Lär dig om de otroliga effekterna av åkerfräken
Åkerfräken är en medicinalväxt med många hälsofördelar. Du kan använda dig av det när som helst när du behöver behandla något besvär. Du kan också ta det som ett tillskott när din kropp behöver extra mineraler. Lär dig om de otroliga effekterna av åkerfräken här.
Åkerfräken
Åkerfräken ( Equisetum arvense ) har fått sitt namn från att den naturligt nog ofta växer på åkrar. Du kan hitta den nära vatten, eftersom den behöver en fuktig miljö för att trivas. Den är vanlig i stora dela av Europa, och den är lätt att hitta och plocka.
Stjälken hos åkerfräken används populärt mot många olika sjukdomar och besvär. En av de framstående egenskaperna är ett högt näringsinnehåll av bland annat C-vitamin, kisel, kalium, saponisoider, flavonoider och tanniner.
Men växtens främsta användningsområde är som vätskedrivande medel.
Andra botemedel och mediciner som används som vätskedrivande medel bär ofta med sig risken att kroppen på samma gång blir av med stora mängder mineraler genom urinen. Men det är någonting som åkerfräken klarar av att balansera i och med att den tillför många av dessa mineraler.
De läkande effekterna av åkerfräken
Åkerfräken botar hälsoproblem
De huvudsakliga läkande effekterna av åkerfräken är följande:
- De vätskedrivande egenskaperna gör åkerfräken till ett snabbt och effektivt botemedel mot svullnad i kroppen och vätskeansamlingar. Det är tack vare innehållet av kalium och flavonoider. Dessa hjälper också till med att minska inflammation.
- Det är en bra antioxidant tack vare innehållet av flavonoider. Därför hjälper åkerfräken till att motverka åldrande av cellerna som orsakas av fria radikaler, både externt och inne i organen.
- Växten har återmineraliserande krafter som är väldigt hälsosamma för kroppen när den är utmattad, befinner sig under återhämtning eller när man håller på att tillfriskna efter någon sjukdom. Det är även en bra egenskap för idrottare.
- Åkerfräken är bra för sårläkning. Den förbättrar och snabbar även på läkningen av benfrakturer och vrickningar.
- Dessutom minskar växten urinsyra och motverkar gikt.
- Åkerfräken motverkar också sjukdomar i urinvägarna, så som blåskatarr och njursten.
Utöver det har växten även några mindre kända egenskaper, som:
- Antiseptiska egenskaper.
- Förmågan att bota diarré orsakad av dålig matsmältning, gastroenterit eller andra virus.
- Förmågan att motverka anemi som orsakas av järnbrist.
- Den kan användas för att behandla olika orala besvär, som gingivit och munblåsor.
- Den kan även minska blödningar, både in- och utvändiga. Det kan vara bra att tänka på för kvinnor som blöder mycket under mensen.
- Åkerfräken har också förmågan att stärka immunförsvaret, tack vare innehållet av flavonoider.
- Den bekämpar även hudsvamp.
Åkerfräken för skönhet
Åkerfräken används även populärt som skönhetskur, både genom konsumtion eller genom att applicera växten utanpå kroppen. Det finns även kommersiella skönhetsprodukter som innehåller extrakt av åkerfräken just på grund av de utmärkta egenskaperna för skönhet.
- Hud: Ett avkok på åkerfräken ger dig en bra ansiktstonic som stärker huden och förebygger rynkor. Effekterna av åkerfräken ger nämligen huden ökad elasticitet. Det motverkar även synligheten av hudbristningar.
- Hår: Att applicera åkerfräken i håret är en väldigt bra behandling om man besväras av håravfall, tidiga gråa hår, kluvna toppar eller mjäll. Att äta eller dricka åkerfräken stärker också håret inifrån.
- Naglar: Har man sköra naglar som lätt går av kan åkerfräken hjälpa till att stärka dem.
Hur använder man åkerfräken?
Intressant nog åt man förr i tiden åkerfräken på samma sätt som man äter sparris. I dag äter man skott av åkerfräken på våren i vissa asiatiska länder, som till exempel Japan.
Men vanligtvis använder man den tack vare de medicinska effekterna:
- Avkok/infusion
- Tillskott: extrakt, kapslar eller tabletter
- Grötomslag
- I terapibad
Det rekommenderas inte att man tar åkerfräken under en alltför lång period. Max 3 till 4 veckor inklusive avbrott är det bästa. Du kan även ta åkerfräken i förebyggande syfte mot en akut sjukdom, så som svullnad eller utmattning. Dock bör du inte ta åkerfräken under graviditet eller om du har magkatarr.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
-
Mimica-Dukic, N., Simin, N., Cvejic, J., Jovin, E., Orcic, D., & Bozin, B. (2008). Phenolic compounds in field horsetail (Equisetum arvense L.) as natural antioxidants. Molecules, 13(7), 1455-1464.
-
Nagai, T., Myoda, T., & Nagashima, T. (2005). Antioxidative activities of water extract and ethanol extract from field horsetail (tsukushi) Equisetum arvense L. Food chemistry, 91(3), 389-394.
-
Williams, E. D. (1979). Studies on the depth distribution and on the germination and growth of Equisetum arvense L (field horsetail) from tubers. Weed Research, 19(1), 25-32.