Kök på en vägg - Egenskaper och några tips

Kök på en vägg har blivit allt populärare tillsammans med den minimalistiska stilen med en öppen planlösning. Dagens artikel innehåller några tips om hur du gör för att skapa denna unika och praktiska design.
Kök på en vägg - Egenskaper och några tips

Senaste uppdateringen: 28 september, 2022

Kök på en vägg är anpassade efter en minimalistisk inredningsstil och är det perfekta exemplet på hur man får ut det mesta av ett litet rum. Huvudmålet här är att organisera alla kökets viktigaste element i en rak linje – på en vägg.

Faktum är att idén ovan vid första anblick kan verka lite tråkig, men den här typen av kök finns i en mängd olika stilar. Det finns även många fördelar med denna typ av kök, till exempel lägre installationskostnader, bättre platsutnyttjande, garanterad komfort och snabb åtkomst av verktyg och redskap.

Hur man får ut det mesta av ett kök

Vilken stil man vill ha på inredningen är något man ofta måste överväga vid renovering av ett hem. Som du säkert redan vet är köket platsen där det händer mest i hemmet, särskilt för dem som gillar att laga mat.

Kök på en vägg är bra eftersom de, till skillnad från andra planlösningar, bara tar upp några få kvadratmeter av hemmets utrymme. Du kan installera ditt kök på ett så litet utrymme som 3,6 meter, vilket är standarden för att gruppera huvudelementen: kylskåp, diskbänk, ugn, spis och diskmaskin.

Som du kan se är det det perfekta alternativet för lägenheter där det finns begränsat utrymme eller en öppen planlösning. Oavsett anledning, kommer ett kök på en vägg aldrig att tumma på komforten och det är en utmärkt lösning för funktionalitet och ger dig snabb åtkomst till allt du behöver.

Läs också den här artikeln: Hur du renoverar ditt kök till låg kostnad

Tips och idéer för ett kök på en vägg

Du behöver inte anlita en inredningsarkitekt för att skapa ditt egna kök på en vägg där hemma. Helt naturligt är detta alternativ lämpligt för en förenklad och diskret stil. Därför behöver du bara ta några grundläggande saker i beaktande. De viktigaste är följande.

Använd neutrala toner

Vi har redan betonat att ett kök på en vägg grupperar alla element på ett mycket litet utrymme. Försök därför att använda neutrala färger för att undvika att fylla ett område som redan är fyller så många funktioner.

De vanligaste färgerna i denna typ av kök är vitt och grått. De möjliga kombinationerna är många, tack vare variationer i toner och nyanser. En subtilt matchad svart färgskala är också ett intressant alternativ i ett öppet rum.

Välj tillbehör i kontrasterande färger om du vill ha variation, se bara till att hålla dem i det neutrala kromatiska spektrumet. Till exempel är köksredskap i brunt eller gräddvitt ett bra sätt att bryta monotonin i huvuddesignen.

köksbord
Neutrala färger är inte skrikiga eller påträngande och passar bra för kök på en vägg

Installera överskåp och höga skåp hela vägen upp till taket

Detta trick är användbart om ditt utrymme är litet, eftersom känslan av höjd kommer att motverka det. Höjden kommer att vara i fokus och dölja storleksbegränsningarna i området.

Du kan uppnå detta genom att använda horisontella linjer. Eftersom utrymmet är begränsat, välj möbler och skåp som ger dig olika förvaringsalternativ.

Välj en funktionell design när du har ett kök på en vägg

Trender kommer och går, men en funktionell finish går aldrig ur modet. Du kan uppnå denna stil i köket med hjälp av enkla ytor.

Välj gärna integrerade vitvaror för att ha hela köket i samma färg. Då ser det mindre rörigt ut. Du kan skapa kontraster med bänkskivan eller ha över- och underskåp i två olika färger så länge du skapar en enhetlig helhet.

Du kanske vill läsa mer i den här artikeln: Lär dig att göra fyra naturliga luftfräschare för köket

Välj belysning med omsorg

Att installera höga skåp är inte det enda sättet att övervinna platsbegränsningar när du har ditt kök på en vägg. Du kan också göra det genom belysning, både naturlig och artificiell.

