Legenden om den röda tråden: en berättelse om ödet

När den röda tråden dyker upp markerar den ett före och efter i ditt liv – en punkt som för altid kommer förändra sättet du ser på kärlek.
Legenden om den röda tråden: en berättelse om ödet
Raquel Aldana

Skriven och verifierad av psykologen Raquel Aldana.

Senaste uppdateringen: 13 januari, 2023

Det finns en uråldrig myt som säger att det inte spelar någon roll vilken typ av relation man har eller om två älskare lever i skilda världar. Den röda tråden, känd som ödet, kan aldrig brytas, oavsett vad som händer.

Det spelar ingen roll hur lång tid det tar för dig att träffa personen eller hur lång tid ni spenderar separerade. Även om ni lever på olika ändar av världen sträcker sig tråden så att era hjärtan förblir för evigt sammankopplade.

Du kan aldrig fly från ditt hjärta, så det är bättre att lyssna till vad det har att säga…” – Paulo Coelho, Alkemisten

Den röda tråden finns med dig från födseln och spinner under hela ditt liv. Det sägs att månen kommer fram varje kväll för att möta varje nyfödd och förena dessa nya själar med en röd tråd som knyts runt barnets finger.

Den slår fast din framtid och vägleder din själ under livet så att du aldrig går vilse, inte ens vid världens ände.

Den röda tråden

Legenden om den röda tråden

För länge, länge sedan fick en kejsare reda på att det fanns en mäktig häxa som levde i en av hans kungarikes provinser. Hon hade förmågan att se ödets röda tråd, och han skickade efter henne.

När häxan anlände beordrade kejsaren henne att titta på den andra änden av hans röda tråd och berätta vem som till slut skulle bli hans fru. Häxan gick med på hans förfrågan och började följa hans tråd.

Sökandet ledde till en marknad, där en fattig bondekvinna med en bebis i sina armar sålde sina varor. Häxan stannade framför bonden och bad henne att ställa sig upp.

Hon vinkade sedan till sig den unge kejsaren och sade, “Här tar din tråd slut”. När han hörde det blev kejsaren ursinnig, och i tron att häxan spelade honom ett spratt knuffade han undan bondekvinnan, som fortfarande höll sitt barn i sina armar. Fallet vållade ett sår på barnets panna som det alltid skulle bära med sig.

Kejsaren beordrade sina vakter att gripa häxan och halshögg henne.

Många år senare var det dags för kejsaren att gifta sig, och hans hov rekommenderade att det var bäst för honom att gifta sig med dottern till en mäktig general i Kungariket. Han gick med på det, och bröllopsdagen anlände.

Den dagen såg han sin framtida hustrus ansikte för första gången. När hon anlände till hovet bar hon en vit klänning och en slöja som helt täckte hennes ansikte. När hon lyfte det såg han att hennes vackra ansikte var fördärvat av ett ovanligt ärr på pannan.

Hjärtan och pilar

Legenden är så välkänd bland många europeiska kulturer att det idag inte är ovanligt att se människor med en liten bit röd tråd knuten runt handlederna.

Vad gäller sagans ursprung är det oklart om den röda tråden kommer från Kina eller Japan, men legenden började när man upptäckte att nerven nervus ulnaris sammankopplar lillfingret med hjärtat – källan till liv och den metaforiska platsen för själen som besitter din förmåga att älska. (Andra källor refererar till långfingret, vanligtvis inom västerländsk tradition.)

Den röda tråden kan koppla samman kärleken mellan en mor och far, en bror och syster, vänner eller partner med samma mål: att känna och älska varandra.

Ditt livs stora kärlekar

“Man brukar säga att man har två stora kärlekar i livet: en är personen du gifter dig eller lever med för alltid, som kanske blir mor eller far till dina barn… den du kommer att spendera resten av ditt liv med.

Men de säger även att det finns en andra stor kärlek, personen du alltid kommer att förlora. Någon du föddes sammankopplad med, så sammanbundna att de kemiska krafterna trotsar logiken, men även hindrar er från att nå ett lyckligt slut.

En dag kommer du att sluta försöka… du ger upp ditt sökande och letar istället efter den andra personen, som du till slut kommer att stöta på. Men det kommer aldrig att gå en natt utan att du längtar efter deras beröring, en kyss, chansen att prata med dem en gång till.

Kärleksfullt par

Du vet vem jag pratar om, för när du läser dessa ord finns namnet i dina tankar. Du kanske har lämnat personen bakom dig, försökt få slut på lidandet och finna frid (som kommer att komma), men det kommer inte att gå en enda dag utan att du önskar att de skulle dyka upp en gång till för att besöka dig.

Ibland verkar det som att det krävs mer energi att bråka med någon du verkligen älskar än att älska någon du bara bryr dig om.”

Paulo Coelho

Du kan inte tvinga på den röda tråden din vilja. Inte ens din egen okunnighet kan kapa den, för även om den är osynlig för dig dirigerar den många av dina steg i livet. Närvaron av den “röda tråden av kärlek” symboliserar ett före och efter i ditt liv, och det är något som för alltid kommer att ändra din existens och din uppfattning och själva kärleken.

Ibland är sammanträffanden så starka att de inte kan ske av en slump. Allas hjärtan på denna planet är på något sätt sammanvävda i evig kärlek.

De kallar dem själsfränder, andar med samma destination…


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Coelho, P. (2012). El alquimista. Barcelona: Planeta.
  • _______. (2006). La bruja de Portobello. Rio de Janeiro: Planeta.
  • Goggy, D. (dir.). (2016). El hilo rojo (film). Coproducción Argentina-Chile (100 minutos).
  • Gloria, E. (2004). Paulo Coelho: Los senderos del peregrino. Madrid: Ojos de Papel.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.