Vad är skillnaderna mellan ledsamhet och depression?

Vad är skillnaderna mellan ledsamhet och depression?

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Det är lätt att blanda ihop ledsamhet och depression. Båda har liknande egenskaper, men skiljer sig på specifika punkter som är värda att känna till.

Vill du veta skillnaden mellan ledsamhet och depression?

Ledsamhet är ett steg bakom depression

kvinna

Vi kanske använder uttrycket “Jag är deprimerad” när vi har haft en avskyvärd dag på jobbet, när en storm har gjort våra kläder blöta eller vårt lag inte har tagit sig till final, men dessa händelser innebär bara att man är ledsen eller oroad.

Ledsamhet är ett naturligt svar när något dåligt har hänt, en negativ situation, en frustration, så det är mer “normalt” för oss att känna oss ledsna än deprimerade.

Att känna sig förstörd efter ett uppbrott, ett ekonomiskt problem eller när man inte når sitt mål är normalt, för vi inte är ju varken robotar eller maskiner. Ledsamhet är dock inte en allvarlig åkomma som depression.

Den ledsna känslan försvinner med tiden eller när vi hittar en lösning på problemet. Det har inte något att göra med vikten av vad som har utlöst ledsamheten.

Vi går igenom en period av sorg och inser sedan att livet går vidare även när någon man älskar går bort, när man flyttar till andra sidan jorden eller när man skiljer sig.

Vi pratar inte ens om depression i dessa fall, utan om en normal reaktion på dåliga situationer, vi lider eftersom vi har känslor och för att situationen har påverkat oss.

Den ledsamhet vi känner kan kanske komma med andra symptom som apati, insomnia eller huvudvärk. Men de är alla långt från depression.

Så vad är ledsamhet? För att vara på det klara är ledsamhet ett naturligt känslomässigt tillstånd, en reaktion som kan kopplas till en viss episod eller situation.

Exempel på sådana situationer är när vi känner oss besvikna, när livet leder oss till väldigt smärtsamma situationer eller när de runt omkring oss lider.

Vad är depression?

kvinna

Låt oss börja med den medicinska definitionen, som säger att depression är en mental sjukdom. Det klassificeras på olika sätt beroende på symptomen man visar upp.

Perioden för varje depressiv episod kan variera mellan veckor och år. De som går igenom det behöver professionell hjälp.

En psykologisk konsultation är viktig så att personen kan njuta av livet på alla sätt igen.

För att bli diagnostiserad som deprimerad måste en person ha minst 5 av följande symptom (listan är bara en guide och man måste ändå alltid rådgöra med en terapeut):

 • Man känner sig irriterad mestadels av tiden
 • Man känner sig ledsen hela dagen utan märkbar anledning
 • Minskat intresse för dagliga aktiviteter (speciellt de som man förr ansåg vara intressanta)
 • Förändringar i vikt och aptit
 • Svårigheter med att somna eller så sover man för mycket
 • Att känna sig rastlös
 • Man känner sig trött och har låg energi
 • Man har svårigheter att ta beslut
 • Att ha självmordstankar
 • Problem med att fokusera, koncentrera sig eller vara kreativ

Även om dessa symptom också kan visa sig när man är ledsen är den stora skillnaden att när man är deprimerad vet man inte anledningen till varför man är på det sättet och det är svårt att reda ut.

Hur skiljer man mellan ledsamhet och depression?

kvinna

Det är väldigt viktigt att man kan skilja på ledsamhet och depression, även om de verkar likartade.

 • Om man kan reda ut anledningen till symptomen är man ledsen. Genom att reflektera över problemet och hitta en lösning kan känslorna förbättras.
 • Vid depression slås man av en kronisk och generaliserad ledsamhet. Det finns ingen tydlig orsak till känslan (och man kan ofta inte ens hitta orsaken med terapi). Det påverkar en på olika sätt och påverkar även ens relationer med partners, familj, vänner och arbete, etc.

Depression gör livet mindre intressant och mindre roligt. Det är synonymt med att förlora greppet om saker och ha mindre viral energi.

Det suger ut motivationen och nöjet från alla aktiviteter och får personen att bli frustrerad, otålig och arg.

Många undrar, “Hur vet jag om jag är deprimerad?”

För att du ska kunna ställa dig den frågan måste det ha gått en tid sedan symptomen uppkom.

Det innebär att du inte direkt inser att du har ett emotionellt problem.

Det finns ett test som kallas Goldbergs depressionsskala som används av psykologer för att utröna patienters tillstånd. Diagnosen får man från en serie frågor.

Du kan även använda ett mer fulländat test som är känt som Zungs depressionsskala, som öppnar upp spektrumet lite mer. Det låter dig titta närmare på djupare ämnen.

Depression är en sjukdom som påverkar 5% av världens befolkning (främst kvinnor). Det kan leda till självmordsförsök, men även om det inte går så långt kan det ändå vara som att leva i en mardröm för de som lider av det.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Cruz Pérez, G. (2012). De la tristeza a la depresión. Revista electrónica de psicología Iztacala15(4), 1310-1325.
 • Martínez, A. C. (2014). Tristeza, depresión y estrategias de autorregulación en niños. Tesis Psicológica2(1), 35-47.
 • San Molina, L., & Martí, B. A. (2010). Comprender la depresión. Editorial AMAT.
 • Real Academia Española (RAE). Consulta en línea del DLE: https://dle.rae.es/depresivo

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.