Det naturliga ljuset är av stort värde när du lagar mat under dagen, och naturligtvis är artificiellt ljus som mest användbart när solen har gått ner ner. Det är bra att notera följande:

  • Installera ljuspaneler i horisontella områden som ovanför bänkskivan (för att förmedla känslan av rymd)
  • Använd lampor du kan dimma
  • Montera lampor i köksskåpen om du har skåp med glasdörrar
  • Använd mer svagt ljus över röriga områden för att avleda uppmärksamheten från dem

Kom ihåg att lampan du väljer måste vara funktionell för matlagning bortsett hur den ser ut rent estetiskt. Detta är viktigt eftersom många hemmafixare felaktigt använder belysningssystem som inte är användbara vid matlagning.

Följ en obruten linje när du skapar ett kök på en vägg

Det viktiga med dessa typer av kök är inte bara att de upptar en enda vägg. De bör också ha kontinuerliga linjer där varje element är kopplat till ett annat. Detta skapar harmoni och balans.

Hur man gör det? Det är ganska enkelt, faktiskt. Placera kökselementen på ett sådant sätt att de följer en rak, obruten linje från början till slut. Naturligtvis kan du vara kreativ, se bara till att det finns en linje som är minst 3-4 meter lång.

Var uppmärksam på linjerna i skåp, kylskåp, mikrovågsugn och diskho. Allt måste vara en del av en helhet – du vill inte att objekten ska se ut att vara slumpmässigt utplacerade.

Använd lådor utan handtag

För att maximera den minimalistiska stilen och uppnå en flytande estetik kan du installera lådor utan handtag. Detta behåller den linjära känslan och gör köket mer diskret sett framifrån.

Använd helst enkla handtag om du måste använda dem. De typer som ger dig snabb åtkomst till insidan av lådan men samtidigt döljer systemet. Det finns många alternativ, så du behöver inte lägga ner en förmögenhet på dessa tillbehör.

Bryt stilen med en köksö

Att installera en köksö bredvid ett kök på en vägg är definitivt fusk. När allt kommer omkring är hela poängen med denna typ av kök att du ska kunna utföra hela tillagningsprocessen på bara en vägg.

Det är dock ett bra alternativ om du har mycket utrymme kvar. Det kommer att se snyggt ut när du har en öppen planlösning.

Köksöar är till stor hjälp och ger extra arbetsutrymme för matlagning. Du kanske redan vet att tillagning av vissa rätter eller ett stort antal matgäster kräver mer utrymme. Försök bara att matcha din köksö med det linjära konceptet.

Tänk på fördelningen av apparater och vitvaror när du har ett kök på en vägg

Du bör inte prioritera estetik framför funktionalitet när det gäller hur du placerar apparater och vitvaror. De måste också passa ihop med en minimalistisk och linjär stil, men de måste framför allt vara funktionella under tillagningen av maten och underlätta arbetsflödet.

Var dock försiktig med vissa kombinationer. Placera till exempel aldrig spisen precis bredvid kylskåpet. Kontrasten mellan varmt och kallt är inte bra för något av dem.

Kök på en vägg
Kök på en vägg med metalliska detaljer ger en futuristisk stil som aldrig går ur mode.

Kök på en vägg kan lösa många funktionella problem

Ovanstående tips är viktiga när du skapar ett kök på en vägg. Kom slutligen ihåg följande som ett komplement till ovanstående tips:

  • Ha ett avstånd på minst 50 cm mellan varje vitvara.
  • Använd en liten köksfläkt eller en dold fläkt.
  • Fördela apparater och verktyg efter hur du lagar mat.
  • Spara inte på utgifter om du tror att en viss uppgradering kommer att göra skillnad.
  • Försök att matcha köksstilen (färger, former och mönster) med andra utrymmen i huset.
  • Inred med ett fällbart bord eller en pall lättillgänglig om du behöver dessa.

Några professionella expertråd om hur du får ut det mesta av ditt utrymme eller vilken typ av bänkskiva som passar bäst att använda kan göra stor skillnad. Var inte rädd för att konsultera en köksexpert som kan ge dig tips om hur du bygger om och drar nytta av det du redan har.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Felip Guiñón, S. Diseño de interiores. Rediseño y reforma de una cocina. 2018
  • Montes, E., Lloret, I., & López, M. Diseño y gestión de cocinas. Manual de higiene alimentaria aplicada al sector de la restauración. 2009.
  • Ventura, A. T., & González, S. C. Ideas prácticas en decoración. Lexus Editores, Lima (Perú). 2006.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.