Kraften hos kramar: de gagnar din hälsa
Vem gillar inte kramar? Från vår synvinkel anser vi att kramar är fantastiska, och de flesta av er som läser kommer förmodligen hålla med om att kraften hos kramar är fantastisk. Men varför gillar vi kramar så mycket? I dagens artikel ska vi förklara kraften hos kramar och lista några av hälsofördelarna som kommer från att både ge och ta emot dem.
Kramar kan komma från vem som helst, oavsett om det är en vän, familjemedlem, älskad eller bara en person som sympatiserar med dig. Denna omfamning anses vara en av de huvudsakliga sätten att vissa ömhet mellan personer. Fortsätt läsa för att upptäcka de fantastiska hälsofördelarna och kraften hos kramar.
Den emotionella kraften hos kramar
Studier har visat att kramar får hjärnan att släppa ut endorfiner, och detta leder till bättre läkning i hela kroppen. Utöver det kan en omfamning vara en typ av terapi som genererar välmående och kan minska blodflöde såväl som mensvärk för kvinnor. En kram kan även lindra huvudvärk, minska ångest, stress eller depression.
Den kan bygga självförtroende, lugna nerverna, påminna dig om att du inte är ensam, behandla insomni, hjälpa dig övervinna rädslor, stimulera sinnena, göra dig glad, lugna själen, och vissa hävdar till och med att det saktar ner åldrandet och hjälper till att kontrollera aptiten. Efter allt detta, behöver du ens fråga, “Vad har en kram för nytta?”
Att krama en annan person har även positiva fysiologiska fördelar för kroppen. Utsöndring av oxytocin, ett hormon, är en av dem. Oxytocin är känt som tillgivenhetshormonet, och det är inte bara för barn – det förbättrar livskvalitén hos personer oavsett hur gamla de är. Det finns så många fördelar med kramar att “kramterapi” faktiskt används för att behandla depression och andra fysiologiska problem.
Kramar kan även släppa ut andra hormoner, till exempel serotonin och dopamin, vilka har en lugnande effekt på kroppen, producerar rohetskänslor, välmående och lugn. Det mest intressanta är dock att denna effekt inte bara produceras under omfamningen, utan kan hålla i sig långt efter att den fysiska kontakten har brutits. En noterbar aspekt är att vetenskapliga studier har visat att omfamningar och smekningar har större effekt hos kvinnor än hos men, men att båda grupper drar nytta av dem.
Med Kathleen Keatings bok “Hug Therapy” i åtanke kan vi säga att kramar inte bara gör att du mår bra, utan att de är vitala för den mentala och intellektuella utvecklingen hos barn, eftersom de hjälper dem att övervinna rädslor. Detta motverkar även åldrande.
I boken skriver hon:
“Fysisk kontakt är inte bara skönt, utan nödvändigt för vårt fysiologiska, emotionella och fysiska välmående, och ökar glädje- och hälsonivån hos individen i samhället. Kramen är ett väldigt speciellt sätt att röra, och gör att du accepterar dig själv bättre och känner dig mer accepterad av andra.”
För att summera, vad är fördelarna med kramar?
- Skydd: Som människor är vi bräckliga och vill alltid känna oss skyddade. Inget tillhandahåller detta bättre än en kram.
- Självförtroende: När du har självförtroende är du inte rädd för utmaningar som kan visa sig under dagen. Efter en bra kram kan inget stoppa dig.
- Säkerhet: En känsla av säkerhet är vitalt för ditt dagliga liv. Man kan till och med säga att den är bränslet som hjälper till att generera självförtroendet du behöver för att uppnå dina mål.
- Styrka: Om du har styrka inombords delar du denna energi med personer du kramar och andra omkring dig.
Sist men inte minst!
Oavsett syftet bakom kramen vet alla vilken typ av kram de ger och får, och de fysiologiska fördelarna som kommer med den. Från en vän kan en kram vara glad, medan en kram från din partner kan vara “lekfull” eller något mer upphetsande. Oavsett vilken den är, tacka aldrig nej till en kram.
Kraften hos kramar är fantastisk!
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Cohen S, et al. (2014). Does hugging provide stress-buffering social support? A study of susceptibility to upper respiratory infection and illness.
- Denison B. (2004). Touch the pain away: New research on therapeutic touch and persons with fibromyalgia syndrome.
- Waring B. (2006). A cuddle a day keeps the doctor away.
- Ellen Connolly, “Hugs and smiles, but not everyone embraces the trend” Sydney Morning Herald, 1 de diciembre de 2004
- Kathleen Keating, Abrázame, 1983