Keratosis pilaris och naturläkemedel

Vissa naturliga produkter kan hjälpa till att förbättra obehaget som orsakas av keratosis pilaris. Du bör dock träffa en hudläkare för att lära dig om andra behandlingar och vilka som rekommenderas för dig.
Keratosis pilaris och naturläkemedel

Senaste uppdateringen: 20 december, 2020

För att förbättra keratosis pilaris rekommenderar hudläkare normalt exfolierande produkter, återfuktande krämer och aktuella retinoider såsom läkemedlen tretinoin och tazaroten (avregistrerat som läkemedel i Sverige) som främjar cellregenerering och hjälper till att rensa hårsäckarna. Men enligt bland annat American Academy of Dermatology är detta hudtillstånd ofarligt och kräver i de flesta fall ingen specifik behandling. Men om du lider av obehag såsom klåda, torrhet eller dålig hy kan du vara intresserad av att prova några behandlingar. I detta fall kan naturläkemedel vara användbara.

När det gäller naturläkemedel bör du komma ihåg att det saknas bevis för att bevisa deras effektivitet. Trots detta är de säkra kompletterande behandlingsalternativ som kan hjälpa till att minska ditt obehag tillfälligt. Vill du lära dig mer om dem? Läs vidare!

Vad är keratosis pilaris?

Keratosis pilaris är ett vanligt och godartat dermatologiskt problem som orsakar små, grova prickar på huden. På grund av sitt utseende kallar vissa människor dem för “gåshud”. Vissa kan ibland blanda ihop dem med finnar eller akne.

De mest drabbade områdena är normalt överarmar, lår, kinder och skinkor. Men utöver estetik orsakar de normalt inte obehag, smärta eller klåda. Vanligtvis, såsom under vintertid, tenderar din hud att bli torrare och grövre vilket emellertid kan orsaka vissa obehag.

Dermatologer har inte kunnat fastställa de exakta orsakerna men de vet att det är en ansamling av keratin. Keratin är en typ av protein som hjälper till att skydda huden från skadliga och smittsamma ämnen. Det skapar små blockeringar i hårsäckarna och orsakar på grund av detta oregelbundenhet i huden.

Småbarn, ungdomar, personer med torr hud och överviktiga människor är mer benägna att ha detta problem. Men i de flesta fall förbättras tillståndet av sig själv efter några år och behöver ingen behandling.

Kan keratosis pilaris behandlas?

Enligt Mayo Clinic hjälper vissa behandlingar till att förbättra den drabbade hudens utseende. Om du fortfarande har prickar och torrhet efter grundläggande vård kan en läkare eller hudläkare föreslå medicinska krämer.

De kan föreslå produkter med bland annat karbamid, mjölksyra, retinoider eller salicylsyra. Utöver detta kan du komplettera behandlingen med några naturläkemedel som också kan har förmågan att kunna förbättra hudens utseende.

Vi berättar mer om några alternativ nedan.

Keratosis pilaris
Keratosis pilaris orsakar små, grova prickar på huden.

Naturläkemedel för keratos pilaris

Det finns inget botemedel som kan bota eller eliminera keratosis pilaris. Faktum är att även om du använder farmaceutiska produkter kan utbrott uppstå och försvinna under många år. Trots detta blir det med tiden ofta bättre av sig själv och tenderar att vara mindre märkbart.

Vissa naturläkemedel kan vara användbara när det är dags att behandla dina symptom. Dock finns det inga vetenskapliga bevis för att de fungerar. Hur som helst kan du prova på dem utan att riskera att problem uppstår eftersom de flesta är helt säkra. Låt oss ta en titt på några alternativ.

Korta, varma bad

Enligt en artikel från Cleveland Clinic kan majoriteten av patienter med keratosis pilaris förbättra sina symptom genom att ändra sin rutin för att undvika torr hud. Av denna anledning bör du ta varma bad under högst 15 minuter.

Du bör inte ta långa, varma duschar eftersom de orsakar förändringar i hudens naturliga fettinnehåll och ökar torrheten. Dessutom är det bra att använda neutrala eller återfuktande tvålar, särskilt när huden tenderar att bli för torr.

Ta varma bad på högst 15 minuter
Att ta varma bad på högst 15 minuter kan hjälpa till att förbättra en del av dina symptom på keratosis pilaris.

Lätt skrubb

Att lära dig att exfoliera noggrant gör att du kan ta bort döda celler som fastnar på hudens yta. American Academy of Dermatology rekommenderar att du använder en svamp eller en grov handduk för att göra detta.

Det är dock viktigt att gnugga lätt, i en cirkelrörelse, eftersom att göra det för grovt kan bryta blockerade hårsäckar och förvärra situationen. När du är klar ska du torka dig med en torr handduk och applicera en återfuktande kräm.

Kokosolja

Det finns inte tillräckligt med bevis för att bevisa effektiviteten av kokosnötolja på keratosis pilaris-symptom. Trots detta har den använts som en kompletterande behandling för att förbättra symptomen eftersom den är återfuktande och hjälper till att minska den grova känslan i huden. Du kan även kombinera oljan med lite socker för att göra en hemmagjord skrubb.

Kokosolja är antiinflammatorisk och hjälper till att reparera överhuden. Dessutom har den antioxidativa egenskaper och hjälper till att skydda din hud från solens negativa effekter.

Kolloidalt havre

Kolloidalt havregryn är en naturlig produkt med antiinflammatoriska- och antihistaminegenskaper.
Kolloidalt havre är en naturlig produkt med antiinflammatoriska- och antihistaminegenskaper.

Du kan använda kolloidalt havre som en del av din hudvårdsrutin för keratos och andra hudproblem för att hålla din hud hydratiserad och skyddad. Det är en typ av havre som malts till ett fint pulver som kan tillsättas till krämer och andra hudvårdsprodukter.

Enligt en studie publicerad i Journal of Drugs in Dermatology är det en naturlig produkt med antiinflammatoriska- och antihistaminegenskaper som kan hjälpa till att förbättra symptomen på atopisk dermatit, psoriasis, utbrott orsakade av läkemedel och andra hudåkommor.

Vad mer kan förbättra keratosis pilaris-symptom?

Som du har sett kan vissa naturläkemedel vara användbara när det gäller att förbättra dina keratosis pilaris-symptom. Utöver detta kan det dock hjälpa att använda medicinska produkter, bära lösa kläder och installera en luftfuktare i ditt hus. Det sista alternativet ger fuktig luft i rummet och hjälper till att minska kliande utbrott.

Naturligtvis är det också viktigt att träffa en hudläkare, speciellt om utbrottet blir värre eller om du märker något onormalt. En läkare kan föreslå olika prover för att avgöra om dina symptom beror på ett annat problem eller kan indikera specifika behandlingar som kan hjälpa till.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.