. Frukt och grönsaker
Först och främst ger följande livsmedel viktiga näringsämnen – såsom vitamin A, antioxidanter, zink, selen och magnesium – till din kost vilket kan hjälpa dig att kontrollera psoriasis.
Följande är några frukter och grönsaker som bör ingå i din dagliga kost:
- Morötter
- Paprika
- Pumpa
- Spenat
- Broccoli
- Avokado
- Aprikoser
- Mango
- Hallon
- Blåbär
- Björnbär
2. Omega-3
Därefter har vi omega-3-fettsyror som är kända för sina antiinflammatoriska egenskaper. Några livsmedel som är rika på dessa fettsyror inkluderar:
- Fet fisk: lax, sardiner, sill och makrill
- Skaldjur
- Nötter och frön
- Baljväxter såsom sojabönor och kikärter
Du kanske också gillar: Fem effektiva och lokala örtkurer för psoriasis
3. Fullkorn kan förbättra psoriasis
Att äta fiber och probiotika är extremt viktigt. Om du vill att din kropp ska absorbera näringsämnen ordentligt måste du upprätthålla god tarmhälsa.
Därför rekommenderar vi att du äter fullkornsmat och färre livsmedel som är gjorda av vanligt mjöl. Fullkorn har högre fiberinnehåll och är också en utmärkt källa till mineraler.
Prova att lägga ris, vete, hirs, havre, bröd och andra liknande fullkorn i din dagliga kost. Dessutom kan du också inkludera kefir och yoghurt i kosten för att öka din konsumtion av probiotika.
4. Vitamin D kan hjälpa dig att kontrollera dina psoriasissymptom
Dessutom visar vissa studier att ett tillskott med D-vitamin kan hjälpa till att kontrollera inflammatoriska sjukdomar som psoriasis.
Därför är det bra att tänka på att äta mer D-vitaminrika livsmedel såsom bland annat fet fisk, ägg och solrosfrön.
Denna artikel kanske intresserar dig: Motverka psoriasis med naturliga kurer
Livsmedel att undvika för att kontrollera psoriasissymptom
Innan vi börjar är det viktigt att notera att de flesta livsmedel som anges nedan inte behöver undvikas helt. För vissa livsmedel rekommenderas det att du bara sänker din konsumtion eller är mer noggrann med din konsumtion av de livsmedel som anges nedan.
Låt oss titta på varje livsmedel mer ingående.
1. Alkohol
Det finns inga avgörande data som stöder fullständigt undvikande av alkohol för dem som lider av psoriasis.
Viss forskning tyder dock på att behandlingar mot psoriasis inte är lika effektiva i kombination med alkohol.
Om något av dina läkemedel innehåller metotrexat eller acitretin, bör du inte dricka någon alkohol alls.
2. Bearbetade livsmedel och raffinerat socker
Psoriasis är en inflammatorisk sjukdom. För att hjälpa till att kontrollera psoriasis rekommenderas därför att eliminera bearbetade livsmedel med lågt näringsvärde såsom margarin, snabbsoppor, läsk och såser.
3. Rött kött
Specialister rekommenderar vanligtvis personer med psoriasis att äta mindre rött kött och att undvika feta köttstycken. Detta beror på att dessa typer av kött kan öka antalet cytokiner, vilket förvärrar symptomen för psoriasis.
4. Minska på kaffe och mjölk för att kontrollera psoriasissymptom
Liksom rött kött ökar också dessa två drycker antalet cytokiner vilket är de cellulära proteinerna som är ansvariga för att reglera inflammation. Därför är det bäst att avstå från att dricka kaffe och mjölk regelbundet.
5. Kan glutenfria livsmedel hjälpa till att kontrollera psoriasissymptom?
Vissa studier tyder på att en stor del av befolkningen som lider av psoriasis också kan vara allergiska mot gluten. Även om vissa undersökningar tyder på att det finns ett samband mellan de två, finns det motstridiga åsikter inom det vetenskapliga och medicinska området.
Medan vissa specialister vill eliminera gluten från kosten som ett förebyggande steg, stöder en del forskning att om förekomsten av celiaki inte bekräftas kan detta vara kontraproduktivt. Kontakta en läkare för att diskutera huruvida en glutenfri kost skulle gynna dig.
6. Fett
En inflammatorisk kost eller en kost som innebär regelbunden konsumtion av mättade fetter och transfetter kan förvärra symptomen på psoriasis. Därför rekommenderas en låg konsumtion av dessa fetter.
Sammanfattning om psoriasis och livsmedel
Din kost kan inte bota psoriasis. Den kan dock hjälpa till att lindra symptomen. Rådgör med en läkare eller nutritionist om de bästa kostförändringarna som kan hjälpa dig att kontrollera detta tillstånd.
Sammanfattningsvis är de nämnda kostförändringarna riktlinjer för en balanserad och varierad kost. En balanserad och varierad kost kan också stärkas med fysisk träning och hälsosamma vanor, och detta är inte bara bra för att kontrollera psoriasissymptom utan också för att förbättra din allmänna hälsa och livskvalitet.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Ford, A. R., Siegel, M., Bagel, J., Cordoro, K. M., Garg, A., Gottlieb, A., … Armstrong, A. W. (2018). Dietary Recommendations for Adults With Psoriasis or Psoriatic Arthritis From the Medical Board of the National Psoriasis Foundation: A Systematic Review Dietary Recommendations for Adults With Psoriasis or Psoriatic Arthritis Dietary Recommendations for A. JAMA Dermatology, 154(8), 934–950.
- Stella AB., Cappellari GG., Barazzoni R., Zanetti M., Update on the impact of omega 3 fatty acids on inflammation, insulin resistance and sarcopenia: a review. Int J Mol Sci, 2018.
- Valenzuela CA., Baker EJ., Miles EA., Calder PC., Eighteen carbon trans fatty acids and inflammation in the context of atherosclerosis. Prog Lipid Res, 2019.